Basmetaller kan stärkas på minskat utbud

Sten med zink

Foto: Mike Beauregard

Råvaruproducenterna har under ett antal år dragit åt svångremmen och gjort neddragningar. Detta har lett till en lång period av underinvesteringar som nu visar sig i form av ett minskat utbud vilket potentiellt kan driva priserna på råvaror högre framöver. Många portföljförvaltare bedömer att priset på koppar, nickel och aluminium under kommande år kan stiga till tidigare rekordnoteringar. Dessa nivåer ligger 40 procent högre än dagens nivåer.

Investeringarna nere på en tredjedel

Globala gruvföretag investerar bara en tredjedel i nya projekt mot vad de gjorde för fem år sedan. Bedömningen är att de under 2018 kommer att investera ungefär 40 miljarder dollar för det tredje raka året att jämföra med 120 miljarder dollar för fem år sedan och 80 miljarder dollar för nästan ett decennium sedan, enligt Wood Mackenzie.

Christopher LaFemina, en gruvanalytiker vid Jefferies, hävdade att koppargruvorna måste spendera ytterligare 50 miljarder dollar under det närmaste decenniet för att balansera marknaden. Dessa företag investerar emellertid bara cirka 10 miljarder dollar om året. Det är en otroligt stark och inflationär marknad för metaller under en tillräckligt lång horisont berättade Stephen Gill, Pala Investments.

Basmetallerna är historiskt billiga just nu

Investerare kan köpa basmetaller billigt just nu, i alla fall baserat på historiken. Råvarumarknaderna har försvagats som en följd av oro över att handelskriget mellan USA och Kina kommer att sakta ner den globala tillväxten och skada efterfrågan. Priserna på basmetaller befinner sig således i en björnmarknad. Basmetallproducenter är lika försiktiga med utgifterna i en osäker miljö.

”Vi kommer inte att börja investera förrän vi har klarhet om det slutliga resultatet av alla dessa nuvarande osäkerheter”, säger VD Richard Adkerson till aktiemarknaden i oktober. Bristen på investeringar i metallsektorn kan spegla det som hänt tidigare på oljemarknaden. Under 2015 och 2016 bidrog en 25-procentig nedgång i utgifterna för nya projekt till rallyt som skickade oljepriserna till ett pris som låg i närheten av sin högsta nivå på fyra år i år.

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras.

    scroll to top