Connect with us

Nyheter

IEA säger att USA kommer bli världens största oljeproducent

Published

on

Oljerigg

Enligt International Energy Agency kommer USA att bli världens största oljeproducent, och där med bli större än Ryssland som i dag är det land i världen som producerar mest råolja. Den amerikanska oljeproduktionen stormar framåt, och världens största ekonomi är på väg att bli världens största oljeproducent. Enligt IEA kan USA blir störst redan i år.

Efter att ha förpassat Saudiarabien till tredjeplatsen i slutet av förra året bör de amerikanska producenterna kunna passera förbi Ryssland i produktionen nästa år om inte redan någon gång under 2018, säger Fatih Birol, verkställande direktör för IEA.

USAs oljeproduktion stigerMer än 10 miljoner fat olja

Under november 2017 pumpade USA för första gången sedan 1970-talet upp mer än tio miljoner fat olja per dag. Det var framförallt skifferoljan som svarade för denna uppgång, och den produktionen fortsätter att öka. Under januari 2018 nådde den amerikanska oljeproduktionen 10,2 miljoner fat per dag, en siffra som spås stiga till 11 miljoner fat per dag i slutet av året enligt U.S. Energy Information Administration.

I jämförelse ligger den saudiarabiska oljeproduktionen för närvarande strax under 10 miljoner fat per dag, medan Ryssland pumpar upp omkring 10,95 miljoner fat. Båda länderna har dämpat sin produktion som en del av en pakt mellan OPEC och en grupp icke-kartellmedlemmar, en del av en gemensam insats för att få ner överskottet av den globala råvaran och öka priserna.

OPEC-avtalet, som kommer att löpa fram till slutet av 2018, har i stor utsträckning angetts som orsak till hälften av oljeprisets uppgång sedan sommaren förra året. De amerikanska oljeproducenterna är inte en del av avtalet och de har kunnat dra nytta av prisuppgången utan att begränsa produktionen. Det har i sin tur hjälpt amerikanska energibolag att ta marknadsandelar från de länder som anslutit sig till pakten.

Den amerikanska oljeproduktionen kan försvaga OPECs ansträngningar

I den månatliga oljerapporten i februari noterade IEA att den ”kolossala” ökningen i amerikansk oljeproduktion skulle kunna försämra OPEC:s ansträngningar för att balansera oljemarknaden.

Alla indikatorer som spår fortsatt snabb tillväxt i USA är i perfekt läge. Stigande priser leder efter några månader till fler borrningar, mer kompletteringar, mer produktion och ytterligare prissäkringar, säger myndigheten i rapporten.

President Donald Trump driver också sin agenda för ”energidominans” och vill att USA ska bli en nettooljeexportör under de kommande tio åren. Biträdande energisekreterare Dan Brouillette sade förra veckan att landet ligger ”mitt i en historisk energirevolution” som kommer att ta USA till ”full energisäkerhet”.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *