Följ oss

Nyheter

Ju mer elsparande desto lägre elpris

Publicerat

den

Elledningar

Rysslands intensifiering av kriget, fortsatt höga el- och gaspriser i Europa och en ansträngd hydrologisk situation i södra Norge påverkar elpriset uppåt. Samtidigt  pressas priserna ned av väntande interventioner från EU och ett mer effektivt elsparande av både privatpersoner och företag.

Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning
Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning

En mild och blåsig vinter samt ett gemensamt snålande på elen är faktorer som kan påverka elpriset nedåt.

– Den milda hösten hittills har motverkat ännu högre elpriser men vi måste förbereda oss för att det kommer att bli kallare. Aldrig någonsin har det varit viktigare än nu med hur vi konsumenter agerar. Att använda den el vi har, i varje hem och företag, på ett effektivt sätt, är viktigt eftersom en minskad elkonsumtion pressar elpriset nedåt, säger Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning. 

Under september har det blåst och regnat mindre i Norden. I södra Norge är nivåerna i vattenmagasinen de lägsta på 20 år, vilket påverkar prisnivåerna i södra Sverige. Vattennivåerna i de svenska vattenmagasinen ligger på en normal fyllnadsgrad vilket stabiliserar elpriset i norra Sverige. Kärnkraften har en lägre kapacitet än planerat och ligger just nu i Norden på 72 procent. 

Priserna på olja och kol fortsätter att vara höga och gaspriset har ökat ytterligare med anledning av de misstänkta sabotagen mot naturgasledningarna Nord Stream 1 och 2 mellan Ryssland och Tyskland. När utbudet på gas sjunker, stiger priset på den gas som finns, vilket gör elen dyrare.

–  I Tyskland har man redan vidtagit åtgärder som att till exempel stänga ner offentliga byggnader och släcka ner utomhusbelysningen i vissa städer och i Finland uppmanas invånare att spara el och bränsle. I Sverige kan vi hjälpa till genom att använda mindre el och om möjligt flytta förbrukningen till timmar då priset är lägre. Elpriserna skulle också hjälpas nedåt av en mild och blåsig vinter, säger Jonas Stenbeck.

Elpriser

Nyheter

Mjölkpriset har gått upp 80 procent på fem år – nu mår bönderna bra

Publicerat

den

Graf över mjölkpriset

Mjölkpriset i Sverige är på en historiskt hög nivå, det har gått upp omkring 80 procent på fem år. Nu känner mjölkbönderna att priset är på en nivå som fungerar för dem. Här blir Thomas Åkerlund på Brorsans Lantbruk intervjuad om utvecklingen och sin verksamhet.

Fortsätt läsa

Nyheter

Den viktiga råvaruvalutan USD faller kraftigt

Publicerat

den

Priset på USD går ner

En stor del av all råvaruhandel och -affärer prissätts i amerikanska dollar. Därför ser man exempelvis ofta att när dollarkursen går ner så går guldpriset upp, den ena förändringen tar ut den andra.

Valutor är något knepigt eftersom alla priser är relativa. För att få en bättre uppfattning om hur USD utvecklas så brukar man använda ett index som mäter USD mot ett flertal andra valutor. Ett av de vanligaste indexen är DXY.

Nedan är en graf över utvecklingen på DXY under handelstimmarna i april. Trumps agerande har fått dollarn att falla kraftigt, där framför allt tre händelser har lett till branta fall.

Utvecklingen på dollarindexet DXY per handelstimme hittills under april.

En svagare dollar gör att råvaror vid samma pris i dollar blir billigare för alla kunder utanför USA. För länder som importerar mycket råvaror är en svagare USD oftast positivt, som exempelvis Indien. För länder som exporterar mycket råvaror är en svagare USD oftast dåligt, som exempelvis Brasilien och Ryssland.

Det finns en stor allmän efterfrågan på guld just nu, men det får även understöd av en svagare USD. För oljeproducenter är utvecklingen desto tråkigare. Samtidigt som USD går ner så går också priset på olja i USD ner. De drabbas av en dubbel negativ effekt.

Trump har hela tiden pratat om att han vill få ner priset på USD då han anser att det är konstgjort högt, så ur det perspektivet är utvecklingen en stor framgång. Sedan var nog inte tanken att det skulle gå ner på detta sätt utan att det skulle ske genom att andra länder tvingades att skriva på avtal om att höja priset på sina valutor.

Fortsätt läsa

Nyheter

Ingenting stoppar guldets uppgång, nu 3400 USD per uns

Publicerat

den

Den allt större geopolitiska oron och Trumps ekonomiska kaos har gett bränsle till guldpriset. Tidigare idag tangerade spotpriset på guld 3400 USD och terminspriset var uppe på 3402 USD. Just nu finns det ingenting som stoppar guldpriset, det tillkommer hela tiden fler köpare. Vi ser dock inte bara en kraftigt uppgång det senaste året, priset har stigit kraftigt under en period på 20 år. Det är egentligen inte så konstigt, för 20 år sedan var världen väldigt mycket fattigare än idag, flera miljarder människor har fått det avsevärt bättre, och om de ekonomierna lägger en liten andel av sin ökade rikedom på guld så slår det igenom.

Spotpriset på guld i USA
Spotpriset på guld i USA.
Spotpriset på guld i USD över lång tid
Spotpriset på guld i USA under lång tid.
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära