Connect with us

Nyheter

Litiumpriset slår nytt rekord när utbudet kämpar för att möta tillväxten av elbilar

Published

on

Litiumbatterier

De stigande priserna på litium, nyckelbatterimaterialet som används för att driva elbilar, är till synes ostoppbar. Litiumkarbonat noterade nyligen ett nytt rekord på 500 500 yuan (71 315 USD) per ton, enligt data från Asian Metal. Priserna mer än tredubblades under det senaste året, vilket ökade kostnaden för batterier som används i elfordon, med de senaste uppgångarna drivna av stark efterfrågan och störningar i ett inhemskt producerande nav i Kina.

Konsumentstödet för elbilar har tagit fart mitt i en global övergång bort från fossila bränslen. China Passenger Car Association har höjt sin prognos för försäljning av elbilar till sex miljoner i år, dubbelt så mycket som 2021, medan batterianvändningen i landet också förväntas nästan fördubblas, enligt Bloomberg Intelligence.

Samtidigt orsakade en energikris under augusti i Sichuan-provinsen – hem för mer än en femtedel av Kinas litiumproduktion – två veckors elavbrott, vilket hämmade utbudet på en redan pressad marknad.

”Produktion och försäljning av elbilar har hållit stabilt under de senaste månaderna”, enligt Rystad Energy, som tillade att det finns oro över huruvida Kinas energikris kan komma tillbaka i vinter när efterfrågan på uppvärmning ökar. ”Detta kan leda till ny strömbrist och drabba litiumdrift”, skrev företaget och förväntade sig att priserna skulle hålla sig stabila kring denna nivå fram till slutet av året.

Kina höll ett möte för att granska utvecklingen nyligen och bad de främsta företagen att hjälpa till att stabilisera priserna, enligt ministeriet för industri och informationsteknologi. Producenterna bör inte samarbeta om prissättning och inte ange priser som avviker mycket från kostnaderna, heter det. Regeringen kommer att vidta åtgärder för att uppmuntra prospektering, stabilisera import och främja återvinning, tillade ministeriet.

Soc. Quimica & Minera de Chile, världens näst största litiumproducent, förutspår en ”mycket snäv marknad” under de kommande åren. SQM ser ”något högre” priser detta kvartal jämfört med de tre föregående månaderna och förväntar sig att priserna kommer att hålla sig på liknande nivåer under fjärde kvartalet, enligt en presentation för investerare i New York.

Batteritillverkare och bilindustrin har bråttom att låsa in pålitliga och stabila leveranser av litium. Ändå kommer prishöjningarna på råvaror sannolikt att väcka inflationsoro och lägga till kostnadstryck till försörjningskedjan.

En batteritillverkningsenhet hos Kinas främsta tillverkare, Ganfeng Lithium, berättade nyligen för kunderna att priserna för nya beställningar skulle omvärderas mitt i en avsevärd ökning av kostnaderna för battericeller. Företaget levererar små polymerlitiumbatterier för smarta bärbara produkter och Bluetooth-headsetbatterier till företag inklusive Xiaomi.

Nyheter

Goldman Sachs tror på högre oljepriser i juni

Published

on

Olja pumpas upp

Goldman Sachs förväntar sig högre oljepriser under de kommande tolv månaderna, sade analytiker från investmentbanken i en analysuppdatering. Goldman Sachs skriver att banken tror på en prognostiserad efterfrågeökning i Kina till mer än 16 miljoner fat per dag under perioden.

Banken är positivt inställd till alla råvaror. Förra veckan sa dess råvaruchef, Jeffrey Currie, att utflödet av kapital från energiindustrin kommer att resultera i brister som kommer att visa sig senare i år.

”Historiskt sett, när du har den här typen av kapitalutflöden, tar det månader att få tillbaka kapitalet. Vi kommer fortfarande att få ett underskott av olja i juni och det kommer att driva upp oljepriserna”, sa Currie vid Financial Times Commodities Global Summit.

Currie är inte den enda branschobservatören som förutspår ett högre oljepris. Även denna vecka sa hedgefondförvaltaren Pierre Andurand att oljan kommer att återhämta sig och stiga till 140 dollar per fat i slutet av året. Han anser att den nuvarande nedgången varit spekulativ och beror från banksektorn.

Mycket av haussen kring oljepriserna har att göra med Kina. Den kinesiska energiimporten var väldigt låg under de första två månaderna av 2023. Den kinesiska oljeimporten förväntas ta fart senare i år med potentiellt rekordhöga råoljeinköp, även om Peking har satt sitt lägsta årliga ekonomiska tillväxtmål på decennier.

Den genomsnittliga oljeimporten under de två första månader 2023 var lägre än för samma period förra året. Skillnaden var emellertid endast marginell, 1,3 procent. Oljeimporten under januari och februari 2023 tenderar att vara svagare i Kina på grund av nyårshelgerna.
Ändå förväntar sig i stort sett alla analytiker att den kinesiska efterfrågan på olja kommer att växa under de kommande månaderna med sikte på den tillväxttakt på 5 procent som fastställts av regeringen. Dessutom kommer en del ny raffineringskapacitet att startas i år, vilket borde garantera en starkare efterfrågan och stödja priserna.

Continue Reading

Nyheter

Kakaopriserna stiger på minskade leveranser från Elfenbenskusten

Published

on

Kakaofrukt

En svagare dollar i torsdags ledde till att flera spekulanter som tagit position för fallande pris valde att täcka sina korta positioner i kakaoterminer. Efter att regeringsdata visade att utbudet av kakao från Elfenbenskusten ser ut att minska så har kakaopriset stärks. Kursuppgången begränsades emellertid av att de europeiska kakaolagren stigit till 139 060 MT, den högsta siffran på sex månader.

Måndagens regeringsdata visade att Elfenbenskustens bönder skickade 1,73 MMT kakao till landets hamnar för regleringsåret 2022/2023 från 1 oktober till 12 mars. Siffran är en minskning med 3,4 procent på årsbasis. Elfenbenskusten är den största kakaoproducenten i världen. 

Nigeria ser en nedgång i sin kakaoexport

En nedgång i kakaoexporten från Nigeria är gynnsam för priserna. Cocoa Association of Nigeria rapporterade i måndags att landets kakaoexport för januari 2023 sjönk med 5,9 procent på årsbasis till 43 405 MT. Nigeria är världens femte största producent av kakaobönor.

Oron för utbudet på vissa västafrikanska kakaogrödor har begränsat eventuella nedgångar i kakaopriserna. Kakaobönder fortsätter att kämpa med bristen på gödningsmedel och bekämpningsmedel eftersom Rysslands krig i Ukraina har begränsat den ryska exporten av kaliumklorid och andra gödningsmedel över hela världen.

Tidigare den här månaden steg kakao i New York till en högsta nivå på två år, och kakao i London nådde en högsta nivå på 13 veckor, efter att International Cocoa Organization (ICCO) förutspådde att de globala kakaolagren 2022/2023 skulle falla 3,5 % år/år till 1,653 MMT. 

Continue Reading

Nyheter

Lundin Mining gör stort förvärv – 75 procent av bolagets intäkter kommer nu från koppar

Published

on

Koppar-gruvan Caserones

Lundin Mining meddelade tidigare idag att de förvärvar 51 procent av SCM Minera Lumina Copper av JX Nippon Mining & Metals Corporation. Lundin Mining har rätt att förvärva ytterligare 19 procent under en femårsperiod. Det förvärvade bolaget driver koppar-molybden-gruvan Caserones i Chile.

Lundin Mining betalar 800 miljoner USD vid tillträde och sedan 150 miljoner USD under en period på sex år. De ytterligare 19 procenten kan förvärvas för 350 miljoner USD.

Förvärvet är i linje med Lundin Minings strategiska mål och ger företaget en storskalig kopparproduktion med lång livstid med ett bra kassaflöde, som kompletterar Lundin Minings befintliga verksamheter och högkvalitativa tillgångar inom basmetaller med stort fokus på koppar. Förvärvet gör att 75 procent av Lundin Minings intäkter kommer att komma från koppar.

Dagens industri frågar vd Peter Rockandel om det är rimligt att köpa Caserones med tanke på investeringsbehovet för Josemaria. Han svarar ”Att få köpa en världsklasstillgång som dessutom är strategiskt helt rätt för den existerande portföljen är otroligt ovanligt så det är inget man kan tacka nej till. Dessutom gör vi det här köpet utan skuld och gruvan kommer direkt att generera fritt kassaflöde”.

Continue Reading

Populära