Följ oss

Nyheter

Guldrepatriering i full gång när allt fler länder fruktar sanktioner

Publicerat

den

Tre mindre guldtackor

Fler länder vill lagra sina guldreserver inom sina egna gränser, av rädsla för ett liknande öde som Ryssland, som såg en rad samordnade sanktioner från väst efter sin invasion av Ukraina förra året, enligt den årliga Invesco Global Sovereign Asset Management Study.

Länderna i väst frös nästan hälften av Rysslands 640 miljarder dollar i guld- och valutareserver förra året, och det utlöste en förändring i centralbankernas tänkande om vilka tillgångar de ska hålla och var de ska lagras, sa Invesco i sin undersökning som undersökte 85 statliga förmögenhetsfonder och 57 centralbanker. Tillsammans förvaltar dessa förmögenhetsfonder och centralbanker cirka 21 biljoner dollar i tillgångar.

”En stor andel av centralbankerna är oroade över prejudikatet från USAs frysning av ryska reserver, där majoriteten (58 procent) håller med om att händelsen har gjort guld mer attraktivt”, sade undersökningens författare. 

En ”avsevärd andel” av centralbankerna är nu oroade över prejudikatet som har skapats med Ryssland säger Invesco.

Undersökningen visade också att 68 procent av de tillfrågade förmögenhetsfonderna och centralbankerna nu lagrar sina fysiska guldinnehav på hemmaplan. Det framgår också att 74 procent av förmögenhetsfonderna och centralbankerna planerar att göra det om fem år. År 2020 var samma andel 50 procent.

I ett av de anonyma svaren förklarade en centralbank sitt tänkande. ”Vi hade det (guld) i London… men nu har vi överfört det till vårt eget land för att hålla det som en säker tillgång och för att hålla det säkert.”

Enligt Invescos chef för officiella institutioner, Rod Ringrow, som var ansvarig för undersökningen, delades denna uppfattning brett. ”Om det är mitt guld, då vill jag ha det i mitt land’ [har] varit det mantra vi har sett under det senaste året eller så” sa Ringrow.

Guldrepatriering har dominerat rubrikerna då och då under de senaste två decennierna. Alla ögon var på Tyskland för tio år sedan när man startade sin plan att återföra sina guldreserver från New York och Paris. Under 2017 slutförde Tyskland projektet och returnerade 743 ton guld från Paris och New York. År 2000 återförde Tyskland 940 ton av sitt guld från Bank of England.

2019 repatrierade Polen 100 ton guld från Bank of England, och påstod att guld symboliserar landets styrka.

Men alla försök är inte framgångsrika. I slutet av juni förlorade Venezuelas centralbank (BCV), som är under kontroll av president Nicolas Maduro, sin senaste överklagan att få överföra 1,95 miljarder dollar av landets guldreserver som lagras i Bank of England.

Fler centralbanker ser också obligationer från tillväxtmarknader som säkra kort i den nuvarande makromiljön.

Inflation och geopolitisk spänning var de främsta orosmomenten för centralbankerna, som ”i grunden” omprövar sina reservstrategier när de flyttar bort från den amerikanska dollarn.

”Fonderna och centralbankerna försöker nu komma till rätta med högre inflation”, sa Ringrow. ”Det är en stor förändring.”

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Trots det ser de flesta fortfarande inte något alternativ till den amerikanska dollarn. Sju procent sa att de ser stigande amerikanska skulder som ett problem för dollarn.

Kinas yuaninflytande växer inte heller, med endast 18 procent som identifierar det som en potentiell utmanare, jämfört med 29 procent förra året. Dessutom höll 58 procent inte med om att yuanen kommer att få status som reservvaluta under de kommande fem åren, jämfört med endast 29 procent förra året.

Indien valdes ut som ett av de mest attraktiva länderna för investeringar för andra året i rad. Kina, Storbritannien och Italien identifierades som mindre attraktiva.

Nyheter

Hemp Innovation skriver off-take-avtal för industriell hampafiber

Publicerat

den

Skördar hampa

Hemp Innovation är en av de ledande aktörerna i Sverige gällande utveckling och produktion av hampa. Företaget har nu tecknat ett så kallat off take-avtal med HealthTextiles, som utvecklar kläder för vårdsektorn. Avtalet omfattar en produktion på upp till 200 ton, vilket är värt cirka 7 miljoner kronor.

Sverige är på väg att följa den internationella trenden och bygga upp en produktion av industriell hampa som är en av världens lönsammaste grödor att odla enligt Hemp Innovation. Företaget har på kort tid fått flera av Sveriges bönder att ställa om sin odling och alltmer börja fokusera på den snabbväxande och miljövänliga växten. Genom affärsområdet Hemp Foods har man redan börjat sälja hampafrön till ledande butiker och tar nu även ett kommersiellt grepp om hampaväxtens kraftiga stam som har världens starkaste biologiska fibrer.

”Avtalet bekräftar den kommersiella potentialen i Hemp Innovations verksamhet. Hampafiber kan användas brett och mångsidigt,” säger Clas Dahlén, grundare och vd för Hemp Innovation, och fortsätter:

”Vi märker att allt fler svenska aktörer är intresserade av hampa för industriellt bruk. Inte minst för den stora potentialen för mycket god lönsamhet.”

På den internationella marknaden har hampans storhet legat i strålkastarljuset ett bra tag. Bara under de senaste två åren har marknaden fått ett rejält uppsving. Från ett uppskattat värde på motsvarande cirka 80 miljarder kronor 2023, 100 miljarder kronor 2024, för att 2032 tangera 500 miljarder kronor, enligt Fortune Business Insights.

”Genom avtalet kan vi säkra den långsiktiga försörjningen av industriell hampafiber till vårt patenterade TorTex garn och tyg. Därmed är det viktigt att vi bygger upp ekosystemet för odlingen av industrihampa,” säger Tomas Persson, grundare och ägare av HealthTextiles, och fortsätter:

”Tidigare var problemet för lantbrukare, som är intresserade av att odla hampa, att det inte fanns någon marknad som off take-avtalet mellan HealthTextiles och Hemp Innovations skapar.”

För att möta den ökande efterfrågan av industriell hampa skalar Hemp Innovations upp genom att bygga ett eget fiberberedningsverk och tar i samband med detta in kapital.

Fortsätt läsa

Nyheter

Vizsla Silver går från prospektering till utveckling

Publicerat

den

Borrprover hos Vizsla Silver

Intervju med Mike Pettingell på Vizsla Silver om bolagets övergång från prospektering till utveckling, med flaggskeppsprojektet Pancuo i Mexiko. Han lyfter fram vikten av tillstånd, projektfinansiering och potentialen för betydande silverproduktion. Samtalet omfattar också bolagets finansiella hälsa, infrastrukturfördelar och de optimistiska utsikterna för silvermarknaden.

Intervju med Mike Pettingell på Vizsla Silver.
Fortsätt läsa

Nyheter

Eric Strand kommenterar vad som händer med guld och silver

Publicerat

den

Graf över guldpriset med Eric Strand i bakgrunden

Eric Strand gästar EFN och kommenterar ädelmetallerna guld och silver. Guldpriset har fortsatt uppåt Strand lyfter fram att det bland annat beror på stigande budgetunderskott och centralbanker som köper. Försäkringsbolag i Kina kan bli en ny köpare av guld. En ytterligare drivkraft skulle kunna komma i form av oro för devalvering i Kina, vilket skulle göra det logiskt för folk i Kina att säkra värdet på sitt kapital. Han räknar med fortsatta uppgångar även inom silverpriset.

Eric Strand kommenterar ädelmetallen guld.
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära