Connect with us

Nyheter

Guldet toppar 2011

Published

on

Guldtackor vars pris CPM Group felbedömdeI november 2010, på Raw Materials Groups, RMG:s årliga gruv- och prospekterings-konferens, sade Jeffery M Christian, analytiker på New York-baserade CPM Group, att han trodde att priset på guld skulle komma att toppa under de första månaderna under 2011 för att sedan handlas till ett genomsnittligt pris om 1.200 USD per troy ounce fram till och med 2014.

Uttalandet är nog inget som denne i dag vill känna sig stolt över. Jeffery M Christian är en i våra ögon mycket kompetent analytiker, om än en något defensiv sådan. Han har sedan 1999 varit positiv till guld, och är det faktiskt fortfarande trots sitt uttalande i höstas. Det gäller också att komma ihåg att priset på guld under perioden 2003 till 2009 handlades så lågt som 623 USD per troy ounce i snitt.

Däremot är det intressant att han på sikt ansåg att guldpriset kommer att fortsätta uppåt, i hans tidigare uttalande spådde han ett pris på guldet på 1.800 USD per troy ounce under 2018. Det priset är redan passerat med råge under augusti 2011 En av orsakerna är att CPM Group anser utbudet av guld på marknaden kommer att bli för lågt i förhållande till efterfrågan. Här tror vi att denne har rätt eftersom vi ser att centralbankerna som historiskt sett varit den källa som har försett marknaden med guld blivit nettoköpare vilket gör att det uppstått ett utbudsgap på guld.

CPM Group grundades 1986 av Jeffery M Christian, som tidigare vare ansvarig för råvaruanalysen på J. Aron & Company, ett litet men synnerligen effektivt företag som främst arbetade med arbitragehandel innan detta företag köptes upp av Goldman Sachs & Co. CPM Group köptes sedan ut av Jeffery M Christian och hans affärspartners med syfte att etablera ett oberoende och marknadsledande analysinstitut på råvarumarknaden.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *