Hot spots driver Brent till högsta pris sedan september 2013

Kvartalsrapport för råvaror från HandelsbankenBrentoljan har brutit ur sin range och handlas upp närmare 3.5 procent under veckan med fortsatt risk på uppsidan.

Brent-olja bryter sin pris-range

Våra farhågor kom på skam

Vårt tema för oljemarknaden under första halvåret var ett prisfall triggat av säsongsmässig svag efterfrågan under Q2 i kombination med stor sannolikhet att utbudsstörningarna skulle minska. Så blev inte fallet. Libyens utsikter att öka exporten har tvärt om försämrats och nu råder krigstillstånd i Irak. Säsongsmässigt går vi nu mot en starkare period med ”driving season” i USA och stora kylbehov i USA och Mellanöstern som ökar oljeanvändningen för att alstra elektricitet i bla Saudiarabien.

Irak

Krigsgrupper från al-Qaeda har tagit kontroll över staden Mosul under veckan. Våldet ökar i den oljetunga provinsen och mycket tyder på att landet nu tippar tillbaka in i religiöst inbördeskrig. All tidigare erfarenhet talar för att detta kommer påverka oljeexporten och bli en långdragen historia. Irak hade precis kommit tillbaka till högsta nivåerna någonsin efter USA:s invasion 2003. Därav den starka prisreaktionen i oljepriset när marknaden nu måste omvärdera Iraks framtid. Irak är det andra största landet i OPEC, efter Saudi.

Iraq crude oil output

Libyen

Avsaknaden av en enig regering gör att utsikterna för Libyens återkomst till före krigets nivåer har grusats. Fram till 2011 stod Libyen för 2 % av världens oljeproduktion med 1,6 Mbpd. Sedan dess har exporten varit volatil i spåren av rebellernas försök att försvara möjligheterna att exportera olja från de östra fälten och terminalerna oberoende av Tripoli och för egen vinning.

Libya crude oil output

Iran

Inför veckans OPEC-möte har Irans oljeminister varit offensiv i sina uttalande och sagt att landet börjar trappa upp produktionen i förebyggande syfte inför att sanktionerna ska hävas. Om sanktionerna hävs vore det en en ”game changer” som kommer pressa oljepriset. Slutligt avtal ska förhandlas fram till den 16-20:e juli men det är svårt att bedöma utsikterna för att sanktionerna verkligen hävs. De båda sidorna verkar stå lång i från varandra i frågan om Irans kärnprogram enligt FT:s rapportering i veckan (Monday June 9).

Iran crude oil output

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras.

    scroll to top