Connect with us

Nyheter

I Kanada är oljan billigare än toalettpapper

Published

on

Toalettpapper

Att priset på olja har fallit kan inte ha undgått någon. Det oljepris som de flesta av oss följer är WTI eller Brent, men det finns flera hundra sorters olja, alla med sitt eget pris. I fredags föll priset på den kanadensiska råoljan Western Canadian Select under fem dollar per fat. Det är billigare än vad ett sexpack toalettpapper är i Kanada i dag.

Toalettpapper

Oljepriserna har sjunkit dramatiskt de senaste veckorna på grund av minskad efterfrågan från industrier till följd av COVID-19-pandemin och överutbud från ett priskrig mellan Saudiarabien och Ryssland.

Under veckan som gick sjönk priset på Western Canadian Select (WCS), referenspriset för kanadensisk olja, till ett historiskt lågt pris på 6,50 USD per fat under torsdagen, innan det sjönk ännu lägre, till 4,58 dollar per fat på fredagen.

Kanadensisk olja prissätts redan lägre än det nordamerikanska riktmärket, West Texas Intermediate, eftersom det måste transporteras längre för att nå raffinaderier som kan hantera det. West Texas Intermediate föll fem procent till 21,46 USD per fat under fredagen, vilket också är onormalt lågt.

Under den senaste oljeboomen 2012 prissattes WCS till över 100 USD per fat. Sedan den senaste priskraschen 2015 har priset legat nära 50 USD. Priset på WCS var i genomsnitt cirka 36,82 USD per fat i januari. I delstaten Alberta räknade myndigheterna i sin senaste budget med ett betydligt högre oljepris i sin senaste budget, 58 USD per fat. Dagens priser ligger långt under produktionskostnaderna för den kanadensiska oljesanden.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *