Inga borriggar kvar i Venezuela

Venezuela, landet med världens största oljereserver, har inte längre några operationella oljeriggar kvar. Detta skedde efter att det sista oljefältstjänstföretaget som fortfarande borrade efter olja i landet stängde sin sista rigg. Under juni 2020 hade Venezuela en operativ oljerigg enligt den månatliga internationella riggräkningen som Baker Hughes genomför.

Venezuelas flagga
Foto: Alejandro Alarcon

Det amerikanska oljeföretaget Chevron har avbrutit sin verksamhet i Venezuela på grund av de amerikanska sanktionerna mot Nicolas Maduro och i och med detta har Chevrons entreprenör Nabors Industries avslutat sin verksamhet i landet.

När Nabors avslutar sin riggaktivitet har Venezuela nu noll borriggar, berättade Russ Dallen, grundare av investeringsbanken Caracas Capital, till Houston Chronicle. Venezuela har inte haft så få aktiva riggar på mer än ett sekel. Senaste gången detta skedde var 1914 när Venezuelas första oljebrunn borrades, enligt Dallen.

Venezuelas oljeproduktion har varit i fritt fall i flera år, men de amerikanska sanktionerna mot landets industri och export, kraschen i efterfrågan av olja och pandemin påskyndade nedgången ytterligare.

Venezuelas oljeindustri kollapsade redan före oljepriskraschen och pandemin. Oljeinkomsterna är i stort sett den enda hårdvalutan som Maduro får, så USA vill kväva så mycket av Venezuelas oljehandel som möjligt.

Dessutom har Venezuelas statliga oljeföretag PDVSA ett allvarligt likviditetsproblem och har inte investerat i reparation och underhåll av oljeanläggningar och raffinaderier på många år. Ett oljebolag måste avsätta en andel av sitt kassaflöde till att underhålla hela sin infrastruktur, Venezuelas ledare har dock valt att inte göra det. PDVSA såg sin produktion falla med 32 procent i juni, och produktionen i landet med världens största oljereserver sjönk till sin lägsta nivå på 75 år i början av juni när den bara var 374 000 bd.

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras.

    scroll to top