Följ oss

Nyheter

Högkvalitativ grafit från Vittangi förädlas i Luleå – Talga Resources ytterligare ett steg närmare produktion

Publicerat

den

Det australiensisk-svenska teknik- och materialföretaget Talga Resources (ASX:TLG) meddelade i förra veckan positiva resultat från sin förstudie för grafitgruvan i Vittangi. Studien innefattar även en planerad framtida produktionsanläggning för anodmaterial för batterier som planeras i Luleå. Detta följer efter att bolaget för sex år sedan fokuserade sin verksamhet på grafit i Sverige.

Talga har funnits i Sverige sedan 2011 och i Norrbotten satsar bolaget stort på̊ att utveckla grafit som ska vidareförädlas till anodmaterial som används i batterier, exempelvis till elbilar. Klimatsmarta grafitanoder är en viktig pusselbit både för industrins gröna omställning och för transportsektorns övergång till eldrift.

Positiva resultat i studie om genomförbarhet för gruvan i Vittangi 

Bolaget har nu färdigställt en förstudie som mäter genomförbarheten och lönsamheten i projektet i Vittangi i Kiruna kommun. Grafitmalmen i Nunasvaara-fyndigheten är av världsledande kvalitet och studien visar på̊ mycket goda ekonomiska förutsättningar. Den totala omsättningen under de 22 år gruvan beräknas vara igång uppskattas till knappt 40 miljarder kr.

Nästa steg för Talga är att göra en definitiv genomförbarhetsstudie av projektet för att definiera utformningen av projektet i detalj. Under tiden arbetar bolaget också med att färdigställa ansökningar för bearbetningskoncession samt miljötillstånd. I planen ingår en provbrytning för ytterligare processutveckling och marknadskvalifikation i ett första steg i den planerade anläggningen i Luleå. Denna beräknas vara igång tidigast 2021. Fullskalig gruvbrytning och fullständigt utbyggd verksamhet i Luleå beräknas vara igång tidigast 2023.

”Talga har en mycket ambitiös agenda för satsningen i norra Sverige och är övertygade om detta kommer leda till nya jobb och ny kompetens i regionen, som del av det nya ekosystem för smart industri som vi nu ser växa fram i Europa, säger Talgas koncernchef Mark Thompson, och fortsätter: ”Norra Sverige har högkvalitativa grafitfyndigheter, högteknologisk basindustri och ambitiösa klimatmål. Därför är även norra Sverige ett strategiskt centrum i Talgas långsiktiga strategi.”

Talga Resources planer för gruva, koncentra, batterier och frakt.

Väljer Luleå för produktion av anodmaterial 

Den planerade gruvan i Nunasvaara väntas ha en produktionsvolym på 100 000 ton per år under 22 år, detta genom ett dagbrott. Malmen från gruvan i Vittangi kommer att användas för att tillverka anodmaterial till batterier, den av bolaget egna utvecklade produkten Talnode-C, med en årlig produktionsvolym på 19 000 ton. Därför är en viktig del i Talgas framtida verksamhet en planerad produktionsanläggning för anodmaterial.

Talga har även nyligen genomfört en urvalsprocess för lämpliga platser för denna anläggning och meddelar nu att man beslutat att välja Luleå̊ som lokaliseringsort. Vid full utbyggnad av projektet skulle det kunna ge ett sjuttiotal arbetstillfällen i Luleå. Gruvan i Vittangi beräknas sysselsätta ett femtiotal personer vid full drift.

”Vi är glada att kunna meddela att vi har vi har valt Luleå̊ och industriområdet vid Luleå hamn som plats för vår framtida förädlingsanläggning. Vi ser det som optimalt att kunna ha anläggningen förhållandevis nära utvinningen och samtidigt ha tillgång till spetskompetens, forskning, logistik och grön energi”, säger Talgas Sverigechef Anna Utsi.

Nyheter

Hemp Innovation skriver off-take-avtal för industriell hampafiber

Publicerat

den

Skördar hampa

Hemp Innovation är en av de ledande aktörerna i Sverige gällande utveckling och produktion av hampa. Företaget har nu tecknat ett så kallat off take-avtal med HealthTextiles, som utvecklar kläder för vårdsektorn. Avtalet omfattar en produktion på upp till 200 ton, vilket är värt cirka 7 miljoner kronor.

Sverige är på väg att följa den internationella trenden och bygga upp en produktion av industriell hampa som är en av världens lönsammaste grödor att odla enligt Hemp Innovation. Företaget har på kort tid fått flera av Sveriges bönder att ställa om sin odling och alltmer börja fokusera på den snabbväxande och miljövänliga växten. Genom affärsområdet Hemp Foods har man redan börjat sälja hampafrön till ledande butiker och tar nu även ett kommersiellt grepp om hampaväxtens kraftiga stam som har världens starkaste biologiska fibrer.

”Avtalet bekräftar den kommersiella potentialen i Hemp Innovations verksamhet. Hampafiber kan användas brett och mångsidigt,” säger Clas Dahlén, grundare och vd för Hemp Innovation, och fortsätter:

”Vi märker att allt fler svenska aktörer är intresserade av hampa för industriellt bruk. Inte minst för den stora potentialen för mycket god lönsamhet.”

På den internationella marknaden har hampans storhet legat i strålkastarljuset ett bra tag. Bara under de senaste två åren har marknaden fått ett rejält uppsving. Från ett uppskattat värde på motsvarande cirka 80 miljarder kronor 2023, 100 miljarder kronor 2024, för att 2032 tangera 500 miljarder kronor, enligt Fortune Business Insights.

”Genom avtalet kan vi säkra den långsiktiga försörjningen av industriell hampafiber till vårt patenterade TorTex garn och tyg. Därmed är det viktigt att vi bygger upp ekosystemet för odlingen av industrihampa,” säger Tomas Persson, grundare och ägare av HealthTextiles, och fortsätter:

”Tidigare var problemet för lantbrukare, som är intresserade av att odla hampa, att det inte fanns någon marknad som off take-avtalet mellan HealthTextiles och Hemp Innovations skapar.”

För att möta den ökande efterfrågan av industriell hampa skalar Hemp Innovations upp genom att bygga ett eget fiberberedningsverk och tar i samband med detta in kapital.

Fortsätt läsa

Nyheter

Vizsla Silver går från prospektering till utveckling

Publicerat

den

Borrprover hos Vizsla Silver

Intervju med Mike Pettingell på Vizsla Silver om bolagets övergång från prospektering till utveckling, med flaggskeppsprojektet Pancuo i Mexiko. Han lyfter fram vikten av tillstånd, projektfinansiering och potentialen för betydande silverproduktion. Samtalet omfattar också bolagets finansiella hälsa, infrastrukturfördelar och de optimistiska utsikterna för silvermarknaden.

Intervju med Mike Pettingell på Vizsla Silver.
Fortsätt läsa

Nyheter

Eric Strand kommenterar vad som händer med guld och silver

Publicerat

den

Graf över guldpriset med Eric Strand i bakgrunden

Eric Strand gästar EFN och kommenterar ädelmetallerna guld och silver. Guldpriset har fortsatt uppåt Strand lyfter fram att det bland annat beror på stigande budgetunderskott och centralbanker som köper. Försäkringsbolag i Kina kan bli en ny köpare av guld. En ytterligare drivkraft skulle kunna komma i form av oro för devalvering i Kina, vilket skulle göra det logiskt för folk i Kina att säkra värdet på sitt kapital. Han räknar med fortsatta uppgångar även inom silverpriset.

Eric Strand kommenterar ädelmetallen guld.
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära