Connect with us

Nyheter

Kaffepriset faller då det globala utbudet kvarstår

Published

on

Kaffe i kopp
Kaffe i kopp
Foto: margaretglin.

Kaffepriset faller då det globala överutbudet fortsätter. Kaffet handlas nu en bra bit under en dollar per pound på råvarubörserna. Detta innebär att kaffet handlas till sin lägsta nivå på i alla fall tretton år. Det låga priset drabbar många odlare som tvingas skuldsätta sig. De svåra tiderna kan emellertid vara kortlivade då en ny prognos tyder på att överskottet av kaffe inom kort kan komma att bli ett underskott.

Kaffepriserna har haft en svag utveckling under 2019 och föll med nästan 13 % under första kvartalet. Investerare är inte optimistiska att kaffe kan vända trenden på kort sikt.

Kaffe har varit i fritt fall sedan september 2016 när priserna toppade på knappt 2 dollar per pound. För andra säsongen i följd har kaffelagren ökat med produktion på två miljoner säckar. Sydamerika har svarat för större delen av ökningen av produktionen, även om bönderna anpassar sig till situationen genom att använda mindre gödningsmedel

Kaffeodlarna påverkas negativt

Under det senaste året har globala kaffeodlare påverkats av de låga priserna. Branschrepresentanter säger att kaffebranschens framtid är i fara, och kanske inte återhämta sig när priserna stiger igen.

Förutom leveranserna har priserna fallit på grund av en sjunkande brasiliansk real, som nyligen noterade en ny botten i förhållande till den amerikanska dollarn. Den brasilianska valutan har rasat på rapporter att den federala budgeten kommer att kräva ytterligare godkännande från det lägre kongresshuset, vilket sänkte de brasilianska finansmarknaderna. För närvarande förutser experter att realen kommer att styra kaffepriset på kort sikt.

Kommer överutbudet kvarstå?

En nyligen gjord prognos av Rabobank visade att det kan finnas ett globalt kaffeunderskott på 2,3 miljoner 60 kilossäckar under säsongen 2019-2020. Analytiker citerade lägre produktion på flera stora marknader. Vissa analytiker tror att kaffepriset kan vända i år och öka till 1,20 dollar, oavsett om det är på grund av väderförhållanden eller kort täckning – netto spekulativa korta positioner om totalt 63 000 kontrakt.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

JPMorgan Chases nickel visade sig vara sten

Published

on

Nickel

En sammanblandning på ett holländskt lager ledde till att JPMorgan Chase av misstag köpte säckar med stenar som ansågs vara nickel enligt en ny rapport.

Rapporten som publicerades av Wall Street Journal i måndags kom efter att London Metal Exchange förra veckan avslöjade att det hade skett en sammanblandning i dess nickelförsörjning. Börsen identifierade vid tillfället inte ägaren till de förmodade nickelsäckarna eller lagret där de förvarades.

En operatör på lagret vägde säckarna som skulle innehållit innehålla mer än 50 ton nickel och upptäcka att de var fyllda med stenar. Personer som är bekanta med saken berättade att lagret ägdes och drevs av logistikföretaget Access World som troligen kommer att få stå för räkningen. Access World ägs av råvaruhandlaren Glencore.

Access World sa att de ska gå igenom alla säckar med nickel på alla platser, men tror att problemet är ”ett isolerat fall och specifikt för ett lager i Rotterdam.”

Hade materialet faktiskt varit nickel, en väsentlig råvara som används i stål och elbilsbatterier, skulle säckarna ha varit värda cirka 1,3 miljoner dollar, rapporterade nyhetsbyrån Bloomberg.

Den låga kvantiteten tyder på att sammanblandningen kommer att ha relativt liten inverkan på metallmarknaderna. Men incidenten understryker komplexiteten i att investera i en bransch utsatt för extrem prisvolatilitet och störningar i leveranskedjan.

JPMorgan Chase ska enligt uppgift ha köpt säckarna för flera år sedan. Tidigare har råvaruhandlaren Trafiguera drabbats av bedrägerier med just nickel.

Continue Reading

Nyheter

Trafigura tror att koppar kan slå ett nytt prisrekord under kommande 12 månader

Published

on

Koppar handlas nu kring 9 000 USD per ton efter att ha stigit 30 procent från prisfallet då Ryssland kraftigt eskalerade sitt krig i Ukraina. Råvaruhandelsfirman Trafigura tror att priset på koppar under de kommande 12 månaderna kan överträffa det tidigare rekordet från mars 2022 på 10 845 USD och nå ändå upp till 12 000 USD.

Denna prognos baseras på både utbuds- och efterfrågesidan. På utbudssidan har lagren de senaste veckorna minskat i högt tempo och är nu nere på de lägsta säsongsnivåerna sedan år 2008. På efterfrågesidan finns återkomsten i den kinesiska ekonomin. Fortsätter kinas efterfrågan att öka så är bufferten liten för att möta den.

Tilläggas ska att det ligger i en råvaruhandelsfirmas intresse att priser stiger, att brist uppstår och att priser blir volatila.

Graf över kopparpriset de senaste 5 åren i USD per ton.
Kopparpriset de senaste 5 åren i USD per ton.
Continue Reading

Nyheter

Perus guldexport minskade med 28 procent i januari

Published

on

Perus gruvexport sjönk med 19,8 procent i januari 2023 jämfört med samma månad förra året, sade sektorns handelskammare på tisdagen. Siffran är inte förvånande eftersom Peru skakats av protester de senaste månaderna.

Den totala mineralexporten under månaden uppgick till 2,473 miljarder dollar jämfört med de 3,1 miljarder dollar som registrerades ett år tidigare, sade National Mining, Oil and Energy Society (SNMPE).

För koppar som Peru är världens näst största producent av, sjönk exporten med 25 procent på årsbasis under årets första månad, till 1,248 miljarder dollar.

Föreningen sa att minskningen av kopparexporten drevs av en minskning med 20,3 procent i volymer jämfört med samma månad 2022, samt en minskning med 5,9 procent i metallens pris.

Gruvminister Oscar Vera sa förra veckan att lokala gruvor återigen började transportera kopparkoncentrat till hamnar för export efter protester som hindrat transporterna. Protesterna i Peru inleddes i december förra året efter avsättningen av den förre presidenten Pedro Castillo.

I en rapport om industrins produktion i januari hänvisade gruvministeriet till ”avbrottet i den södra gruvkorridoren i landet på grund av sociala konflikter i produktionen av utvunnen koppar”.

Samtidigt sjönk guldexporten med 28 procent i januari till 578 miljoner dollar, rapporterade SNMPE. Detta berodde på en volymminskning på 30,8 procent och trots en årlig prishöjning av guld på 4 procent.

Continue Reading

Populära