Handelskriget mellan USA och Kina ger volatila priser på sojabönor, majs och vete

Priset på mjuka råvaror som sojabönor, majs och vete har haft en stark prisuppgång under 2018. Handelskriget som nu blossat upp mellan USA och Kina har dock fått utvecklingen att bli volatil och osäker. Aneeka Gupta, strateg på den globala fondförvaltaren Wisdom Tree, kommenterar några av de mjuka råvarorna.

Sojabönor är den mjuka råvara som påverkas mest då Kina är en stor importör och USA en stor producent och exportör. I och med handelskriget så använder Kina sojabönor som ett vapen genom att helt enkelt sluta köpa från USA. Den kommande prisutvecklingen för sojabönor är nu väldigt beroende av hur handelskriget utvecklar sig.

Majs har också påverkats av handelskriget. Men oljepriserna har som bekant stigit kraftigt, och det har i sin tur lett till att efterfrågan på etanol har ökat, och då etanol i Amerika till största del görs av majs så har utvecklingen varit stark på majspriset. Det höga oljepriset kompenserar alltså mer än väl den negativa påverkan från handelskriget.

Vete har gått väldigt starkt under 2018 baserat på starka fundamentala faktorer. Lagernivåerna har nyligen minskat något vilket är positivt för priset framöver. Men handelskriget gör ändå att det kan bli volatilt.

  1 Reply to “Handelskriget mellan USA och Kina ger volatila priser på sojabönor, majs och vete”

  1. Hochman skriver:

   Intressant med sojabönorna, inte den råvara jag tänker först på när det gäller att investera.

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras.

  scroll to top