Nyheter
Kallt i februari = höga elpriser

Februari månad både inleddes och avslutades i kylans tecken med minusgrader i hela landet. Det gör att elpriset i februari är det högsta sedan 2012. Medelpriset för månaden hamnar i Stockholm på närmare 40 öre per kWh och särskilt dyrt blev det månadens sista dag, med ett snitt på 48 öre. I februari förra året låg snittpriset på dryga 30 öre per kWh, enligt elbolaget Bixias elprisrapport.
Det mycket torra och kalla vädret i Norden har påverkat elpriset. Februari har varit en betydligt kallare månad än förra året villket gjort att elpriserna på den nordiska elbörsen Nordpool har stigit.
– Elprisets utveckling i februari beror till stor del på den arktiska kyla som spridit sig över hela Europa orsakat av plötslig stratosfärisk uppvärmning. Den låga temperaturen driver upp elanvändningen till höga nivåer, vilket gör att elpriset stiger. Hade motsvarande kyliga period skett i januari hade vi kunnat se än högre priser. I februari är antalet ljusa timmar fler än under januari, säger Matina Rosenberg, analytiker på Bixia.
Mycket vattenkraft
Trots det stabila väderläget har det varit en hel del vind, vilket pressat ned priset. Utan den hade elpriset varit än högre. För att möta det stora behovet under den kyliga februari har vattenkraftsproducenterna legat på en hög produktionsnivå. Det finns också gott om vatten i magasinen som bidrar till en hög produktionsvilja.
– Under februari stod vattenkraften för cirka 60 procent av elförsörjningen, kärnkraften för drygt 20 procent och vindkraften för knappt 10 procent, säger Matina Rosenberg.
Rekordnivå månadens sista dag
Särksilt dyrt blev det nordiska elpriset under februari månads sista dag. Dygnssnittet hamnade på 48 öre per kWh, med en topp på 86 öre per kWh en enskild timme.
– Under dessa kyliga perioder, då elanvändningen är flera tusen megawattimmar högre än normalt ökar också risken för elbrist. Vid dessa tillfällen behövs all produktion som finns och importen från övriga nordiska länder ökar. Vid enstaka tillfällen kopplas effektreserven in, där bland annat Karlshamnsverket ingår, vilket fick kopplas in månadens sista dygn vid 05-tiden, säger Matina Rosenberg.
Nyheter
Hur USA blev världens största exportör av propan

USA har på 15 år gått från nästan ingen export alls av propan till att bli störst i världen. Det är en utveckling som följer den explosiva produktionsökningen av naturgas och olja. Propan är en biprodukt från naturgasbearbetning och oljeraffinering. Genom tekniker som fracking och horisontell borrning ökade den amerikanska olje- och gasproduktionen kraftigt från omkring 2008, särskilt i Permian (Texas/New Mexico). Det ledde till en kraftig ökning av propanproduktionen.
Trots ökande produktion har efterfrågan inom USA varit relativt stillastående eller minskat. Det skapade ett överskott som drev på exporten.
Företag som Enterprise Products Partners byggde ut terminaler för att exportera propan, särskilt från Houston. Priserna på amerikansk propan är lägre än i exempelvis Qatar eller Förenade Arabemiraten, vilket gör den konkurrenskraftig globalt.
Kina är en av de största importörerna, särskilt för sin kemikalieindustri. Mexiko är också starkt beroende av amerikansk propan, medan Kanada främst exporterar till USA. USMCA-avtalet undantar Kanada och Mexiko från tullar.
Handelstullar, särskilt från Kina, har skapat oro men påverkar inte efterfrågan nämnvärt eftersom Kina fortfarande är beroende av amerikansk propan. Alternativ från Mellanöstern är dyrare.
Amerikanska företag bygger ut exportkapaciteten. Även om andra länder ökar sin produktion, förväntas USA behålla ledningen. Då inhemsk konsumtion är begränsad, måste överskottet säljas internationellt.
Nyheter
Utbudsunderskott och stigande industriell efterfrågan av silver på marknaden

I denna presentation ger Jochen Staiger en omfattande analys av silvermarknaden och belyser det pågående utbudsunderskottet, den stigande industriella efterfrågan och framväxande faktorer som försvarsutgifter och grön teknik. Han diskuterar trendernas inverkan på silverpriset och ger insikter om specifika gruvbolag och deras framtidsutsikter.
Nyheter
Inflationsjusterat är olja nu billigare än på mitten av 1980-talet

Javier Blas uppmärksammar att oljepriset nu är det lägsta på fyra år när råvaran nu handlas kring 60 USD. Det innebär också att det är på samma nivå som för 20 år sedan. Men i all rimlighet bör man inflationsjustera priset och då är olja idag billigare än den var i mitten av 1980-talet.
-
Nyheter2 veckor sedan
Ingenting stoppar guldets uppgång, nu 3400 USD per uns
-
Analys2 veckor sedan
Crude oil comment: The forward curve is pricing tightness today and surplus tomorrow
-
Nyheter1 vecka sedan
Samtal om läget för guld, kobolt och sällsynta jordartsmetaller
-
Nyheter2 veckor sedan
Agnico Eagle siktar på toppen – två av världens största guldgruvor i sikte
-
Nyheter3 veckor sedan
Kina slår nytt rekord i produktion av kol
-
Nyheter1 vecka sedan
Lägre elpriser och många minustimmar fram till midsommar
-
Nyheter2 veckor sedan
Den viktiga råvaruvalutan USD faller kraftigt
-
Nyheter7 dagar sedan
Saudiarabien informerar att man är ok med ett lägre oljepris