Följ oss

Nyheter

Kaffepriset kan stiga på grund av skadad skörd

Publicerat

den

Rostade kaffebönor

Inte bara kakaopriset oroar handlarna på råvarumarknaden, allt fler oroar sig för att kaffepriset ska stiga på grund av skadad skörd.

Kaffemarknaden har upplevt vilda svängningar i år som en följd av den torka som härjat bland de brasilianska grödorna, den största producenten i världen. Nu höjs rösterna bland kaffehandlarna och allt fler bedömer att vi kommer att få se ytterligare prisuppgångar eftersom de tror att årets kaffeskörd blir ännu sämre än vad som har prognostiserats.

Kaffe, den bästa jordbruksråvaran 2014

Till dags dato har kaffe varit den jordbruksråvara som har utvecklats bäst under 2014, en uppgång med cirka 60 procent sedan årsskiftet.

Råvarupriser

Den kraftiga torkan har gjort att gjort att samtliga som arbetar inom kaffeindustrin har ställts inför nya problem och tvingats lära sig vilka effekter som torkan får för kaffepriset, växtligheten och framtida skördar. Den brasilianska kaffeindustrin är redan världens största producent, och kaffeodlingarna ökar i antal. Fler och fler odlare startar plantager som ligger närmare och närmare ekvatorn där värme och torra väderförhållandena är ett växande problem. Den torka som drabbade kaffeodlingarna under första kvartalet 2014 är en av de värsta genom tiderna, varför det råder en enorm osäkerhet. Redan tidigare rådde en betydande osäkerhet kring den brasilianska kaffeindustrin då landets odlare tvingats kämpa mot de problem som kaffebladsrosten fört med sig.

Kan leda till framtida skördeproblem

Flera kaffeexperter hävdar att de skador som torkan förde med sig kan leda till negativa effekter inte bara på årets skörd utan även på framtida kaffeskördar. De oroar sig för att torkan har gjort att kaffeplantornas tillväxt har hämmats, framförallt kring de så kallade grennoderna som producerar blommorna. Det finns också risk för att torkan har skadat rotsystemet hos kaffeplantorna.

När regnet väl kom till Brasilien kom det sent och i stora mängder. Detta har lett till en tidig blomning hos kaffeplantorna vilket kan vara negativt för nästa års skörd. Historiskt sett är den viktigaste blomsterperioden oktober och november, efter det att regnperioden infallit i september. I år kom skyfallen tidigare än så.

Nyheter

Kommande 25 år behöver vi lika mycket koppar som vi producerat sedan stenåldern

Publicerat

den

Borrkärnor med koppar

Den nya Dagens industri-podden ”Den nya ekonomin” har i sitt första avsnitt grävt sig ner i ämnet koppar. Världen kommer att behöva helt ofantliga mängder koppar för det mesta vi vill göra, samtidigt går det långsamt att öppna nya gruvor. I de största kopparregionerna i världen tar det 20 år från beslut till produktion och i USA tar det 29 år.

”Det ska möjliggöra AI-revolutionen, tillväxten av den globala medelklassen och den gröna omställningen. De kommande 25 åren kommer vi behöva mer koppar än vi producerat sedan stenåldern. Men var ska vi få den ifrån? Varje gruva är också en konflikt, och vi har åkt till en av dem.”

Journalisten Gunnar Harrius pratar flera personer och besöker även Viscariagruvan, den koppargruva som Viscaria öppnar i Sverige.

Fortsätt läsa

Nyheter

Silverpriset kan bara gå upp

Publicerat

den

Silvertacka i popart-stil

Jochen Staiger går igenom det aktuella läget för ädelmetallen silver och allting talar för att silverpriset bara kan gå upp, frågan är mer i vilken omfattning priset går upp. Vi är inne på det sjätte året med ett underskott på silver och allt från förnybar energi till centralbanksreserver talar för en ökad efterfrågan. Silver är en volatil tillgång så på kort sikt kan priset studsa runt, men det strukturella underskottet gör att priset bara kan ha en riktning.

Jochen Staiger går igenom läget för ädelmetallen silver.
Fortsätt läsa

Nyheter

Michel Rufli förklarar vad som händer på guldmarknaden

Publicerat

den

Michel Rufli på Nordic Gold Trade pratar om guld

Michel Rufli från Nordic Gold Trade svarar på Gabriel Mellqvists frågor om vad som händer med guld. Det är ett intressant samtal om både vilka faktorer som driver guldpriset rent generellt, men även hur olika saker har påverkat priset det senaste året och inte minst den senaste tiden.

Man kommer bland annat in på att det finns olika typer av osäkerhet, så som geopolitisk, finansiell (långa räntor börjar falla vilket är bra för guld) och politisk. Det fanns exempelvis en positionering i guld inför det amerikanska presidentvalet där man förväntade sig politisk osäkerhet om valet blev mycket jämt, men när valresultatet var tydligt så försvann just den typen av osäkerhet.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära