Nyheter
Handlarna rullar kakaoterminerna till december
När kakaohandlarna rullar kakaoterminerna till december ser marknaden en högre botten formeras. Under rullningsperioder kan priserna bli mycket volatila när marknadsaktörer överför risk från ett aktivt månadskontrakt till nästa eller väljer att lämna sina positioner. Under rullningen september-december har kakao-terminsmarknaden korrigerats från 10 augusti till 2559 dollar per ton, det högsta priset sedan mitten av mars.
En hausseartad trend sedan 2017
Kakao skulle kunna vara på väg mot ett högre botten eftersom priset har varit i en stigande trend sedan juni 2017 när råvaran hittade en botten på 1769 dollar per ton.
Open Interest, det totala antalet öppna långa och korta positioner på kakao-terminsmarknaden, har rört sig stadigt högre men sjönk på grund av den globala pandemin. Efter att ha nått en topp på över 365 000 kontrakt i början av februari 2020 sjönk antalet till under 203 000 öppna kontrakt den 19 augusti, en nedgång på 44,5 procent.
Veckans historiska volatilitet, 34,13%, översteg den för 2020 med 13 procent, men den låg under årets topp på 42,2% i mitten av mars då riskförhållandena drabbade de flesta marknader.
Priset på kakao har trendat högre under de senaste tre åren.
En fallande dollar stöder kakaopriset. Dollarn är världens reservvaluta och prissättningsmekanismen för de flesta råvaror. En stark dollar tenderar att tynga råvarupriserna som generellt faller när dollarn stiger. När dollarn försvagas mot andra valutainstrument stöder den ofta starka råvarupriser. Dollarn har fallit stadigt sedan mars 2020 när den nådde den högsta nivån på arton år.
Samtidigt påverkar valutaförhållandet mellan det brittiska pundet och dollarn ofta priset på kakao. Eftersom London är det internationella navet för fysisk kakaohandel använder många leveransavtal pundet som en prissättningsmekanism. Ett stigande pund är således ofta positivt för priset på kakaoterminerna.
Västafrikansk produktion är avgörande för kakao
London är centrum för internationell kakaohandel på grund av dess geografiska närhet och delade tidszon med världens ledande kakaoproducerande länder. Över 60 procent av den årliga tillförseln av kakaobönor kommer från Elfenbenskusten och Ghana. Kakao kräver ett ekvatorialt klimat, vilket gör de västafrikanska länderna till de uppenbara leverantörerna till chokladälskare över hela världen.
Den globala pandemin orsakade kaos i Europa och USA 2020. När det gäller afrikanska länder når medicinsk teknik och rapportering inte upp till samma standarder. Antalet sjukdomsfall och dödsfall från COVID-19 är troligen betydande i både Elfenbenskusten och Ghana, vilket kommer att påverka den årliga grödan och logistiken för att transportera kakaobönor från odlingarna till hamnar för export.
Samtidigt är efterfrågan på kakaobönor en funktion av den globala demografin. Enligt US Census Bureau växer världens befolkning med cirka tjugo miljoner varje kvartal. Den adresserbara marknaden för chokladkonfektyrprodukter och andra livsmedel som kräver kakaobönor är en ständigt stigande faktor när det gäller den grundläggande ekvationen för denna råvara. När efterfrågesidan växer ut måste leveranserna hålla jämna steg. Osäkerheten om effekterna av coronavirus på västafrikanska producenter skapar volatilitet på kakaomarknaden.
Minskade köp av kakao och högre priser
Terminskontrakten för kakao i september har rullat till december. Under rullningsperioden tenderar volatiliteten att öka eftersom vissa marknadsaktörer väljer att lämna sina riskpositioner. Samtidigt stänger producenter och konsumenter ofta sina hedgade positioner.
Den fallande dollarn, låga räntor och enastående nivåer av regerings- och centralbankstimuli är mycket inflationära. Under den globala finansiella krisen 2008 sjönk kakao till en låg nivå på 1867 dollar per ton. 2011 steg priset till ett rekordhöga 3826 dollar tillsammans med de flesta andra råvarupriser som nådde flerårshögsta eller all-time-high-nivåer. Vi kan komma att få se ett liknande handelsmönster inom råvaror under de kommande månaderna och åren.
