Investmentbankerna sänkte sina prognoser för oljepriset

De amerikanska investmentbankerna Barclays och Goldman Sachs reviderade båda ned sina utsikter för oljemarknaden 2015 några dagar innan oljepriset satte fart uppåt i fredags. Detta baserat på utbudsöverskottet av olja. Barclays har sänkt sin prognos för Brenten till 44 USD per fat från den tidigare prognosen om 72 USD per fat. Goldman Sachs bedömer att WTI kommer att handlas kring 40 USD per fat under större delen av det första halvåret 2015, men bedömer att denna olja kan komma att återhämta sig under det andra halvåret och stiga till 65 USD per fat. För Brent bedömer Goldman Sachs att priset kan komma att återhämta sig till 70 USD per fat under det andra halvåret 2015. Barclays kommenterade i förra veckan att banken tror att det är sannolikt att priset på råolja kommer att handlas i den övre delen av spannet 30 till 40 USD innan nedgången är över för denna gång.

Analytikerna pekar på försämrade ekonomiska fundamenta, på att OPEC vägrar att minska sin produktion, att länderna utanför OPEC levererar en allt större produktion till världsmarknaden och en minskad global efterfrågan.

Det återstår att se om investmentbankerna håller fast vid sina prognoser trots de senaste dagarnas stora prisuppgång. Det är inte omöjligt, då de flesta anser att de senaste dagarnas uppgång är driven av finansmarknaden och att många investerare överskattar effekten av antalet oljeriggar som tas ur drift i Nordamerika. Men var försiktig om du tar en position, oljepriset fortsätter att röra sig snabbt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

scroll to top