Följ oss

Nyheter

Kan guldfonderna stiga ytterligare?

Publicerat

den

Stor guldtacka
1 kilo guld, tacka från Royal Mind

De fonder som investerar i guld har varit favoriter bland råvarufonderna i år och det finns anledning att tro den gula metallen kan fortsätta att lysa. Investerare har insett att börshandlade fonder som GLD, IAU och andra ETF:er som ett snabbt och enkelt sätt att få exponering mot guldprisrörelser när de säkrar sig mot marknadsrisker. Dessa fonder hjälper till att skydda investerares köpkraft i tider med inflationstryck eller utnyttja ökande efterfrågan på ädelmetaller från tillväxtmarknaderna med en växande medelklass.

Suki Cooper, ädelmetallanalytiker vid Standard Chartered Bank, sade i en intervju med Bloomberg att guldpriset kommer att vara i genomsnitt 1 510 USD per troy ounce under det fjärde kvartalet 2019. Hon säger vidare att hon tror att priset kommer att ligga på 1 570 – 1 510 USD per troy ounce under samma period nästa år.

Gynnsamma data

Förra månaden tog GLD och IAU in nästan 3 miljarder dollar. Guldfonderna ser inflöden baserat på ökade förväntningar på en amerikansk räntesänkning, även om vissa investerare låser in vinster från det senaste rallyt.

Guld anses av många investerare vara omvänt korrelerat med räntemarknaden. Stigande räntor gör obligationer och andra ränteinvesteringar mer attraktiva så att pengarna kommer att söka sig till högre avkastning, som obligationer och penningmarknadsfonder och inte guld, som inte ger någon direktavkastning.

Guldpriset har stigit med 16 procent som en följd av att bland annat FED sänkt räntan. Vidare har en avtagande global tillväxt och handelskriget mellan USA och Kina lett till en ökad efterfrågan på safe havens.

En viss riskaptit återvände till marknaderna då de två länderna enades om en partiell handelsöverenskommelse nyligen. Trots detta fortsätter investerare att köpa de börshandlade fonderna som investerar i guld.



Nyheter

NCC bygger testanläggning för kärnkraftsbolaget Blykalla i Oskarshamn

Publicerat

den

Blykalla SEALER-E i Oskarshamn

NCC ska på uppdrag av Blykalla och Uniper Sverige bygga en testanläggning för kärnkraft i Oskarshamn. Blykalla utvecklar små modulära reaktorer (SMR), och NCC ska uppföra en byggnad kopplad till testverksamheten.

Företaget Blykalla utvecklar och bygger små modulära reaktorer som är kylda av bly. Som ett nästa steg i deras utvecklingen byggs nu en testanläggning på kärnkraftverket OKG på Simpevarpshalvön, cirka 3 mil norr om Oskarshamn.

– Denna testanläggning är en milstolpe för svensk kärnkraftsinnovation och ett viktigt steg mot vårt mål att bygga Europas första avancerade SMR. Vi är glada att samarbeta med NCC, vars expertis inom industribyggnation kommer att säkerställa ett högkvalitativt genomförande av detta viktiga projekt, säger Jacob Stedman, vd för Blykalla.

NCC:s uppdrag är att uppföra en byggnad för testverksamhet i anslutning till den framtida reaktorbyggnaden, samt utföra markarbeten och installationer kopplat till denna byggnad. NCC har haft uppdrag på området i Oskarshamn sedan slutet av 1960-talet och har stor kompetens för de mycket speciella och krävande projekt som utförs vid kärnkraftverket.

– Det händer mycket inom energiområdet just nu och vi följer utvecklingen noga. Det här är ett spännande projekt där vi kan bidra med vår byggexpertis både vad gäller industribyggnation, ny teknik och relaterade områden som exempelvis eldistribution, elproduktion och elöverföring, säger Helena Hed, affärsområdeschef NCC Green Industry Transformation.

Byggnationen inleds i februari och väntas färdigställd i juni 2025.

Fortsätt läsa

Nyheter

Guldpriset stiger till över 1 miljon kronor per kilo

Publicerat

den

Guldtacka i popart-stil

Guld har det senaste året haft en enormt stark utveckling i svenska kronor. Denna morgon har priset till och med stigit över 1 miljon kronor per kilo.

Guldpriset i SEK

Priset på guld i amerikanska dollar stiger på grund av ökad efterfrågan. Till det kommer sedan att den svenska kronan är svag i relation till den amerikanska dollarn.

Fortsätt läsa

Nyheter

RES planerar för en andra stor vätgasanläggning i Ånge

Publicerat

den

RES vätgas-anläggning i Alby

Vätgassatsningen i Ånge kommun fortsätter med två projekt. RES och tyska Prime Capital investerar upp till 20 miljarder i en vätgasanläggning i Alby med en kapacitet på 500 megawatt. Nu planerar RES ytterligare en anläggning i Ljungaverk på 100 megawatt, som fortfarande är i projekteringsfas. Ljungaverk har fördelar som befintlig industriell infrastruktur, järnväg och elförsörjning. I Alby planeras även produktion av flygbränsle motsvarande 3-4 % av EU:s behov av grönt flygbränsle.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära