Följ oss

Nyheter

Innovativ batterilösning installeras vid Landafors vattenkraftverk

Publicerat

den

Energilagring för elnätet

I ett utvecklingssamarbete mellan Volvo Cars, Fortum och Comsys har parterna utvecklat en innovativ batterilösning som nu installeras vid Fortums vattenkraftverk Landafors i Ljusnan, Bollnäs kommun. Syftet är att förbättra förmågan att erbjuda snabb frekvensreglering och i projektet använder Fortum bland annat begagnade batterier från laddhybrider för att förlänga livstiden på såväl vattenkraftverket som på batterierna. 

Energilagring vid vattenkraftverk

– Att använda och testa olika moderna batterilösningar för att förbättra energisystemets funktion är högt prioriterat för oss, säger Toni Kekkinen, chef för Fortums vattenkraft. Denna lösning, att använda batterier som inte längre tjänar sitt ursprungliga syfte, är en viktig möjlighet då en sådan livstidsförlängning innan batterierna materialåtervinns ger stora positiva effekter för både miljö och ekonomi. Det förstärker även vattenkraftens roll i energisystemet.

I dag balanseras den nordiska elmarknaden i huvudsak med fossilfri vattenkraftsproduktion som kan reglera med ett tidsspann på allt från några sekunder till flera månader. Men ibland krävs en snabbare och mer flexibel reglering än vad vattenkraftverkets turbiner klarar av, något som kommer bli allt vanligare i takt med att mer väderberoende produktion, främst vindkraft, kommer in i systemet. Genom att använda batterier som kan reagera på millisekunder och sedan följa turbinernas långsammare ökning förbättras vattenkraftverkets möjligheter att möta de framtida kraven på elnätet då vi går mot ett mer klimatneutralt energisystem.

En viktig del av denna pilot är att ta reda på hur mycket kapacitet  batterierna behöver ha kvar för att kunna fungera i sin nya roll där det framförallt är den snabba reaktionsförmågan som står i centrum.

– Volvo Cars är ambitiösa gällande cirkulär ekonomi och vi lägger stor kraft på att hitta nya affärsmodeller som gör det möjligt att maximera användningen av batterier under hela deras livscykler. Detta projekt ligger i linje med de ambitionerna och kommer att ge oss nya lärdomar om batteriernas livslängd och hur de kan användas utanför våra bilar, säger Susanne Hägglund, Head of Volvo Car Service Business.

Totalt kopplas 48 batterier ihop som tillsammans har en lagringskapacitet och effekt på 1MW/250KWh. Lösningen är utvecklad och byggd av Comsys som är ett cleantech-företag i Lund, specialiserade på kraftelektronik.

Nyheter

Kommande 25 år behöver vi lika mycket koppar som vi producerat sedan stenåldern

Publicerat

den

Borrkärnor med koppar

Den nya Dagens industri-podden ”Den nya ekonomin” har i sitt första avsnitt grävt sig ner i ämnet koppar. Världen kommer att behöva helt ofantliga mängder koppar för det mesta vi vill göra, samtidigt går det långsamt att öppna nya gruvor. I de största kopparregionerna i världen tar det 20 år från beslut till produktion och i USA tar det 29 år.

”Det ska möjliggöra AI-revolutionen, tillväxten av den globala medelklassen och den gröna omställningen. De kommande 25 åren kommer vi behöva mer koppar än vi producerat sedan stenåldern. Men var ska vi få den ifrån? Varje gruva är också en konflikt, och vi har åkt till en av dem.”

Journalisten Gunnar Harrius pratar flera personer och besöker även Viscariagruvan, den koppargruva som Viscaria öppnar i Sverige.

Fortsätt läsa

Nyheter

Silverpriset kan bara gå upp

Publicerat

den

Silvertacka i popart-stil

Jochen Staiger går igenom det aktuella läget för ädelmetallen silver och allting talar för att silverpriset bara kan gå upp, frågan är mer i vilken omfattning priset går upp. Vi är inne på det sjätte året med ett underskott på silver och allt från förnybar energi till centralbanksreserver talar för en ökad efterfrågan. Silver är en volatil tillgång så på kort sikt kan priset studsa runt, men det strukturella underskottet gör att priset bara kan ha en riktning.

Jochen Staiger går igenom läget för ädelmetallen silver.
Fortsätt läsa

Nyheter

Michel Rufli förklarar vad som händer på guldmarknaden

Publicerat

den

Michel Rufli på Nordic Gold Trade pratar om guld

Michel Rufli från Nordic Gold Trade svarar på Gabriel Mellqvists frågor om vad som händer med guld. Det är ett intressant samtal om både vilka faktorer som driver guldpriset rent generellt, men även hur olika saker har påverkat priset det senaste året och inte minst den senaste tiden.

Man kommer bland annat in på att det finns olika typer av osäkerhet, så som geopolitisk, finansiell (långa räntor börjar falla vilket är bra för guld) och politisk. Det fanns exempelvis en positionering i guld inför det amerikanska presidentvalet där man förväntade sig politisk osäkerhet om valet blev mycket jämt, men när valresultatet var tydligt så försvann just den typen av osäkerhet.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära