Connect with us

Nyheter

Guldkursen går mot 1200 dollar

Published

on

Guldtacka och mynt hos BullionVault

Guldkursen gör tackor billigareVi ser just nu ett paradigmskifte hos investerarna när det gäller deras syn på guldets framtid. Den 2 april 2013 publicerade den franska banken Societe Generale en specialrapport, ”The end of the gold era”, i vilket banken spådde att guldkursen skulle falla till 1 375 USD per troy ounce innan utgången av 2013. Vid publiceringstillfället låg guldpriset på 1 600 USD och föll inom loppet av två veckor ned till 1 360 USD per troy ounce, lägre än vad Societe Generale hade spått och betydligt snabbare.

Societe Generale säger att banken har fått många frågor från sina kunder sedan de publicerade denna baissade rapport, och förklarar det med att banken sett de dramatiska utförsäljningarna av guld under april i kombination med att utsikterna för att FED kommer minska omfattningen av sina QE-program innan året är slut. Sammantaget gör detta att Societe Generale tror på ett paradigmskifte när det gäller många investerares attityd till guld.

Guldkursen och CPI-index för USA

Detta kommer sannolikt att resultera i fortsatt storskaliga utförsäljningar av ETF:ernas innehav av guld både under 2013 och 2014. ETF:erna har sålt cirka 100 ton guld per månad sedan i april och Societe Generale tror att dessa utförsäljningar kommer att överstiga efterfrågan på smycken, tackor och mynt. Av detta följer att Societe Generale reviderar ned sin prognos för guldpriset till 1 200 USD per troy ounce för slutet av det fjärde kvartalet 2013.

Societe Generale tror inte att de rapporterade höga produktionskostnaderna för guldbrytning kommer att hindra att guldpriset faller till 1 200 USD per troy ounce, men banken tror att produktionskostnaderna kan fungera som ett golv och hindra att priset faller under 1 000 USD per troy ounce.

Continue Reading
Advertisement

Tavex

Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Priset på sojabönor nästan oförändrat

Published

on

Traktor på åker

Sojabönsterminer på Chicago Board of Trade avslutade en kort, hackig handelssession i mitten av förra veckan, efter att Argentina meddelade att de skulle återupprätta en förmånlig valutaväxling för sojabönsexport fram till slutet av året.

Argentina, som stimulerade enorm sojaexport i september med den så kallade ”sojadollarkursen”, har kommit överens om ett ”golv” på cirka 3 miljarder dollar i export med spannmålsföretag, sade en källa till ekonomiministeriet på fredagen. Det amerikanska jordbruksdepartementet rapporterade en veckovis nettoförsäljning av sojabönor i USA på 690 100 ton för 2022/2023 under veckan som slutade den 17 november och 10 000 ton för 2023/2024.

Analytiker förväntade sig 500 000 till 1,7 miljoner ton för 2022/2023 och högst 150 000 ton för 2023/2024.

Samtidigt sjönk priset på veteterminer på Chicago Board of Trade kraftigt på en kort och hackig handelsdag under fredagen, med decemberkontraktet som nådde sin lägsta nivå sedan den 22 augusti, eftersom den senaste tidens svaghet i ryska vetepriser fortsatte att tynga marknaden, sa handlare.

Continue Reading

Nyheter

Guldet stiger när dollarn faller efter duvaktigt agerande från Fed

Published

on

Guldet gick upp på fredagen, understött av dollarns reträtt på ett uppfattat duvaktigt agerande i den amerikanska centralbankens räntehöjningsstrategi. En ”betydlig majoritet” av Fed-politikerna var överens om att det ”sannolikt snart skulle vara lämpligt” att bromsa takten i räntehöjningarna, visade protokollet från mötet den 1-2 november på onsdagen. Detta satte dollarn på kurs mot en veckovis nedgång, vilket gjorde guld billigare för utländska köpare.

Men mötet i Federal Open Market Committee i december kommer att bli en ”black box”-händelse med tanke på variationen i prognoser före och efter den senaste tidens svalare än förväntade amerikanska inflationsdata, vilket gör guld känsligt för kommande data när köpare letar efter en ”större övertygelse om att nuvarande räntehöjning förväntningarna är väl förankrade”.

En majoritet av valutahandlare förväntar sig en räntehöjning på 50 punkter vid Feds decembermöte, medan chanserna för en höjning på 75 bps var fastställda till cirka 34,5 procent. Höga räntor har fungerat som tak för guldets traditionella status som en säkring mot hög inflation och andra osäkerheter i år, eftersom de leder till högre alternativkostnad för att behålla den icke-avkastande tillgången.

Continue Reading

Nyheter

WTI-oljan är bara 2 USD från att staten börjar köpa

Published

on

Fat med olja

Flera stora städer i Kina stänger åter ner och låser in medborgarna. Den senaste tiden har det uppstått protestkravaller på stora fabriker och de senaste dagarna har det uppstått protester på gatorna. Kinas hantering av covid gör att ekonomin i landet nu ännu en gång saktar in. Det har fått oljepriset att falla ytterligare.

WTI-oljan handlas nu till 74 USD per fat, vilket bara är 2 USD från prisnivån då den amerikanska staten börjar köpa olja för att åter fylla på de strategiska reserverna (SPR, Strategic Petroleum Reserve). Enligt planen ska olja köpas när priset är vid 67-72 USD eller lägre.

Continue Reading

Populära