Connect with us

Nyheter

Kaffepriset stiger efter att Brasilien drabbats av den värsta frosten på 25 år

Published

on

Kaffekopp och kaffebönor

Kaffepriset har stigit till den högsta nivån på sex år efter att Brasiliens största kaffeodlande region drabbats av den värsta frosten på 25 år. Kaffe handlas nu till sin högsta nivå sedan i oktober 2014.

Kaffebönor i säck

Under de senaste månaderna har en klimatchock drabbat kaffegrödorna i Brasilien, världens största kaffeproducent, som pressat upp priserna runt om i världen, rapporterar Wall Street Journal. Kaffeutbudet var redan under tryck efter att en torka ursprungligen skadade årets grödor.

Utbredd frost drabbade Brasilien och tycks ha decimerat nästa års brasilianska kaffegröda. Bönder och handlare hade litat på skörden 2022 för att hjälpa till att återställa de låga lagren efter att torka orsakade en betydligt mindre kaffeskörd i år.

Två tredjedelar av skörden kan förloras

José Marcos Magalhães, ordförande för kaffekooperativet Minasul och även en odlare, förklarade för WSJ att han tidigare förväntade sig att förlora två tredjedelar av skörden 2022. ”Jag producerar normalt 12 000 säckar, och nu tror jag att jag kommer att förlora cirka 8 000”.

Kaffet är känsligt för frost, vilket kan orsaka allvarliga skador och till och med döda träd helt, rapporterar Reuters. Om träden ersätts skulle produktionen hämmas i cirka tre år.

”Det här är första gången sedan 1994 som landet har upplevt en sådan väderhändelse”, sade kaffehandlaren I & M Smith i en marknadsuppdatering, med hänvisning till årets hårda frost.

Preliminära uppskattningar från den brasilianska regeringens livsmedelsförsörjningsbyrå Conab beräknade att förra veckans frost påverkade 150 000 till 200 000 hektar kaffeplantager eller cirka 11 procent av landets totala arabica-grödor.

Skadans omfattning är fortfarande oklar. Uppskattningarna är emellertid nu mellan 5,5 miljoner och 9 miljoner (60 kg) säckar, upp från 2 miljoner till 3 miljoner, säger Charles Sargeant, jordbruksvarumäklare på Britannia Global Markets, till Reuters.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *