Nyheter
Kaffe, ett år från toppnivån
Kaffe nådde för ett år sedan en toppnotering, en så kallad all-time-high, efter det att torkan lamslog den brasilianska kaffeindustrin, och nu räknar en del analytiker med att det är dags för kaffepriset att komma i fokus igen.
Under förra året innebar utbudsbristen att priset på Arabica-kaffe steg till 3 USD per pound när råvaruhandlarna oroade sig för effekterna som den brasilianska torkan kunde få för priserna på råvarubörserna. Vissa säger att oron gick för långt vilket bidrog till att kaffepriset steg för mycket. En av de mest uppenbara anledningarna till att priset på kaffe steg så pass kraftigt på råvarumarknaderna var att köpare som de stora kafékedjorna Starbucks köpte större mängder kaffe än normalt i syfte att säkerställa att de skulle ha tillräckligt med kaffe för att kunna servera sina kunder även om torkan skulle fortsätta.
Sedan förra året har emellertid kaffepriset rasat, och i skrivande stund handlas kaffet cirka fem procent lägre än för två år sedan. Bland analytikerna höjs nu rösterna om att det kan vara dags för stigande kaffepriser inom kort.
Kaffe är en mycket volatil och komplex råvara, och dagens pris vare sig avspeglar en minskad efterfrågan eller ett ökat utbud. Istället speglar det ett lägre pris på den brasilianska valutan, realen. Många kaffeodlare väljer att inte sälja sin skörd till kaffeuppköparna då realen är så svag som den är i dagsläget. Istället försöker de vänta in en uppgång för både realen och kaffepriset med en förhoppning om att kunna sälja till högre priser. Det är inte helt ovanligt att odlarna undanhåller sina skördar från världsmarknaden när priserna är för låga. Syftet med detta är att driva upp priserna på världsmarknaderna.
Dåliga skördar
Vid sidan av att många odlare väljer att undanhålla sina skördar från världsmarknaderna har brasilianska odlare fortfarande problem som är hänförliga till förra årets torka. Det är endast en del av kaffeplantorna som har återhämtat sig fullt ut, något som gör att även kommande skörd kan bli dålig. Det står redan nu klart att årets skörd kommer att bli lägre än den aggregerade efterfrågan. Det är ännu oklart hur mycket kaffe som kaffeodlarna kommer att plantera denna säsong, men flera analytiker tror att odlarna vill se ett högre pris innan de planerar ytterligare kaffe.
Efterfrågan
Ett högre kaffepris stödjs av en växande efterfrågan. I de utvecklade länderna är efterfrågan stabil, medan den i den övriga världen ökar kraftigt. Det är en framväxande medelklass som skapar en växande efterfrågan på kaffe. Kaffekonsumtionen kan stiga över hela världen, vilket kan driva priserna under ett par års sikt.
Förra årets torka tillsammans med stigande efterfrågan innebär att det kommer att bli ett underskott i världskaffeproduktionen om 2,6 miljoner säckar för skördeåret i 2015/2016, enligt en analys som nyligen publicerades av råvarumäklaren Marex Spectron. Detta kan innebära att priserna rör sig uppåt på lång sikt.
Nyheter
Kommande 25 år behöver vi lika mycket koppar som vi producerat sedan stenåldern
Den nya Dagens industri-podden ”Den nya ekonomin” har i sitt första avsnitt grävt sig ner i ämnet koppar. Världen kommer att behöva helt ofantliga mängder koppar för det mesta vi vill göra, samtidigt går det långsamt att öppna nya gruvor. I de största kopparregionerna i världen tar det 20 år från beslut till produktion och i USA tar det 29 år.
”Det ska möjliggöra AI-revolutionen, tillväxten av den globala medelklassen och den gröna omställningen. De kommande 25 åren kommer vi behöva mer koppar än vi producerat sedan stenåldern. Men var ska vi få den ifrån? Varje gruva är också en konflikt, och vi har åkt till en av dem.”
Journalisten Gunnar Harrius pratar flera personer och besöker även Viscariagruvan, den koppargruva som Viscaria öppnar i Sverige.
Nyheter
Silverpriset kan bara gå upp
Jochen Staiger går igenom det aktuella läget för ädelmetallen silver och allting talar för att silverpriset bara kan gå upp, frågan är mer i vilken omfattning priset går upp. Vi är inne på det sjätte året med ett underskott på silver och allt från förnybar energi till centralbanksreserver talar för en ökad efterfrågan. Silver är en volatil tillgång så på kort sikt kan priset studsa runt, men det strukturella underskottet gör att priset bara kan ha en riktning.
Nyheter
Michel Rufli förklarar vad som händer på guldmarknaden
Michel Rufli från Nordic Gold Trade svarar på Gabriel Mellqvists frågor om vad som händer med guld. Det är ett intressant samtal om både vilka faktorer som driver guldpriset rent generellt, men även hur olika saker har påverkat priset det senaste året och inte minst den senaste tiden.
Man kommer bland annat in på att det finns olika typer av osäkerhet, så som geopolitisk, finansiell (långa räntor börjar falla vilket är bra för guld) och politisk. Det fanns exempelvis en positionering i guld inför det amerikanska presidentvalet där man förväntade sig politisk osäkerhet om valet blev mycket jämt, men när valresultatet var tydligt så försvann just den typen av osäkerhet.
-
Analys4 veckor sedan
Crude oil comment: Market battling between spike-risk versus 2025 surplus
-
Nyheter4 veckor sedan
Uniper har säkrat 175 MW elektricitet i Östersund för e-metanol
-
Analys4 veckor sedan
Crude oil comment: It takes guts to hold short positions
-
Nyheter4 veckor sedan
District Metals prospekterar uran i Sverige, nu noteras även aktierna här
-
Analys2 veckor sedan
Crude oil comment: A price rise driven by fundamentals
-
Nyheter3 veckor sedan
Guldpriset stiger hela tiden till nya rekord
-
Analys3 veckor sedan
Crude oil comment: Recent ’geopolitical relief’ seems premature
-
Nyheter2 veckor sedan
Oljepriset kommer gå upp till 500 USD per fat år 2030