Följ oss

Nyheter

Kaffepriset stiger efter att Brasilien drabbats av den värsta frosten på 25 år

Publicerat

den

Kaffekopp och kaffebönor

Kaffepriset har stigit till den högsta nivån på sex år efter att Brasiliens största kaffeodlande region drabbats av den värsta frosten på 25 år. Kaffe handlas nu till sin högsta nivå sedan i oktober 2014.

Kaffebönor i säck

Under de senaste månaderna har en klimatchock drabbat kaffegrödorna i Brasilien, världens största kaffeproducent, som pressat upp priserna runt om i världen, rapporterar Wall Street Journal. Kaffeutbudet var redan under tryck efter att en torka ursprungligen skadade årets grödor.

Utbredd frost drabbade Brasilien och tycks ha decimerat nästa års brasilianska kaffegröda. Bönder och handlare hade litat på skörden 2022 för att hjälpa till att återställa de låga lagren efter att torka orsakade en betydligt mindre kaffeskörd i år.

Två tredjedelar av skörden kan förloras

José Marcos Magalhães, ordförande för kaffekooperativet Minasul och även en odlare, förklarade för WSJ att han tidigare förväntade sig att förlora två tredjedelar av skörden 2022. ”Jag producerar normalt 12 000 säckar, och nu tror jag att jag kommer att förlora cirka 8 000”.

Kaffet är känsligt för frost, vilket kan orsaka allvarliga skador och till och med döda träd helt, rapporterar Reuters. Om träden ersätts skulle produktionen hämmas i cirka tre år.

”Det här är första gången sedan 1994 som landet har upplevt en sådan väderhändelse”, sade kaffehandlaren I & M Smith i en marknadsuppdatering, med hänvisning till årets hårda frost.

Preliminära uppskattningar från den brasilianska regeringens livsmedelsförsörjningsbyrå Conab beräknade att förra veckans frost påverkade 150 000 till 200 000 hektar kaffeplantager eller cirka 11 procent av landets totala arabica-grödor.

Skadans omfattning är fortfarande oklar. Uppskattningarna är emellertid nu mellan 5,5 miljoner och 9 miljoner (60 kg) säckar, upp från 2 miljoner till 3 miljoner, säger Charles Sargeant, jordbruksvarumäklare på Britannia Global Markets, till Reuters.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Chevron omdirigerar kazakisk olja till Asien runt Godahoppsudden

Publicerat

den

Fartyg från ovan

Chevron har fattat beslutet att skicka sina laster av CPC Blend-olja från Kazakstan till Asien runt Godahoppsudden snarare än genom Röda havet för att undvika risken för attacker från Jemens houthier, enligt uppgifter från tre industrikällor och LSEG-fartygsspårning data.

De iranskt anslutna houthierna har intensifierat attackerna mot sjöfarten trots USA-ledda luftangrepp på deras positioner i Jemen, vilket leder till att fler fartyg undviker att använda Röda havet och Suezkanalen som är den kortaste sjövägen mellan Europa och Asien.

CPC Blend-råolja lastas vid den ryska Svartahavsterminalen Yuzhnaya Ozereevka, nära Novorossisk. Den normala vägen för laster till Asien är ut ur Svarta havet, in i Medelhavet och sedan söderut genom Suezkanalen. 

Att segla västerut genom Medelhavet och sedan söderut runt Afrika adderar många dagar till resan och driver upp fraktkostnaderna. Större delen av all CPC Blend-råoljan kommer från Kazakstan, men också från ryska företag. Fartyg lastade med CPC Blend från Ryssland fortsätter att segla genom Röda havet, sa källorna. 

Röda havsattackerna och skyhöga fraktkostnader verkar begränsande på flödena av CPC Blend till Asien. Den totala CPC-exporten till Asien har mer än halverats, till 550 000 ton i januari, från 1,2 miljoner ton i december. 

Chevron, vars kazakiska företag Tengizchevroil är den största exportören av kazakisk CPC Blend, sade; ”Chevron kommer att fortsätta att aktivt utvärdera säkerheten för rutter i Röda havet och i hela Mellanöstern och fatta beslut baserat på den senaste utvecklingen”. 

Caspian Pipeline Consortium (CPC) är den största exportören av Kazakstans råolja. Huvudägarna i CPC är den ryska pipeline-operatören Transneft med 24 procent, KazMunayGas med 19 procent och Chevron Caspian Pipeline Consortium Company med 15 procent.

Fortsätt läsa

Nyheter

Högre inflation än förväntat sänker guldpriset

Publicerat

den

Guldtacka i närbild

Det fanns ingenting i den amerikanska KPI-rapporten i januari som backar upp en tidig räntesänkning från Federal Reserve skriver ädelmetallföretaget Heraeus. En högre än förväntad KPI-siffra pressade omedelbart ädelmetallerna, särskilt guld, som sjönk under 2 000 USD per troy ounce för första gången i år. 

Det har skett en strukturell förändring i konsensusutsikterna för amerikanska räntor under de senaste veckorna, uppbackad av starkare ekonomisk data, vilket resulterar i en starkare dollar och därmed ett svagare guldpris. Det förväntade datumet för första räntesäkningen har skjutits på framtiden och nu tros en sänkning komma i anslutning till Federal Reserve-mötet i juni, vilket potentiellt fördröja en uppvärdering för guld. 

De kortsiktiga utsikterna för guld kommer sannolikt att förbli mycket beroende av data och den amerikanska dollarn. Dollarn kan se stöd på kort sikt från den högre sannolikheten av räntesänkningar i Storbritannien, EU och andra ekonomier som kommit före USA, vilket bidrar till dollarns relativa attraktionskraft kontra dessa valutor.

Fortsätt läsa

Nyheter

Christian Kopfer om skog, olja och metaller

Publicerat

den

Christian Kopfer pratar råvaror

Handelsbankens råvaruanalytiker Christian Kopfer kommenterar olika delar av råvarumarknaden. Först tar man upp skogsbolaget SCA, skogsprodukter och skog. Vidare tar man upp olja och att Handelsbanken tror på ett tresiffrigt oljepris under 2024. Sedan går man in på olika metaller.

Fortsätt läsa

Populära