Följ oss

Nyheter

Handla terminskontrakt på guld och silver

Publicerat

den

Glänsande guldtacka

Guldtacka - Fine gold 999.9Det sägs ofta att ädelmetaller är ett bra inflationsskydd. Det betyder att även terminskontrakt på guld och silver kan ge investerarna ett skydd mot inflationen. Guld- och silverterminer är även ett sätt att ta en position i ett alternativt tillgångsslag utanför traditionella aktier och obligationer. Terminerna erbjuder även en effektiv prissäkring för kommersiella aktörer. Dessa instrument kan emellertid också användas för spekulation. I denna artikel kommer vi att titta närmare på grunderna med terminskontrakt på guld och silver och hur dessa handlas.

Vad är terminskontrakt på ädelmetaller?

Ett terminskontrakt på ädelmetaller är ett juridiskt bindande avtal för leverans av guld eller silver till ett överenskommet pris i framtiden. Kontrakten standardiseras genom en terminsbörs i fråga om kvantitet, kvalitet, tid och leveransort. Endast priset är variabelt.

Hedgers använder dessa kontrakt som ett sätt att hantera prisrisken vid ett framtida köp eller försäljning av den fysiska metallen. Terminer ger också spekulanter möjlighet att delta på marknaderna utan någon fysisk exponering.

Det finns två olika positioner som kan tas med hjälp av terminskontrakt. Det är dels en lång position, eller ett köp, som är ett åtagande om att acceptera leverans av den fysiska ädelmetallen i framtiden. Dels en kort position, eller en försäljning, som är ett åtagande om att leverera av den fysiska ädelmetallen i framtiden. Majoriteten av alla terminskontrakt avvecklas innan de går till förfall på slutdagen. I praktiken innebär det att en innehavare av ett terminskontrakt säljer ett identiskt terminskontrakt. På detta sätt elimineras den ursprungliga långa positionen.

Fördelar med terminskontrakt

Att handla med terminskontrakt erbjuder mer finansiell hävstång, flexibilitet och finansiell integritet jämfört med att handla själva råvaran då affärerna görs på en centraliserad börs.

HävstångFinansiell hävstång är förmågan att handla och hantera en produkt med ett högt marknadsvärde till en bråkdel av det totala värdet. Att handla terminskontrakt görs på marginalen, vilket gör att det krävs betydligt mindre kapital än på den fysiska marknaden. Hävstångseffekten ger spekulanterna en högre risk/reward.

Till exempel, ett terminskontrakt för guld avser 100 troy uns, eller en guldtacka. Dollarvärdet av detta kontrakt är 100 gånger marknadspriset för ett ounce guld. Om marknaden handlar på 1 300 USD per troy ounce, är kontraktets värde 130 000 USD (1 300 x 100 ounces). Baserat på börsernas regler är marginalen för att kontrollera ett kontrakt endast 8 600 USD. Så för $ 8 600 USD går det att handla guld för 130 000 dollar. Som en investerare ges du möjlighet att utnyttja en dollar för att handlar med femton.

På terminsmarknaderna är det lika lätt att initiera en kort position som en lång position, vilket ger aktörerna en stor flexibilitet. Denna flexibilitet ger hedgare möjlighet att skydda sina fysiska positioner och spekulanter att ta positioner baserat på sina marknadsförväntningar. Terminskontrakt på guld och silver innefattar inga motpartsrisker för deltagarna; Detta säkerställs av börsens clearingtjänster. Börsen går in som köpare till varje säljare och vice versa, vilket minskar risken om endera parten inte uppfyller sina skyldigheter.

Specifikationer av terminskontrakt

Det finns flera olika guldkontrakt som handlas på de amerikanska börserna: ett hos COMEX och två på eCBOT. Det finns ett 100-troy-ounce-kontrakt som handlas på båda börserna och ett mini-kontrakt (33,2 troy ounces) som endast handlas på eCBOT.

Även när det gäller silver finns det två olika terminskontrakt, ett på eCBOT och ett på COMEX. Det stora kontraktet avser 5 000 troy ounces, och det handlas på båda börserna. På eCBOT finns också ett mini-kontrakt som avser 1 000 roy ounces silver.

Terminskontrakt på guld

Guld handlas i dollar och cent per troy ounce. Till exempel, när guld handlas till 1 300 USD per troy ounce har kontraktet ett värde på 130 000 USD, det vill säga 1 300 x 100 ounce. En investerare som är lång guld på 1 300 USD och säljer sitt kontrakt på 1 310 USD kommer således att göra en vinst på 1 000 USD. 1 310 minus 1 300 ger en vinst på 10 USD gånger 100 troy ounce ger 1 000 USD. På samma sätt gör en guldköpare som är lång på 1 300 USD och säljer sitt guld på 1 290 USD en förlust på 1 000 dollar.

Den minsta prisrörelsen, eller ”tick size” är 10 cent. Marknaden kan röra sig mer, men kursförändringarna registreras i enheter om 0,10 USD eller 10 cent.

Både eCBOT och COMEX specificerar leverans till valv inom New York-området. Dessa valv kan ändras av börsen.

De mest aktiva månaderna som handlas (baserat på volym och öppet intresse) är februari, april, juni, augusti, oktober och december. För att upprätthålla en ordnad marknad kommer börserna att fastställa positionsgränser. En positionsgräns är det maximala antalet kontrakt som en enskild deltagare kan hålla. Det finns olika gränser för dem som hedgar guldpriset och spekulanter.

Terminskontrakt på silver

Precis som guld handlas silver i dollar och cent per troy ounce. Om silver handlas till 10 USD per troy ounce så har det ”stora kontraktet” ett värde på 50 000 USD, det vill säga 5 000 ounce gånger 10 USD, medan ”minin” har ett värde på 10 000 USD, det vill säga 1 000 ounce gånger 10 dollar.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Den minsta prisrörelsen, eller ”tick size” är 0,001 USD per troy ounce, vilket motsvarar 5 USD på det stora kontraktet och 1 dollar på minin. Silverpriset kan inte förändras med mindre än så, men det förekommer att det sker större kursrörelser. Precis som för guld sker leverans av silver till förutbestämda valv i New York-området.

De mest aktiva månaderna som handlas (baserat på volym och öppet intresse) är mars, maj, juli, september och december. Precis som med guld sätter råvarubörserna positionsgränser för aktörerna.

Hedgare och spekulanter på terminsmarknaden

Den primära funktionen med terminsmarknaderna är att tillhandahålla en centraliserad marknadsplats för dem som har intresse av att köpa eller sälja fysiska varor vid någon tidpunkt i framtiden.

Terminsmarknaden hjälper hedgare att reducera risken i samband med negativa prisrörelser på spotmarknaden. Exempel på hedgers är bankvalv, gruvor, tillverkare och juvelerare. Hedgare tar ställning på marknaden som är spegelvänd mot deras fysiska position. På grund av priskorrelationen mellan terminer och spotmarknaden kan en vinst på en marknad motverka förlusterna i den andra.

Till exempel, en guldsmed som är rädd för att behöva betala högre priser på guld eller silver skulle då köpa ett kontrakt för att låsa in ett garanterat pris. Om marknadspriset för guld/silver går upp, måste de betala högre priser för guld/silver.

Men eftersom juveleraren tog en lång position på terminsmarknaderna tjänade denne samtidigt pengar på terminsavtalet, vilket kompenserar för den ökade kostnaden av att köpa guld/silver på spotmarknaden. Om kontantpriset för guld/silver och terminspriserna båda gick ner, skulle guldsmeden förlorat på sin terminsposition, men betala mindre när denne köper sitt guld och silver på spotmarknaden.

Till skillnad från hedgers, spekulanter har inget intresse av att ta emot leverans, men istället försöker de göra vinst genom att ta marknadsrisk. Spekulanter inkluderar enskilda investerare, hedgefonder eller råvaruhandelsrådgivare (CTA).

Spekulanter finns i alla former och storlekar och kan vara på marknaden under olika tidsperioder. En scalper tar sig snabbt in och ut på marknaden. En daghandlare behåller en position längre än en scalper, men oftast inte över natten. En positionshandlare håller sina innehav under flera sessioner. Alla spekulanter måste vara medvetna om att en marknad som rör sig i fel riktning kan leda till förluster.

Nyheter

Tuffa tider för stål i Europa

Publicerat

den

Felix Lindberg

Stålmarknaden befinner sig i en svår situation där Kinas enorma kapacitet i kombination med att den inhemska efterfrågan har gått ner skapar press på branschen i hela världen. Skrothandlaren och stålexperten Felix Lindberg berättar om Europas svåra situation, med en bilindustri som går på knäna med minskad efterfrågan på stål som följd. Under 2025 kan hårdare tongångar och handelsfrågor komma i fokus. Inte minst spelar en ny administration i USA och ett val i Tyskland roll.

Felix Lindberg kommenterar stålmarknaden.
Fortsätt läsa

Nyheter

LKAB och Luleå kan bli en betydande aktör för fosfor och sällsynta jordartsmetaller i Europa

Publicerat

den

Illustration LKABs industripark för kritiska mineral med fullt utbyggda anläggningar

LKAB lämnar idag in sin ansökan om miljötillstånd för förädling av fosfor och sällsynta jordartsmetaller i Luleå. Den planerade industriparken kan bli den första i sitt slag i Europa och en betydande byggsten i att öka självförsörjningen av kritiska mineral, med potential att täcka sju gånger behovet av fosfor till svenskt jordbruk.

– Denna ansökan är resultatet av ett gediget arbete under fyra års tid. Det handlar om en viktig milstolpe som är av stor betydelse för regionen, Sverige och för Europas beredskap. Genom att utvinna fosfor och sällsynta jordartsmetaller från det material som vi redan bryter kan vi stärka vår framtida konkurrenskraft när vi planerar att expandera våra gruvor, samtidigt som vi kan öka försörjningstryggheten och förse samhället med dessa kritiska mineral som behövs för omställningen, säger Darren Wilson, direktör affärsområde Specialprodukter, LKAB.

Utbudet av fosfor för mineralgödsel är avgörande för matförsörjningen i Sverige och EU, medan sällsynta jordartsmetaller används för elektrifieringen och digitaliseringen av samhället, till exempel tillverkning av permanentmagneter i elbilar och vindkraftverk. Fullt utbyggd beräknas produktionen från industriparken kunna täcka cirka sju gånger Sveriges behov och åtta procent av EU:s behov av fosfor. Idag finns ingen utvinning av sällsynta jordartsmetaller i Europa.

– Behovet av kritiska mineral är brådskande sett till det geopolitiska läget och Sveriges mål om att nå fossilfrihet år 2045. EU är idag helt importberoende av fosfor och sällsynta jordartsmetaller och har klassificerat dessa som kritiska råmaterial för samhället. Denna ansökan är avgörande för att möjliggöra ett framtida investeringsbeslut om fullskalig produktion i Luleå, säger Darren Wilson.

Ansökan till Mark- och miljödomstolen avser ett miljötillstånd att bedriva storskalig industriverksamhet samt hamnverksamhet på Svartön i Luleå. Verksamheten bygger på att nyttja avfallsströmmar från järnmalmsproduktionen i Gällivare, där apatitkoncentrat framställs för vidareförädling i Luleå. Här planerar LKAB att producera fosfor och sällsynta jordartsmetaller, samt gips som biprodukt. Genom en stegvis uppskalning kan verksamheten utökas med fler processanläggningar över tid, för att stå i full drift under 2030-talet.

– LKAB:s tillståndsansökan är ytterligare ett steg på vägen mot en utbyggd industripark i Luleå. Det är glädjande att de arbetar på enligt sin plan med etableringen, som är betydelsefull för kommunens och regionens fortsatta utveckling som nav i omställningen. Produktionen av dessa kritiska mineral för vindkraftverk, elbilar och matförsörjning är viktigt för hela vårt samhälle och ger oss möjligheten till att skapa nya arbetstillfällen inför framtiden, säger Carina Sammeli, kommunstyrelsens ordförande, Luleå kommun.

Den 24 oktober 2024 fattade LKAB beslut om att investera i en demonstrationsanläggning i Luleå, som kommer att verifiera de teknologier som krävs för utvinning av kritiska mineral. Resultaten från anläggningen, tillsammans med miljötillståndet för industriparken, kommer att ligga till grund för kommande beslut om storskalig produktion. Det är även avhängigt av miljötillståndet för LKAB:s verksamhet och apatitverk i Gällivare, där tillståndsprocessen pågår.

Fakta om LKAB och kritiska mineral

  • LKAB planerar att börja utvinna kritiska mineral från den befintliga järnmalmsgruvan i Gällivare genom att etablera ett nytt förädlingsverk för apatit. Detta genom att ta vara på flöden från järnmalmsproduktionen som idag inte tas till vara och blir till avfall.
  • Apatitkoncentratet från Gällivare transporteras sedan till den planerade industriparken i Luleå. Här planerar LKAB att producera sällsynta jordartsmetaller, fosfor för produktion av mineralgödsel till jordbruket, samt gips som biprodukt för byggindustrin.
  • Den 24 oktober 2024 fattade LKAB beslut om att investera 800 MSEK i en demonstrationsanläggning i Luleå, som kommer att verifiera och vidareutveckla de teknologier som krävs för utvinning av fosfor och sällsynta jordartsmetaller. Den planeras vara i drift i slutet av 2026 och är en viktig del i arbetet med att utveckla den fullskaliga anläggningen.
  • EU klassificerar råvaror som kritiska på grund av det stora importberoendet och den stora betydelsen de har för vår ekonomi och den gröna omställningen. Detta inkluderar fosfor och sällsynta jordartsmetaller. Gemensamt för dessa råmaterial är även att det finns en stor risk för försörjningsavbrott, till exempel relaterat till geopolitiska risker.
  • Fosfor används främst för produktion av mineralgödsel och ungefär hälften av världens livsmedelsproduktion är beroende av detta. Europa är till 90 procent beroende av import, där Ryssland har stått för en betydande del av produktionen.
  • Sällsynta jordartsmetaller (REE) används bland annat i permanentmagneter i elbilsmotorer och generatorer för vindkraftverk, där Kina dominerar värdekedjan. Europa har idag ingen egen utvinning av dessa sällsynta jordartsmetaller.
  • LKAB har ansökt om att göra järnmalmsgruvan i Gällivare, den planerade industriparken i Luleå och den nya järnmalmsfyndigheten Per Geijer med höga halter sällsynta jordartsmetaller och fosfor i Kiruna till strategiska projekt enligt EU:s Critical Raw Materials Act.
Fortsätt läsa

Nyheter

Solenergi i Danmark katastrofalt olönsam, största aktören har havererat

Publicerat

den

Solceller och en tom plånbok

Better Energy, den stora danska aktören som bygger solcellsparker, har havererat. Nu inleds en rekonstruktion där investerarna förlorar miljarderna de har satsat. Sydbank meddelade exempevis idag att de kan förlora upp till 4,5 miljarder kronor och den danska pensionsfonden ATP sa tidigare i veckan att de förlorar 3,6 miljarder kronor.

Det grundläggande problemet är så grundläggande det kan bli. När solen skiner producerar solcellsparkerna så mycket elektricitet att priserna blir låga, ofta negativa. Kalkylen går helt enkelt inte ihop, det går inte att investera miljarder och sedan producera något som ingen vill betala för.

De flesta regioner och länder som installerar stora mängder solceller får problem. När solen skiner blir det ett överskott på elektricitet och när solen går ner blir det ett underskott. På kontinenter som Asien och Nordamerika är det också ett problem, men något mindre, då man där bygger stora mängder kraftverk som använder olja, kol och gas, vilka delvis kan matcha produktionskurvan från solceller.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära