Connect with us

Nyheter

Järnmalmspriset når sin högsta nivå på tio år

Published

on

Rostfärgad vy

Järnmalmspriset når sin högsta nivå på 10 år på den stigande efterfrågan på stål och trots oro över miljörestriktioner i Kina.

Hur järnmalm ser ut

Tangshan, Kinas främsta ståltillverkningsstad, sa förra månaden att de kommer att straffa företag som antingen inte har vidtagit de åtgärder som anges i sin nödplan mot föroreningar eller har släppt ut föroreningar olagligt efter veckor med tung smog i norra Kina.

Den högkvalitativa brasilianska järnmalmen (65% Fe) steg också till rekordhöga 211,10 USD per ton.

”Stålmarginalerna i Kina är mycket attraktiva just nu, så även med begränsningarna i Tangshan har andra producenter alla incitament att försöka höja sina priser,” sade ING:s råvarustrateg Warren Patterson till Financial Review.

”Starkare marginaler, tillsammans med mer fokus på att minska utsläppen, har också visat sig stödja högre efterfrågan på järnmalm. Detta återspeglas i kvalitetspremien som nyligen har utvidgats…” säger Patterson.

”Trots prat om rikstäckande inspektioner tror vi att andra regioner kommer att öka, särskilt med tanke på ökningen av stålmarginalerna,” sa JPMorgan-analytikern Lyndon Fagan.

Enligt IndexBox förväntas den globala stålförbrukningen öka 2021 med 4,1 % jämfört med året innan. Priserna har också drivits av fallande leveranser från stora gruvor.

Goldman Sachs förväntar sig att marknaden kommer se ett överskott under andra halvåret på högre brasiliansk export, skrev bankens analytiker i en analys och tillade att den amerikanska investmentbanken tror att priserna sjunker tillbaka till 110 dollar per ton under fjärde kvartalet och under 100 dollar år 2022.