Connect with us

Nyheter

Järnmalmspriset smälter samman

Published

on

Järnmalm påväg mot marknaden med höga priser

I veckan noterade vi att priset på järnmalm fallit under 80 USD per ton, för att tala klarspråk så ser vi att järnmalmspriset smälter samman. Senaste gången vi såg dessa nivåer var i september 2009.

Den mest uppenbara orsaken till prisnedgången är Kina där tillväxten mattas av, vilket innebär en minskad industriproduktion och en inbromsning av landets massiva infrastrukturutbyggnad. Tidigare i veckan kunde vi ta del av uppgifter om att HSBC Flash China Manufacturing PMI under september steg till 50,5. Nivån är marginellt högre än 50, break even-nivån för tillväxt i Kina.

Den ekonomiska aktiviteten i den kinesiska tillverkningsindustrin visar tecken på en stabilisering under september, men på det stora hela taget visar uppgifterna fortfarande på en måttlig expansion och landets bygg- och fastighetssektor utgör fortfarande den största risken för en fallande tillväxt.

Vi noterar också den kinesiska regeringens ovilja att införa nya stimulansåtgärder. Barclays skrev i sin PMI-rapport att banken förväntar sig att den kinesiska regeringen skall sänka sitt tillväxtmål från 7,5 till 7,0 procent under 2015, något som ligger i linje med det uttalande som Kinas premiärminister Li gjorde i Davos den 9-10 september. Li sade då att Kina skulle gå från mer lättnader till mindre stimulans. Bloomberg chefsekonom Michael McDonough twittrade i anslutning till detta att osäkerheten om den kinesiska regeringens vilja att addera ytterligare stimulansåtgärder driver järnmalmspriserna till lägre nivåer.

Diagram över järnmalm

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *