Följ oss

Nyheter

Kaffepriserna stiger på lågt utbud och stark efterfrågan

Publicerat

den

Kaffebönor

I början av mars steg priset på kaffebönor i Vietnam med 8,96 procent till 91 200 VND (3,7 USD) per kilogram när utbudet var lågt. Sedan klättrade priset till rekordhöga VND 92 000 den 8 mars innan det föll något tre dagar senare. Detta representerade en ökning med 28,8 procent under året hittills. Analytiker tillskrev uppgången till hög global efterfrågan och minskat utbud.

Dak Lak Department of Agriculture and Rural Development sa att den höga efterfrågan har drivit priset på May Robusta kaffe LRCc2-terminskontrakt med nästan 200 dollar i år till 3 381 USD förra veckan.

Vietnam Coffee – Cocoa Association (VICOFA) förutspår att årets skörd kommer att minska med 10 procent på grund av klimatförändringar och att landets bönder gått över till att producera mer lönsamma grödor som durian och andra frukter.

Andra stora kaffeproducenter som Brasilien, Indonesien och Indien har också sett en 10-15 procentig minskning av produktionen på grund av klimatförändringar.

Priserna stiger också på grund av den massiva ökningen av fraktkostnader på grund av spänningarna i Röda havet.

Med stora ekonomier inställda på att sänka räntorna i juni, vilket också är när kafferosterierna vanligtvis köper fler bönor [och håller efterfrågan hög], är det osannolikt att priserna kommer att sjunka i närtid, sa VICOFA.

Vietnam är världens näst största kaffeexportör efter Brasilien, och Dak Lak står för över 30 procent av kaffeproduktionen i landet. Under de första 45 dagarna under 2024 exporterade Vietnam nästan 295 000 ton kaffe, en ökning med 67 procent jämfört med föregående år.

Det nuvarande genomsnittliga priset är 3 100 USD per ton, en ökning med 43 procent jämfört med samma period förra året. VICOFA förutspådde att kaffeexporten skulle nå ett rekord på 4,5-5 miljarder dollar i år, vilket överstiger siffran 4,24 miljarder dollar som var exporten under 2023.

Nyheter

Kina slår nytt rekord i produktion av kol

Publicerat

den

Kol

Energianalytikern John Kemp rapporterar, baserat på Kinas officiella statistik, att landet slagit ett nytt rekord i produktion av kol. I mars producerade man 441 miljoner ton. Grafen nedan visar hur perioden januari-mars varit per år och där har produktionen gått upp till 1203 miljoner ton från 1106 miljoner ton för samma period föregående år.

Kina använder spektakulära mängder kol, det man också gradvis gör är att ersätta importerad kol med egen produktion. Det är en säkerhetsfråga att man vill vara mindre beroende av omvärlden för energi. Fördelen med importerade kol är att den kan levereras med lastfartyg till de energislukande kustregionerna. Men Kina har med tiden byggt energislukande industri vid sina kolgruvor, vilket delvis minskar behovet av att frakta kolen.

Kinas produktion av kol, januari till mars per år.
Fortsätt läsa

Nyheter

Två samtal om det aktuella läget på råvarumarknaden

Publicerat

den

Grafer över råvarupriser

Det är stormiga tider på råvarumarknaden där oljepriset leder nedgången. Guld klarar sig däremot hyggligt väl, berättar Lars Henriksson på råvarufonden Centaur. Han tar vidare upp aluminium och koppar. Han säger även att den värld med en global råvarumarknad nu kanske kommer att förändras där vi i stället kan få se en mer segmenterad marknad där det handlas utanför och inom USA. Prisutvecklingen för olika råvaror skiljer sig kraftigt åt, jordbruksråvaror som vete klarar sig ganska bra, priserna var redan låga.

Nästa gäst är Maria Sunér från Svemin som diskuterar marknaden ur andra perspektiv, så som satsningar på försvar och grön energi samt hur de påverkar efterfrågan på råvaror.

Samtal om råvarumarknaden.
Råvarupriser exklusive energi under 5 år
Index över råvarupriser exklusive energiråvaror. Sett över 5 år är det totala fallet den senaste tiden inte enormt.
Fortsätt läsa

Nyheter

Oljepriserna slaktas på samtidiga negativa faktorer

Publicerat

den

President i USA vid skrivbord med ett oljefat

Både WTI- och Brent-oljan har idag fallit med omkring 7 procent, där WTI handlas kring 66,50 USD och Brent kring 69,89 USD. De kan dessutom tilläggas att USAs valuta idag faller mot i princip alla andra valutor, vilket gör oljepriset för alla utanför USA har fallit ännu mer.

USA:s handelskrig mot alla världens länder, förutom Ryssland, har skadeskjutit hela världsekonomin vilket förväntas minska efterfrågan på olja. Samtidigt fortsätter OPEC+ att enligt plan trappa ner sin begränsning av oljeproduktionen, dvs man kommer att producera mer olja.

Tullsmärta för amerikansk oljeproduktion

Fallande oljepriser är ingenting amerikanska oljeproducenter gillar. De drabbas dock även på kostnadssidan. Stålrör och andra saker som oljeproducenter använder har belagts med tullar, vilket gör att produktionskostnaderna stiger. Amerikanska oljebolag är det dock svårt att gråta över, de har trots allt finansierat och marknadsfört denna utveckling.

Någonting som USA dock inte införde tullar på är olja. Hade Trump fullföljt de planerna då hade det kunnat bli ett ännu större kaos.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära