Följ oss

Nyheter

Kina står för hälften av världens aluminiumproduktion

Publicerat

den

År 2000 svarade Kina för 12 procent av den globala aluminiumproduktionen, och det faktum att landets produktion nu uppgår till 45 procent visar vad utvecklingen i Kina har betytt för aluminiummarknaden. Nu börjar emellertid såväl Indien som USA öka sin produktion av aluminium.

Trenden visar att Kinas dominans på aluminiummarknaden fortsätter att öka och landet spås svara för inte mindre än hälften av världens aluminiumproduktion år 2017. Med tanke på den låga smältpunkten för aluminium är det lätt att tro att Kina skulle dra fördel av detta och kunna producera sitt aluminium till låga kostnader. Detta är emellertid fel, de kinesiska aluminiumproducenterna har bland de högsta produktionskostnaderna i världen. Expansionen har varit en funktion av låga kapitalkostnader, billig arbetskraft, få miljöhinder och regeringsdirektiv.

Kostnadsmixen för framställning av aluminium kan vara ganska varierande beroende på var denna sker i världen. I Kina utgör energikomponenten nästan 45 procent av kostnaderna medan kostnaderna för arbetskraften utgör marginella 3 procent. Detta skall jämföras med producenterna i Mellanöstern för vilka kostnaderna för aluminiumoxid utgör en betydligt högre andel av de totala kostnaderna.

Bortsett från Kina finns det två mycket lovande områden för framtida produktion av aluminium: Indien och USA. Indien har stora reserver av högkvalitativ bauxit och stora reserver av termiskt kol. Även USA har stor potential med tanke på den senaste tidens ökning i energitillgänglighet, risken för dollarn att prestera sämre andra valutor och tillgången på kompetent arbetskraft.

CME Group lanserar nya terminer

Det ökade intresset för aluminium på den amerikanska kontinenten har lett till att CME Group, som bland annat driver Chicago Mercantile Exchange och Chicago Board of Trade, har fattat beslut om att lansera US Midwest Aluminum Swap Futures.

Det är framförallt en ökad industriell efterfrågan från Asien och den ökande konkurrensen om resurserna som har lett till en ökad volatilitet i vissa råvaror, som aluminium, vilket gör att CME Group anser att tiden är mogen att lansera detta värdepapperskontrakt.

Avtalet bygger på Platts Aluminium Midwest U.S transaktionsbaserade index för transaktioner som görs i Mellanvästern, där ett betydande antal nordamerikanska aluminiumtransaktioner genomförs.

Aluminium Midwest (MW) U.S Transaction Premium Platts (25MT) Swap Futures kommer att börja handlas på börsgolvet hos CME Group och all clearing kommer att ske genom CME Clear Port med start den 30 april.

Fortsätt läsa
Annons
1 kommentar

1 kommentar

  1. komorowska helena

    6 november, 2013 vid 22:07

    hur kan det vara sant att Kina äger så mycket och är så rikt

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Oljan letar efter en högre botten

Publicerat

den

Teknisk analys på brent blend-olja av Ingemar Carlsson

Ingemar Carlsson har gjort en teknisk analys på oljepriset, närmare bestämt på brentolja. Just nu letar oljan fortfarande efter en ny lågpunkt, som dock ligger högre än den tidigare. Lågpunkten bör hittas innan kristi himmelsfärdshelgen i början av maj och till dess är det avvakta som gäller.

Fortsätt läsa

Nyheter

Börsveckan ger en köprekommendation till aktien i oljeservicebolaget Beerenberg

Publicerat

den

Börsveckan ger en köprekommendation till Beerenberg-aktien som noterades på Euronext Growth Oslo i slutet av förra året. Beerenberg är ett norskt servicebolag inom olje- och gassektorn med låg värdering och hög utdelning. Bolaget erbjuder olika tjänster för olje- och gasfält samt andra tekniska produkter och service för krävande miljöer.

Historiken är inte den bästa, där fjolårets omsättning på 2 343 miljoner NOK faktiskt är snäppet lägre än 2015. Sedan 2019, när en stor återhämtning skedde, har tillväxten inte varit högre än en dryg procentenhet årligen. Bolaget fokuserar på service och har stabila kundrelationer, vilket bidrar till en stadig kassaflödesgenerering.

Trots en nedgång i orderingången förväntas Beerenberg ha hygglig tillväxt de kommande åren med förbättringar i lönsamheten. Även om marknaden är osäker på lång sikt, kan bolaget använda sina kassaflöden för att diversifiera sig mot andra hållbara sektorer.

Beerenberg får anses vara ett stabilt bolag med goda framtidsutsikter, trots att det inte förväntas ha höga multiplar. Deras strategi att använda stabila kassaflöden för att diversifiera sig mot hållbara sektorer kan vara långsiktigt lovande. I bokslutsrapporten för 2023 ökade omsättningen med 5 procent till 2 343 miljoner NOK, och rörelsemarginalen förbättrades till 5,6 procent.

Fortsätt läsa

Nyheter

AI ökar det totala elbehovet i USA med 100 % kommande 15 år

Publicerat

den

Stad med elektricitet

De stora tech-företagen i USA har varit drivande i att utveckla marknaden för fossilfri energi. De vill ha fossilfri energi och har inte bara pratat utan skrivit många storskaliga avtal och lagt pengar på att det byggts mer produktion. Men nu står tech-bolagen och elproducenterna inför enorma utmaningar, för AI kräver stora mängder elektricitet.

Om vi går tillbaka till 2021 så var elbolagens prognoser att efterfrågan på elektricitet i USA under kommande 15 år skulle öka med några få procent. Inte per år, utan några få procent över hela perioden på 15 år.

Stora elbolag har planeringscykler på 10 år, de har ingen vana av att plötsligt i högt tempo dubblera produktionen.

Men vid 2023 förändrades prognosen helt och hållet, då blev prognosen att efterfrågan på elektricitet skulle öka med 100 procent på 15 år.

Bloomberg-podden Odd Lots har bjudit in Brian Janous för ett samtal om situationen. Han är medgrundare och chefsstrateg på Cloverleaf Infrastructure och var tidigare 12 år på Microsoft som företagets första anställd med fokus på energi och har därför på nära håll sett utvecklingen inom datacenter och deras elbehov.

Fortsätt läsa

Populära