Nyheter

Indiskt kaffe – Kan det vara något att fylla koppen med?

Publicerat

den

Det är inte helt orimligt att anta att den kopp kaffe du har framför dig vid frukostbordet innehåller just indiskt kaffe, då landet faktiskt är en ganska betydande aktör på kaffemarknaden. Visserligen inte i klass med de latinamerikanska eller afrikanska länderna, men utan tvekan så är Indien en av de större aktörerna vars skördar får en signifikant inverkan på det internationella kaffepriset.

Indien har alltid haft ett gott rykte, och fått mycket beröm för det kaffe som landet producerar, speciellt avseende den södra delen av landet i delstaterna Tamil Nadu, Karnataka och Kerala där kaffe är en viktig del av den lokala kulturen.

En legend berättar att omkring år 1600 e.Kr så smugglade en muslimsk pilgrim som återvände från Arabien med sig kaffebönor i sin vandringsstav och att han vid hemkomsten planterade dessa i den södra delen av Indien. Fyra århundraden senare, växer kaffe mellan de höga träden i södra Indiska skogarna. I samarbete med lokala icke-statliga organisationer utvecklar nu landets odlare en kaffesort som skall användas till ”take-away” kaffe både på den indiska och de internationella marknaderna.

Indien står för mindre än 5 procent av världens totala kaffeproduktion, men exporterar inte mindre än 80 procent av sina skördar. Produktionsåret löper i huvudsak från oktober till september då kaffet skördas.

De kaffeodlande regionerna i Indien kan delas in i tre olika kategorier – traditionella områden som representerar de södra delstaterna Karnataka, Kerala och Tamil Nadu och icke-traditionella områden som består av Andhra Pradesh och Orissa i östra Ghats.

Den nordöstra regionen innehåller de sju systrarna, delstaterna Assam, Manipur, Meghalaya, Mizoram, Tripura, Nagaland och Arunachal Pradesh i Karnataka. Bland de övriga stora kaffeproducerande distrikten kan nämnas Chikmagalur, Coorg och Hassan som producerar cirka 76.300 ton och 112.000 ton per år av Arabica- respektive Robusta-kaffe.

I de stora kaffeproducerande distrikten Kerala, Wyanad, Travancore och Nelliampathy produceras cirka 1.375 ton respektive 55.450 ton årligen av Arabica- och Robusta-kaffe.

I Tamil Nadu, Pulney, Nilgiris, Shevroy (Salem) och Anamalais (Coimbatore) producerar de stora kaffeproducerande distrikten cirka 14.375 ton och 4.450 ton årligen av Arabica- och Robusta-kaffe respektive.

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Populära

Exit mobile version