Connect with us

Nyheter

Inga borriggar kvar i Venezuela

Published

on

Venezuelas flagga

Venezuela, landet med världens största oljereserver, har inte längre några operationella oljeriggar kvar. Detta skedde efter att det sista oljefältstjänstföretaget som fortfarande borrade efter olja i landet stängde sin sista rigg. Under juni 2020 hade Venezuela en operativ oljerigg enligt den månatliga internationella riggräkningen som Baker Hughes genomför.

Venezuelas flagga
Foto: Alejandro Alarcon

Det amerikanska oljeföretaget Chevron har avbrutit sin verksamhet i Venezuela på grund av de amerikanska sanktionerna mot Nicolas Maduro och i och med detta har Chevrons entreprenör Nabors Industries avslutat sin verksamhet i landet.

När Nabors avslutar sin riggaktivitet har Venezuela nu noll borriggar, berättade Russ Dallen, grundare av investeringsbanken Caracas Capital, till Houston Chronicle. Venezuela har inte haft så få aktiva riggar på mer än ett sekel. Senaste gången detta skedde var 1914 när Venezuelas första oljebrunn borrades, enligt Dallen.

Venezuelas oljeproduktion har varit i fritt fall i flera år, men de amerikanska sanktionerna mot landets industri och export, kraschen i efterfrågan av olja och pandemin påskyndade nedgången ytterligare.

Venezuelas oljeindustri kollapsade redan före oljepriskraschen och pandemin. Oljeinkomsterna är i stort sett den enda hårdvalutan som Maduro får, så USA vill kväva så mycket av Venezuelas oljehandel som möjligt.

Dessutom har Venezuelas statliga oljeföretag PDVSA ett allvarligt likviditetsproblem och har inte investerat i reparation och underhåll av oljeanläggningar och raffinaderier på många år. Ett oljebolag måste avsätta en andel av sitt kassaflöde till att underhålla hela sin infrastruktur, Venezuelas ledare har dock valt att inte göra det. PDVSA såg sin produktion falla med 32 procent i juni, och produktionen i landet med världens största oljereserver sjönk till sin lägsta nivå på 75 år i början av juni när den bara var 374 000 bd.

Nyheter

Lundin Mining gör stort förvärv – 75 procent av bolagets intäkter kommer nu från koppar

Published

on

Koppar-gruvan Caserones

Lundin Mining meddelade tidigare idag att de förvärvar 51 procent av SCM Minera Lumina Copper av JX Nippon Mining & Metals Corporation. Lundin Mining har rätt att förvärva ytterligare 19 procent under en femårsperiod. Det förvärvade bolaget driver koppar-molybden-gruvan Caserones i Chile.

Lundin Mining betalar 800 miljoner USD vid tillträde och sedan 150 miljoner USD under en period på sex år. De ytterligare 19 procenten kan förvärvas för 350 miljoner USD.

Förvärvet är i linje med Lundin Minings strategiska mål och ger företaget en storskalig kopparproduktion med lång livstid med ett bra kassaflöde, som kompletterar Lundin Minings befintliga verksamheter och högkvalitativa tillgångar inom basmetaller med stort fokus på koppar. Förvärvet gör att 75 procent av Lundin Minings intäkter kommer att komma från koppar.

Dagens industri frågar vd Peter Rockandel om det är rimligt att köpa Caserones med tanke på investeringsbehovet för Josemaria. Han svarar ”Att få köpa en världsklasstillgång som dessutom är strategiskt helt rätt för den existerande portföljen är otroligt ovanligt så det är inget man kan tacka nej till. Dessutom gör vi det här köpet utan skuld och gruvan kommer direkt att generera fritt kassaflöde”.

Continue Reading

Nyheter

Robusta-bönan är rebellen på kaffemarknaden

Published

on

Rostade kaffebönor

Kaffe, drycken som så många av oss i världen älskar att konsumera, görs på rostade och malda kaffebönor. Det finns två huvudsakliga bönor i världen, Arabica och Robusta. Arabica är bönan som används i bra kaffe, medan Robusta används i billigare kaffe och snabbkaffe.

Men måste verkligen Robusta vara sämre? Det finns en rörelse som drivs av två faktorer som talar för en uppvärdering av Robusta-bönan.

Den ena faktorn är marknadsföring, Arabica har marknadsförts som kvalitét och Robusta som dålig. Det har gjort att Robusta prissätts lägre än Arabica och säljs som ett bulkkaffe. Kaffeodlare har inte kunnat investera i att utveckla Robusta-bönan eftersom ingen har velat betala extra för något som uppfattas som dåligt. Men det finns ett nytt intresse för Robusta-bönan bland kaffe-konnässörer. Och när det finns ett intresse, så finns det en vilja att betala och då blir det möjligt för odlare att investera i utveckling av bönan.

Den andra faktorn är klimatet. Arabica är en känslig växt som kräver ett mycket speciellt klimat. Det är svårt att expandera produktionen i takt med att fler vill dricka kaffe. Tvärt om har klimatförändringar gjort att områden där Arabica trivs har minskat. Robusta däremot är mycket tåligare.

Continue Reading

Nyheter

Kopparpriset stiger på lägre utbud

Published

on

Koppar

Kopparpriset steg på måndagen, med stöd av sänkta globala leveranser och lägre utbud. Koppar för leverans i maj på Comex-marknaden i New York nådde 4,09 USD per pound (8 998 USD per ton), en ökning med 0,5 procent jämfört med fredagens stängning.

Mängden koppar i de lager som övervakas av Shanghai Futures Exchange minskade med 11,6 procent i fredags, och föll för fjärde veckan i rad. Lagren har hittills minskat med 36,2 procent till 161 152 ton, från en topp i slutet av februari.

Continue Reading

Populära