Följ oss

Nyheter

Handlarna rullar kakaoterminerna till december

Publicerat

den

En sked kakao

När kakaohandlarna rullar kakaoterminerna till december ser marknaden en högre botten formeras. Under rullningsperioder kan priserna bli mycket volatila när marknadsaktörer överför risk från ett aktivt månadskontrakt till nästa eller väljer att lämna sina positioner. Under rullningen september-december har kakao-terminsmarknaden korrigerats från 10 augusti till 2559 dollar per ton, det högsta priset sedan mitten av mars.

En hausseartad trend sedan 2017

Kakao skulle kunna vara på väg mot ett högre botten eftersom priset har varit i en stigande trend sedan juni 2017 när råvaran hittade en botten på 1769 dollar per ton.

En sked kakao

Open Interest, det totala antalet öppna långa och korta positioner på kakao-terminsmarknaden, har rört sig stadigt högre men sjönk på grund av den globala pandemin. Efter att ha nått en topp på över 365 000 kontrakt i början av februari 2020 sjönk antalet till under 203 000 öppna kontrakt den 19 augusti, en nedgång på 44,5 procent.

Veckans historiska volatilitet, 34,13%, översteg den för 2020 med 13 procent, men den låg under årets topp på 42,2% i mitten av mars då riskförhållandena drabbade de flesta marknader.

Priset på kakao har trendat högre under de senaste tre åren.

En fallande dollar stöder kakaopriset. Dollarn är världens reservvaluta och prissättningsmekanismen för de flesta råvaror. En stark dollar tenderar att tynga råvarupriserna som generellt faller när dollarn stiger. När dollarn försvagas mot andra valutainstrument stöder den ofta starka råvarupriser. Dollarn har fallit stadigt sedan mars 2020 när den nådde den högsta nivån på arton år.

Samtidigt påverkar valutaförhållandet mellan det brittiska pundet och dollarn ofta priset på kakao. Eftersom London är det internationella navet för fysisk kakaohandel använder många leveransavtal pundet som en prissättningsmekanism. Ett stigande pund är således ofta positivt för priset på kakaoterminerna.

Västafrikansk produktion är avgörande för kakao

London är centrum för internationell kakaohandel på grund av dess geografiska närhet och delade tidszon med världens ledande kakaoproducerande länder. Över 60 procent av den årliga tillförseln av kakaobönor kommer från Elfenbenskusten och Ghana. Kakao kräver ett ekvatorialt klimat, vilket gör de västafrikanska länderna till de uppenbara leverantörerna till chokladälskare över hela världen.

Den globala pandemin orsakade kaos i Europa och USA 2020. När det gäller afrikanska länder når medicinsk teknik och rapportering inte upp till samma standarder. Antalet sjukdomsfall och dödsfall från COVID-19 är troligen betydande i både Elfenbenskusten och Ghana, vilket kommer att påverka den årliga grödan och logistiken för att transportera kakaobönor från odlingarna till hamnar för export.

Samtidigt är efterfrågan på kakaobönor en funktion av den globala demografin. Enligt US Census Bureau växer världens befolkning med cirka tjugo miljoner varje kvartal. Den adresserbara marknaden för chokladkonfektyrprodukter och andra livsmedel som kräver kakaobönor är en ständigt stigande faktor när det gäller den grundläggande ekvationen för denna råvara. När efterfrågesidan växer ut måste leveranserna hålla jämna steg. Osäkerheten om effekterna av coronavirus på västafrikanska producenter skapar volatilitet på kakaomarknaden.

Minskade köp av kakao och högre priser

Terminskontrakten för kakao i september har rullat till december. Under rullningsperioden tenderar volatiliteten att öka eftersom vissa marknadsaktörer väljer att lämna sina riskpositioner. Samtidigt stänger producenter och konsumenter ofta sina hedgade positioner.

Den fallande dollarn, låga räntor och enastående nivåer av regerings- och centralbankstimuli är mycket inflationära. Under den globala finansiella krisen 2008 sjönk kakao till en låg nivå på 1867 dollar per ton. 2011 steg priset till ett rekordhöga 3826 dollar tillsammans med de flesta andra råvarupriser som nådde flerårshögsta eller all-time-high-nivåer. Vi kan komma att få se ett liknande handelsmönster inom råvaror under de kommande månaderna och åren.

Den försvagande amerikanska dollarn, den ökande efterfrågan på kakaobönor som en funktion av befolkningsutvecklingen och osäkerheten i leveranser från Elfenbenskusten och Ghana borde stödja priset på denna råvara. Om prisutvecklingen från 2008 till 2011 är en modell för de kommande åren, kan vi komma att se priset på kakaoterminer stiga betydligt.

Nyheter

De tre bästa olje- och naturgasaktierna i Kanada

Publicerat

den

Fat med olja och naturgasledningar med en kanadensisk flagga i bakgrunden

Eric Nuttall på Ninepoint Partners har valt ut de tre bästa aktierna inom olja och naturgas. Samtliga är noterade på TSX i Kanada och är bolag som har bra tillgångar och genererar bra kassaflöden.

MEG Energy

MEG Energy är en oljeproducent som går bra vid ett oljepris på 70 USD. Företaget har nått sitt mål för skulder och använder därför hela sitt fria kassaflöde till att återköpa aktier. Det fria kassaflödet är 10 procent vid ett oljepris på 70 USD och 14 procent vid 80 USD. Med över 35 års reserver av hög kvalitet erbjuder MEG Energy en stark hävstång på ett stigande oljepris.

ARC Resources

ARC Resources har högkvalitativa reserver av främst naturgas som motsvarar över 20 år av konstant produktion. Har ett bra fritt kassaflöde. En aktie att köpa och sedan bara låta ligga i portföljen.

Tamarack Valley Energy

Tamarack Valley Energy har efter två år av operativa utmaningar nått sina mål tre kvartal i rad och har blivit ett av de mest populära oljebolagen i Kanada. Större delen av produktionen är vid Clearwater och Charlie Lake, två tillgångar med fantastiskt bra ekonomi. Ett fritt kassaflöde på 12 respektive 17 procent vid ett oljepris på 70 respektive 80 USD per fat.

Fortsätt läsa

Nyheter

Bixias vinterprognos – Låga elpriser, men inte hela tiden

Publicerat

den

En förväntat mild vinter väntas hålla elkonsumtionen och därmed elpriserna nere. Dock kan enstaka kalla veckor pressa upp priserna, i synnerhet om kylan kombineras med låg vindkraftsproduktion. Det visar elbolaget Bixias prognos för vintern 2024-2025.

Efter en mild september följde även oktober samma mönster, vilket ledde till ett fortsatt lågt genomsnittligt systempris på 27 öre/kWh. Även vintern förväntas bli mild vilket siar om låga elpriser. Dock finns risk för tillfälliga prishöjningar eftersom omställningen till förnybar energi gjort Europa mer beroende av vädret för sin elproduktion.

– Vi har en kontrollerad marknad med ett generellt överskott i energibalansen så vi förväntar oss överlag låga elpriser i vinter. Men den snabba omställningen till förnybar energi, där bland annat Tyskland stängt flera kärnkrafts- och kolkraftverk de senaste åren, gör att en vecka med sträng kyla och svag vindkraftsproduktion kan leda till tillfälliga men kraftiga prishöjningar, precis som vi såg exempel på för ett par veckor sedan säger Johan Sigvardsson, elmarknadsanalytiker på Bixia

I Sverige kommer fortfarande en stor del av elproduktionen från kärnkraft, men när det blåser lite och blir kallt i Europa påverkas även vi eftersom vi är tätt sammankopplade med den europeiska marknaden.

– Om elpriset i Europa stiger och vi har ett överskott kommer vi per automatik exportera vår billiga el vilket gör att våra elpriser ökar. Och om motsatsen sker, att vi inte har tillräckligt med el för att täcka våra behov vid en köldknäpp och behöver importera får vi automatiskt i princip samma pris som övriga länder förklarar Johan Sigvardsson.

Så väntas elpriset bli i december 2024 och januari och februari 2025 (föregående års utfall inom parentes).

DecemberJanuariFebruari
Systempris65 öre/kWh (81 öre, förra årets pris)67 öre/kWh (76 öre, förra årets pris)71 öre/kWh (57 öre, förra årets pris)
SE140 öre/kWh (73 öre)39 öre/kWh (61 öre)43 öre/kWh (45 öre)
SE240 öre/kWh (73 öre)39 öre/kWh (61 öre)43 öre/kWh (45 öre)
SE377 öre/kWh (79 öre)78 öre/kWh (80 öre)76 öre/kWh (50 öre)
SE482 öre/kWh (80 öre)79 öre/kWh (84 öre)83 öre/kWh (55 öre)
Fortsätt läsa

Nyheter

Kina ska införa exportkontroller på flera kritiska mineraler

Publicerat

den

Kinesisk flagga

Kina ska införa exportkontroller på kritiska mineraler som volfram, grafit, magnesium och aluminiumlegeringar vilket analytiker ser som en manöver inför att Donald Trump tillträder som president i USA och då förväntas införa nya begränsningar för vad som kan exporteras till Kina.

Kina kontrollerar mer än 80 procent av världens volfram-utbud och 90 procent av magnesium-produktionen enligt en uppskattning, råvaror som är avgörande för att producera saker inom bland annat försvarsteknik, vapen, flygplansutrustning och rymdfarkoster.

USA, och för den delen västvärlden i största allmänhet, har arbetat för att koppla fort Kina från försörningskedjorna, både vad gäller produktion av själva råvarorna och processandet till mer förädlade produkter. Men det har hittills inte skett någon stor förändring. Det är inte helt oväntat, det tar tid att bygga upp både ny produktion och förädling.

En viss förändring har ändå skett i världen, även inom EU och Sverige. Här i Sverige har alltid inställning varit att vi ska använda alla mineraler, men de ska inte produceras i Sverige. Där har man nu kunnat se förändring vad gäller synen på gruvor i Sverige. Det finns också en stor satsning inom EU i stort att unionen ska bli mer självförsörjande.

Det kan även vara värt att påminna om att Kina sedan flera år tillbaka har ett exportförbud gällande grafit till Sverige.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära