Connect with us

Nyheter

Thailand startar guldbörs

Published

on

Guldtacka, Susisse 1 kilo fine gold 999,9

Ännu ett asiatiskt land förbereder sig för öppnandet av en egen guldbörs. Denna gång är det Thailand. Tvister och diskussioner kring ledning och ägande har emellertid gjort att denna guldmarknad ännu inte har öppnat. Det saknas ännu så länge också ett godkännande från det thailändska finansdepartementet och från Bank of Thailand innan GSM (Gold Spot Market) kan starta. Ledningen för den thailändska aktiebörsen, SET, anser att upprättandet av en marknadsplats som erbjuder handel i guld är av största vikt för att SET skall kunna bli den ledande börsen i Asien.

Guldtacka, Susisse 1 kilo fine gold 999,9Det thailändska finansministeriet kan skapa en enkel och grundläggande lag som tillåter att guld handlas i Thailand och att denna råvara prissätts i ett antal större valutor, inklusive den amerikanska dollarn, men det finns de som tror att finansministeriet väntar på att Bank of Thailand skall ge ett positivt besked. Bank of Thailand har tidigare sagt att centralbanken behöver mer tid för att ge sin välsignelse till guldhandel i dollar. Kesara Manchusree, verkställande direktör på SET, har bekräftat att den initiala budgeten för GSM (Gold Spot Market) låg på en miljard bath, vilka bland annat skulle användas för att upprätta en handelsplattform, administration, clearing och settlement för att guldhandlare skall kunna handla och leverera guldet.

Det är sannolikt att anta att guldhandlarna själva kommer att spela en betydande roll i hur den nya guldbörsen kommer att drivas. Det är till exempel sannolikt att flera av dem kommer att ta på sig rollen som marknadsgaranter, en uppgift som SET är oförmögen att sköta. Detta bör ske med SETs välsignelse för att undvika att det misslyckande som Agricultural Futures Exchange of Thailand drabbades av upprepas.

Allt fler länder och börser i Asien förbereder möjligheterna för handel med både fysiskt guld och terminskontrakt, så det är sannolikt att volymerna kommer att öka betydligt i framtiden.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *