Connect with us

Nyheter

Iran redo att dumpa priset på olja

Published

on

The Straits Times skriver att Iran är redo att börja sälja sin olja med rabatt jämfört med olja från Ryssland som i sin tur redan säljs med rabatt. Ryssland är sanktionerat av en stor del av världen, men Kina har seglat upp som en stor köpare av rysk olja, inte minst då Kina kunnat kräva betydande rabatter. Men när Ryssland säljer stora mängder olja med rabatt så konkurrerar man med Iran och nu uppges Iran vara redo att sälja den olja man har lagrad på fartyg på internationellt vatten i Sydostasien. The Straits Times har fått uppgifter på att Iran kommer att ge rabatter på 5-7 USD per fat jämfört med vad Ryssland säljer olja för.

Att Iran nu vill sälja oljan man har lagrad i Sydostasien med rabatt ses även som ett tecken på att Iran inte tror på en överenskommelse i närtid kring kärnkraftsavtalet, för med ett sådant avtal kan Iran sälja sin olja till högre priser.

Det har pratats mycket om huruvida det finns för mycket eller lite olja på marknaden. Många lyfter fram att oljepriset är lågt enbart på grund av att USA säljer olja från sina strategiska reserver. Men behöver verkligen två stora oljeproducenter som Ryssland och Iran konkurrera med varandra genom att dumpa priset om det är en verklig brist?