Nyheter
Kina utfärdar enorma oljeimportkvoter när landet öppnar gränserna igen
Kinas oljeefterfrågan kan snart återhämta sig när landet öppnar efter nästan tre års nedstängning för covid. De kinesiska myndigheterna har utfärdat ett stort antal importkvoter vilket ger oberoende raffinaderier rätten att importera råolja.
Kinas senaste utfärdande av importkvoter för råolja för raffinaderier tillåter 44 privata raffinaderier att importera 111,82 miljoner ton råolja sa råvaruhandlare som är bekanta med den kinesiska politiken till nyhetsbyrån Bloomberg på måndagen. Oberoende raffinaderier tillåts importera vissa volymer råolja i flera omgångar varje år, där kvantiteterna fastställs av den kinesiska regeringen. I oktober förra året utfärdade Kina tillstånd för 21 raffinaderier att importera 20 miljoner ton råolja för 2023, vilket innebär att landet nu har utfärdat 132 miljoner ton råoljeimport.
Kvoterna för i år uppgår således redan 132 miljoner ton, jämfört med 109 miljoner ton råoljeimportkvoter som utfärdades vid denna tidpunkt förra året, enligt Bloomberg. Detta tolkas som att landet förväntar sig att efterfrågan på råolja ska stiga.
Kinas återöppning förväntas driva på en ökning av efterfrågan på bränsle
Kinas gränser som öppnades igen i helgen efter nästan tre år bidrog till att oljepriserna steg med 3 procent tidigt på måndagen. Råvarumarknaden förväntar sig att resandet kommer att ta fart under de kommande veckorna och runt det kinesiska nyåret som firas den 22 januari.
Tidigt på måndagen steg priset på Brent-oljal till över 80 dollar per fat igen då en ökad optimism om Kinas efterfrågan övertrumfade rädslan för den lågkonjunktur som hotar.
Som ett annat tecken på att Kinas raffinaderier kan importera och bearbeta ytterligare råolja under de kommande månaderna har kinesiska myndigheter godkänt export av bensin, diesel och flygbränsle på totalt 18,99 miljoner ton. Siffran motsvarar en ökning med 46 procent jämfört med de av de exportkvoter på 13 miljoner ton bränsle som kinesiska myndigheter utfärdade i den första batchen för 2022, berättade konsultföretag baserade i Kina för Reuters förra veckan.
Den senaste omgången av bränsleexportkvoter signalerar Kinas vilja att fortsätta att stödja raffinaderiernas genomströmning och behålla de goda raffineringsmarginalerna i Asien medan den inhemska efterfrågan fortfarande är svag.
Nyheter
CopperCorp – prospektering av koppar och RRE i Tasmanien
CopperCorp, vars aktier är noterade på TSX Venture, äger två storskaliga områden i västra Tasmanien med stor potential för IOCG-mineralisering (järnoxid-koppar-guld), som är källan till några av världens största och mest framgångsrika gruvor. Företaget fokuserar på koppar, ett oumbärligt material vars efterfrågan växer i takt med den teknologiska och infrastrukturella utvecklingen.
Med en erfaren ledningsgrupp och en ansvarstagande prospekteringsstrategi är CopperCorp ett intressant företag, som backas av namnkunniga investerare. Australien är en av världens mest stabila och ansvarsfulla regioner för gruvdrift. Tasmanien är dessutom helt drivet av förnybar energi och saknar problem med vattenbrist.
Intervju med vd Stephen Swatton.
Nyheter
Europa är den dominerande köparen av olja från USA
Flödet av olja från USA tar nya vägar. Kinas import av olja från USA har halverats i år. Landet köper mer från Iran, Ryssland och Venezuela, samtidigt som efterfrågeökningen dämpast, både på grund av lägre ekonomisk aktivitet och på grund av att tunga lastbilstransporter rör sig från diesel till naturgas. Europa har samtidigt kraftigt minskat sina oljeköp från Ryssland och WTI-olja har sedan mitten av 2023 inkluderats i riktpriset för Brent-olja (dated brent). Slutresultatet är att Nederländerna, UK och Spanien alla är större köpare av olja från USA än Kina
Nederländerna | 194,4 |
Sydkorea | 165,5 |
UK | 111,8 |
Kanada | 102,3 |
Spanien | 87,3 |
Kina | 81,9 |
Frankrike | 81,3 |
Taiwan | 80,4 |
Nyheter
Kina har förbjudit exporten av gallium till USA, Neo Performance Materials är den enda producenten i Nordamerika
Kina stoppade nyligen exporten av gallium till USA. Förutom att stoppa direkt export till USA så förbjöd man även andra köpare från att sälja förädlade produkter vidare till USA. Marknaden för gallium är inte stor, men metallen är kritisk för olika typer av elektroniska produkter samt för produkter inom försvarsindustrin. Eftersom Kina står för 90 procent av produktionen av gallium så är det något av ett akut problem. Kina har under lång tid exporterat gallium till låga priser vilket har gjort att produktionen i andra delar av världen lagts ner. Västvärlden måste nu bygga upp nya försörjningskedjor för metallen.
Ett företag som kommit i fokus är Neo Performance Materials, vars aktie är noterad på Torontobörsen. Det är det enda företaget i Nordamerika som producerar gallium och man gör det genom återvinning. I en liten anläggning med 35 anställda strax utanför Toronto produceras gallium som sedan säljs till företag i USA.
”Tillväxten och framgången för industrier som den amerikanska halvledarindustrin kommer att vara beroende av att det finns tillgång till gallium”, säger VD Rahim Suleman till Bloomberg. ”Det finns inte många företag som gör det här utanför Kina.”
-
Nyheter4 veckor sedan
Vad den stora uppgången i guldpriset säger om Kina
-
Nyheter4 veckor sedan
Meta vill vara med och bygga 1-4 GW kärnkraft, begär in förslag från kärnkraftsutvecklare
-
Nyheter2 veckor sedan
De tre bästa aktierna inom olja, gas och råvaror enligt Rick Rule
-
Analys4 veckor sedan
OPEC takes center stage, but China’s recovery remains key
-
Analys3 veckor sedan
Brent crude rises 0.8% on Syria but with no immediate risk to supply
-
Analys3 veckor sedan
Brent nears USD 74: Tight inventories and cautious optimism
-
Nyheter3 veckor sedan
Christian Kopfer ger sin syn på den stora affären mellan Boliden och Lundin Mining
-
Nyheter1 vecka sedan
Kina har förbjudit exporten av gallium till USA, Neo Performance Materials är den enda producenten i Nordamerika