Nyheter
Guldpriset spås nå ny rekordnivå under 2020
Ett förnyat risksentiment för aktiemarknaden har gjort att guldpriset spås nå en ny rekordnivå under 2020, i alla fall enligt City Index tekniska analytiker Fawad Razaqzada.
Razaqzada sade i en Kitco News-rapport att ”han tror att guld kan nå en ny all time high under 2020, med priser som passerar 2 000 dollar per troy ounce.” Dessutom stod den amerikanska centralbanken vid sitt senaste räntepolitiska möte fast vid att den duvaktiga penningpolitiken skulle kunna fortsätta 2020, enligt Razaqzada.
Även om guld inte skjuter förbi 2 000 USD per troy ounce, känner Razaqzada att guldmarknaden laddar för en ny hausse.
Fortsatt hausse att vänta
”De tekniska utsikterna för guld är fortsatt positiva med tanke på att utbrottet i somras skedde från en sexårig konsolidering som planade ut på 1 350 USD per troy ounce, och den efterföljande haussekonsolideringen som vi sett sedan dess” säger Razaqzada.
Med den amerikanska centralbankens lösare penningpolitik förutser Razaqzada lägre obligationsräntor, vilket investerare såg under 2019, särskilt när marknadsvolatiliteten stimulerade en flykt till safe havens som obligationer i somras. Det skulle alltså kunna översättas till en svagare dollar och i sin tur öka efterfrågan på guld.
”Obligationsräntorna kommer troligen att förbli pressade när globala centralbanker försöker bekämpa långsam ekonomisk tillväxt och dämpat inflationstryck med extraordinär lös penningpolitik” sade han.
Dessutom räknar många marknadsexperter med mer blygsamma bolagsvinster från 2020 efter ett år som är fyllda med bättre resultat, vilket framgår av rekordhöjningar i de stora indexen. I värsta fall kan en marknadskorrigering 2020 öka efterfrågan på guld.
”Om amerikanska aktier skulle korrigeras år 2020, kan detta säkert leda till förhöjda nivåer av efterfrågan på guld,” sade Razaqzada. ”Eftersom den amerikanska aktiemarknadsbubblan äntligen spricker, kan efterfrågan på säkra hamnar driva guldpriset förbi dess topp på 2011 på $1920, innan det tangerar det psykologiska hindret på $2 000.”
Nyheter
Ytterligare tolv stora industriföretag ansluter till Industrikraft för bygga ny elproduktion i Sverige
I slutet av augusti meddelades att Vattenfall och Industrikraft, en sammanslutning av industriföretag i Sverige, ska utvärdera förutsättningar för ny fossilfri kraft. Industrikraft grundades av ett mindre antal, men stora, industriföretag, med planen att låta ytterligare industriföretag ansluta.
Idag har nya delägare i Industrikraft tillkommit. Det är ABB, AFRY, Alleima, Billerud, Epiroc, Hitachi Energy, Höganäs AB, Saab, SSAB, Södra, Vectura och Volvo Cars, alla likvärdiga aktieägare. När Industrikraft grundades innan sommaren av Alfa Laval, Boliden, SKF, Stora Enso och Volvokoncernen stod det klart att gruppen samtidigt förde långtgångna delägardialoger med andra industribolag. Industrikraft tillförs dessutom särskild expertis och erfarenhet genom samarbete med Robert Andrén, tills nyligen generaldirektör för Energimyndigheten.
– Genom i nuläget 17 delägare får samtliga industrisektorer en god representation i Industrikraft och vi blir en tydligare part i fortsatta dialoger om hur det svenska energisystemet bör finansieras, säkras och byggas ut. Industrikrafts position kommer ta sin utgångspunkt i en energisystemanalys som Robert Andrén med sin djupa expertis håller ihop. Den analysen blir inte minst viktig i kontexten kring investeringar i kärnkraft, kommenterar Tom Erixon, ordförande i Industrikraft.
– Jag ser mycket fram emot att arbeta med ett samlande perspektiv för industrins elektrifiering och ambitioner att nå fossilfrihet. Det kommer bl.a. att handla om att stärka verifieringen av industrins elbehov idag och de kommande decennierna men också tydliggöra vad industrin själva kan göra här och nu och vad som kan behöva ändras i regelverken för att industrin ska kunna vara mer aktiv i utvecklingen av elsystemet. Vi kommer luta oss på den expertis och kunskap som delägarna besitter och nyttja mycket av den kunskap som redan har tagits fram i olika rapporter och statliga utredningar, säger Robert Andrén.
Företagen bakom Industrikraft anser att samtliga fossilfria energikällor behövs och de är djupt involverade i den industriella omställningen som krävs för att Sverige ska kunna nå klimatmålen. Elektrifieringen är en avgörande komponent i den processen och tillgång till fossilfri el till konkurrenskraftiga priser är en avgörande fråga för svensk industris konkurrenskraft.
Nyheter
VD för Svemin om Sveriges starka gruvarv och centrala roll i den gröna omställningen
Maria Sunér, vd för den svenska gruvföreningen Svemin, berättar om Sveriges starka gruvarv och dess centrala roll i den gröna omställningen. Sunér lyfter fram regionens rika tillgång på kritiska mineraler, statligt stöd och strävan efter hållbara gruvmetoder, och beskriver Sveriges potential att leda den globala gruvindustrin trots utmaningar som energikostnader och konkurrens.
Nyheter
Oklart om drill baby drill-politik ökar USAs oljeproduktion
En framträdande del av Donald Trumps kampanj har varit drill baby drill-politik för olja. Hittills har dock inte hans vinst i presidentvalet gett någon prissignal för oljan. USA producerar redan rekordmycket olja och det är oklart om oljebolagen verkligen vill producera mer eftersom kostnaderna stiger när man försöker maximera produktionen. Ännu så länge spelar Kinas efterfrågan och OPECs produktion mer oljepriset än att USAs tillträdande president vill öka USAs produktion. Nordea-analytikern Thina Saltvedt kommenterar.
-
Analys3 veckor sedan
Crude oil comment: A price rise driven by fundamentals
-
Analys4 veckor sedan
Crude oil comment: Recent ’geopolitical relief’ seems premature
-
Analys3 veckor sedan
Brent resumes after yesterday’s price tumble
-
Nyheter4 veckor sedan
ABB och Blykalla samarbetar om teknikutveckling för små modulära reaktorer
-
Analys2 veckor sedan
Crude oil comment: Iran’s silence hints at a new geopolitical reality
-
Nyheter3 veckor sedan
Oljepriset kommer gå upp till 500 USD per fat år 2030
-
Nyheter2 veckor sedan
Michel Rufli förklarar vad som händer på guldmarknaden
-
Nyheter2 veckor sedan
Tredje staden i Finland som satsar på kärnenergiproducerad fjärrvärme med världens enklaste reaktor