Följ oss

Nyheter

Guldkursen går mot 1200 dollar

Publicerat

den

Guldtacka och mynt hos BullionVault

Guldkursen gör tackor billigareVi ser just nu ett paradigmskifte hos investerarna när det gäller deras syn på guldets framtid. Den 2 april 2013 publicerade den franska banken Societe Generale en specialrapport, ”The end of the gold era”, i vilket banken spådde att guldkursen skulle falla till 1 375 USD per troy ounce innan utgången av 2013. Vid publiceringstillfället låg guldpriset på 1 600 USD och föll inom loppet av två veckor ned till 1 360 USD per troy ounce, lägre än vad Societe Generale hade spått och betydligt snabbare.

Societe Generale säger att banken har fått många frågor från sina kunder sedan de publicerade denna baissade rapport, och förklarar det med att banken sett de dramatiska utförsäljningarna av guld under april i kombination med att utsikterna för att FED kommer minska omfattningen av sina QE-program innan året är slut. Sammantaget gör detta att Societe Generale tror på ett paradigmskifte när det gäller många investerares attityd till guld.

Guldkursen och CPI-index för USA

Detta kommer sannolikt att resultera i fortsatt storskaliga utförsäljningar av ETF:ernas innehav av guld både under 2013 och 2014. ETF:erna har sålt cirka 100 ton guld per månad sedan i april och Societe Generale tror att dessa utförsäljningar kommer att överstiga efterfrågan på smycken, tackor och mynt. Av detta följer att Societe Generale reviderar ned sin prognos för guldpriset till 1 200 USD per troy ounce för slutet av det fjärde kvartalet 2013.

Societe Generale tror inte att de rapporterade höga produktionskostnaderna för guldbrytning kommer att hindra att guldpriset faller till 1 200 USD per troy ounce, men banken tror att produktionskostnaderna kan fungera som ett golv och hindra att priset faller under 1 000 USD per troy ounce.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Chevron omdirigerar kazakisk olja till Asien runt Godahoppsudden

Publicerat

den

Fartyg från ovan

Chevron har fattat beslutet att skicka sina laster av CPC Blend-olja från Kazakstan till Asien runt Godahoppsudden snarare än genom Röda havet för att undvika risken för attacker från Jemens houthier, enligt uppgifter från tre industrikällor och LSEG-fartygsspårning data.

De iranskt anslutna houthierna har intensifierat attackerna mot sjöfarten trots USA-ledda luftangrepp på deras positioner i Jemen, vilket leder till att fler fartyg undviker att använda Röda havet och Suezkanalen som är den kortaste sjövägen mellan Europa och Asien.

CPC Blend-råolja lastas vid den ryska Svartahavsterminalen Yuzhnaya Ozereevka, nära Novorossisk. Den normala vägen för laster till Asien är ut ur Svarta havet, in i Medelhavet och sedan söderut genom Suezkanalen. 

Att segla västerut genom Medelhavet och sedan söderut runt Afrika adderar många dagar till resan och driver upp fraktkostnaderna. Större delen av all CPC Blend-råoljan kommer från Kazakstan, men också från ryska företag. Fartyg lastade med CPC Blend från Ryssland fortsätter att segla genom Röda havet, sa källorna. 

Röda havsattackerna och skyhöga fraktkostnader verkar begränsande på flödena av CPC Blend till Asien. Den totala CPC-exporten till Asien har mer än halverats, till 550 000 ton i januari, från 1,2 miljoner ton i december. 

Chevron, vars kazakiska företag Tengizchevroil är den största exportören av kazakisk CPC Blend, sade; ”Chevron kommer att fortsätta att aktivt utvärdera säkerheten för rutter i Röda havet och i hela Mellanöstern och fatta beslut baserat på den senaste utvecklingen”. 

Caspian Pipeline Consortium (CPC) är den största exportören av Kazakstans råolja. Huvudägarna i CPC är den ryska pipeline-operatören Transneft med 24 procent, KazMunayGas med 19 procent och Chevron Caspian Pipeline Consortium Company med 15 procent.

Fortsätt läsa

Nyheter

Högre inflation än förväntat sänker guldpriset

Publicerat

den

Guldtacka i närbild

Det fanns ingenting i den amerikanska KPI-rapporten i januari som backar upp en tidig räntesänkning från Federal Reserve skriver ädelmetallföretaget Heraeus. En högre än förväntad KPI-siffra pressade omedelbart ädelmetallerna, särskilt guld, som sjönk under 2 000 USD per troy ounce för första gången i år. 

Det har skett en strukturell förändring i konsensusutsikterna för amerikanska räntor under de senaste veckorna, uppbackad av starkare ekonomisk data, vilket resulterar i en starkare dollar och därmed ett svagare guldpris. Det förväntade datumet för första räntesäkningen har skjutits på framtiden och nu tros en sänkning komma i anslutning till Federal Reserve-mötet i juni, vilket potentiellt fördröja en uppvärdering för guld. 

De kortsiktiga utsikterna för guld kommer sannolikt att förbli mycket beroende av data och den amerikanska dollarn. Dollarn kan se stöd på kort sikt från den högre sannolikheten av räntesänkningar i Storbritannien, EU och andra ekonomier som kommit före USA, vilket bidrar till dollarns relativa attraktionskraft kontra dessa valutor.

Fortsätt läsa

Nyheter

Christian Kopfer om skog, olja och metaller

Publicerat

den

Christian Kopfer pratar råvaror

Handelsbankens råvaruanalytiker Christian Kopfer kommenterar olika delar av råvarumarknaden. Först tar man upp skogsbolaget SCA, skogsprodukter och skog. Vidare tar man upp olja och att Handelsbanken tror på ett tresiffrigt oljepris under 2024. Sedan går man in på olika metaller.

Fortsätt läsa

Populära