Har du koll på kakaopriset?

Priset på kakaoterminer har fallit något under små volymer men handlas fortfarande nära förra veckans 32-månaderstopp, med stöd av förväntningar om ett underskott och oro över vädret och utsikterna för västafrikanska huvudgrödor. Det finns farhågor om att väderleken, framförallt El Niño, kan orsaka en del problem.

Kakao har utvecklats väl under en lång tid. Det har varit på väg upp sedan mars förra året, och även om det har varit några gupp på vägen, ser trenden fortfarande ut att peka uppåt. Veckodiagrammet nedan ger en känsla av riktning och visar på hur kakao konsoliderade under 2013 för att sedan komma in i en tjurmarknad under 2013. De flesta som nu är långa denna råvara kom inte in i kakao innan hösten 2013, men sedan dess har de kunnat njuta av en trevlig utveckling.

Förra veckan steg kakaopriserna till en nivå som var den högsta på mer än 32-månader, bland annat som en direkt effekt på stigande efterfrågan av choklad, medan socker och kaffepriserna fortsätter att visa lägre bottnar.

Graf över kakaopriset

Kakaopriset har kommit att stiga efter det att priset på kakaosmör, det fett som pressas ur kakaobönorna, noterat sin högsta nivå på fem veckor. Kakaosmöret handlas nu strax under 8 000 USD per ton enligt branschföreningen Cocoa Merchants’ Association of America. Investerare ser den ökade efterfrågan på kakaosmör som ett tecken på att efterfrågan på choklad stiger.

Kakao stiger på förväntningar

Kakaopriset har stigit i år på förväntningar om en ökning av efterfrågan på choklad som ett resultat av att den globala ekonomiska tillväxten tar fart. På andra sidan av ekvationen, kommer underskottet i världens kakaoproduktion inte vara så stor som tidigare trots, tack vare bättre väder i Elfenbenskusten, sade International Cocoa Organization, även om denna organisation höjde sitt estimat för underskottet förra säsongen.

Pris på kakao, termin CCOrganisationen justerade sin prognos av underskott i den globala kakaoproduktionen med 40 000 ton till 75 000 ton för säsongen 2013-2014 som slutar i september. Revideringen reflekterade en uppgradering med 58 000 ton till 4,16 miljoner ton i världsproduktionen, till stor del ett resultat av förbättrade förhoppningar om Västafrika, som svarar för cirka 70 procent av världsproduktionen. De tre största kakaoproducenterna är Elfenbenskusten, Indonesien och Ghana som alla ligger långt före andra stora producenter som Nigeria, Kamerun och Brasilien.

Under förra veckan fick de flesta av Elfenbenskustens kakaoodlande regioner ta del av en riklig nederbörd, vilket kommer att förbättra odlingsförhållanden för kakaosäsongen som avslutas i september. Sedan början av oktober till och med den 1 juni har hamnarna i landet tagit emot cirka 1 467 000 ton kakao att jämföra med 1 238 000 ton året innan.

Ghana, världens näst största kakaoproducent, höjde sitt produktionsmål med cirka 5,9 procent till den högsta nivån på tre år. Jordbrukarna kommer att skörda 900 000 ton kakao under den tolvmånadersperiod som slutar 30 september, den högsta nivån sedan 2011 års rekordskörd om 1 025 000 ton. Den tidigare prognosen för Ghana låg på 850 000 ton.

Nigeria, världens fjärde största kakaoodlare, kommer förmodligen att producera mindre än väntat i år sedan regn skadat skördarna i den sydöstra delen av landet. Under förra året uppgick produktionen till 250 000 ton.

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras.

    scroll to top