Den försvagande amerikanska dollarn, den ökande efterfrågan på kakaobönor som en funktion av befolkningsutvecklingen och osäkerheten i leveranser från Elfenbenskusten och Ghana borde stödja priset på denna råvara. Om prisutvecklingen från 2008 till 2011 är en modell för de kommande åren, kan vi komma att se priset på kakaoterminer stiga betydligt.
Nyheter
Uranbrytning ska bli tillåtet i Sverige
Regeringen går vidare med planerna att ta bort förbudet mot uranbrytning i Sverige. Kommuner ska kunna stoppa utvecklingen av urangruvor om de klassas som kärnteknisk verksamhet. Är uran en biprodukt till annan brytning räknas det dock inte som kärnteknisk verksamhet. Den exakta definitionen är ännu inte bestämd. Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari säger till Sveriges Radio att det är hyckleri att förbjuda uranbrytning i Sverige samtidigt som vi har kärnkraftverk som är beroende av uran.
Nyheter
Tuffa tider för stål i Europa
Stålmarknaden befinner sig i en svår situation där Kinas enorma kapacitet i kombination med att den inhemska efterfrågan har gått ner skapar press på branschen i hela världen. Skrothandlaren och stålexperten Felix Lindberg berättar om Europas svåra situation, med en bilindustri som går på knäna med minskad efterfrågan på stål som följd. Under 2025 kan hårdare tongångar och handelsfrågor komma i fokus. Inte minst spelar en ny administration i USA och ett val i Tyskland roll.
Nyheter
LKAB och Luleå kan bli en betydande aktör för fosfor och sällsynta jordartsmetaller i Europa
LKAB lämnar idag in sin ansökan om miljötillstånd för förädling av fosfor och sällsynta jordartsmetaller i Luleå. Den planerade industriparken kan bli den första i sitt slag i Europa och en betydande byggsten i att öka självförsörjningen av kritiska mineral, med potential att täcka sju gånger behovet av fosfor till svenskt jordbruk.
– Denna ansökan är resultatet av ett gediget arbete under fyra års tid. Det handlar om en viktig milstolpe som är av stor betydelse för regionen, Sverige och för Europas beredskap. Genom att utvinna fosfor och sällsynta jordartsmetaller från det material som vi redan bryter kan vi stärka vår framtida konkurrenskraft när vi planerar att expandera våra gruvor, samtidigt som vi kan öka försörjningstryggheten och förse samhället med dessa kritiska mineral som behövs för omställningen, säger Darren Wilson, direktör affärsområde Specialprodukter, LKAB.
Utbudet av fosfor för mineralgödsel är avgörande för matförsörjningen i Sverige och EU, medan sällsynta jordartsmetaller används för elektrifieringen och digitaliseringen av samhället, till exempel tillverkning av permanentmagneter i elbilar och vindkraftverk. Fullt utbyggd beräknas produktionen från industriparken kunna täcka cirka sju gånger Sveriges behov och åtta procent av EU:s behov av fosfor. Idag finns ingen utvinning av sällsynta jordartsmetaller i Europa.
– Behovet av kritiska mineral är brådskande sett till det geopolitiska läget och Sveriges mål om att nå fossilfrihet år 2045. EU är idag helt importberoende av fosfor och sällsynta jordartsmetaller och har klassificerat dessa som kritiska råmaterial för samhället. Denna ansökan är avgörande för att möjliggöra ett framtida investeringsbeslut om fullskalig produktion i Luleå, säger Darren Wilson.
Ansökan till Mark- och miljödomstolen avser ett miljötillstånd att bedriva storskalig industriverksamhet samt hamnverksamhet på Svartön i Luleå. Verksamheten bygger på att nyttja avfallsströmmar från järnmalmsproduktionen i Gällivare, där apatitkoncentrat framställs för vidareförädling i Luleå. Här planerar LKAB att producera fosfor och sällsynta jordartsmetaller, samt gips som biprodukt. Genom en stegvis uppskalning kan verksamheten utökas med fler processanläggningar över tid, för att stå i full drift under 2030-talet.
– LKAB:s tillståndsansökan är ytterligare ett steg på vägen mot en utbyggd industripark i Luleå. Det är glädjande att de arbetar på enligt sin plan med etableringen, som är betydelsefull för kommunens och regionens fortsatta utveckling som nav i omställningen. Produktionen av dessa kritiska mineral för vindkraftverk, elbilar och matförsörjning är viktigt för hela vårt samhälle och ger oss möjligheten till att skapa nya arbetstillfällen inför framtiden, säger Carina Sammeli, kommunstyrelsens ordförande, Luleå kommun.
Den 24 oktober 2024 fattade LKAB beslut om att investera i en demonstrationsanläggning i Luleå, som kommer att verifiera de teknologier som krävs för utvinning av kritiska mineral. Resultaten från anläggningen, tillsammans med miljötillståndet för industriparken, kommer att ligga till grund för kommande beslut om storskalig produktion. Det är även avhängigt av miljötillståndet för LKAB:s verksamhet och apatitverk i Gällivare, där tillståndsprocessen pågår.
Fakta om LKAB och kritiska mineral
- LKAB planerar att börja utvinna kritiska mineral från den befintliga järnmalmsgruvan i Gällivare genom att etablera ett nytt förädlingsverk för apatit. Detta genom att ta vara på flöden från järnmalmsproduktionen som idag inte tas till vara och blir till avfall.
- Apatitkoncentratet från Gällivare transporteras sedan till den planerade industriparken i Luleå. Här planerar LKAB att producera sällsynta jordartsmetaller, fosfor för produktion av mineralgödsel till jordbruket, samt gips som biprodukt för byggindustrin.
- Den 24 oktober 2024 fattade LKAB beslut om att investera 800 MSEK i en demonstrationsanläggning i Luleå, som kommer att verifiera och vidareutveckla de teknologier som krävs för utvinning av fosfor och sällsynta jordartsmetaller. Den planeras vara i drift i slutet av 2026 och är en viktig del i arbetet med att utveckla den fullskaliga anläggningen.
- EU klassificerar råvaror som kritiska på grund av det stora importberoendet och den stora betydelsen de har för vår ekonomi och den gröna omställningen. Detta inkluderar fosfor och sällsynta jordartsmetaller. Gemensamt för dessa råmaterial är även att det finns en stor risk för försörjningsavbrott, till exempel relaterat till geopolitiska risker.
- Fosfor används främst för produktion av mineralgödsel och ungefär hälften av världens livsmedelsproduktion är beroende av detta. Europa är till 90 procent beroende av import, där Ryssland har stått för en betydande del av produktionen.
- Sällsynta jordartsmetaller (REE) används bland annat i permanentmagneter i elbilsmotorer och generatorer för vindkraftverk, där Kina dominerar värdekedjan. Europa har idag ingen egen utvinning av dessa sällsynta jordartsmetaller.
- LKAB har ansökt om att göra järnmalmsgruvan i Gällivare, den planerade industriparken i Luleå och den nya järnmalmsfyndigheten Per Geijer med höga halter sällsynta jordartsmetaller och fosfor i Kiruna till strategiska projekt enligt EU:s Critical Raw Materials Act.
-
Analys4 veckor sedan
Crude oil comment: OPEC+ meeting postponement adds new uncertainties
-
Nyheter4 veckor sedan
Oklart om drill baby drill-politik ökar USAs oljeproduktion
-
Nyheter2 veckor sedan
Vad den stora uppgången i guldpriset säger om Kina
-
Nyheter3 veckor sedan
Meta vill vara med och bygga 1-4 GW kärnkraft, begär in förslag från kärnkraftsutvecklare
-
Nyheter3 veckor sedan
Kina gör stor satsning på billig kol i Xinjiang
-
Analys2 veckor sedan
Brent crude rises 0.8% on Syria but with no immediate risk to supply
-
Analys3 veckor sedan
OPEC takes center stage, but China’s recovery remains key
-
Nyheter1 vecka sedan
Christian Kopfer ger sin syn på den stora affären mellan Boliden och Lundin Mining