Följ oss

Nyheter

Guldet, bättre utveckling än vad det ser ut

Publicerat

den

Guldtackor

GuldtackorUnder 2011 var guld den råvara som var på allas läppar och guldpriset kommenterades snart sagt överallt. Under 2012 har emellertid guldpriset inte alls rosat marknaden, guldet har gått kräftgång i stort sett hela året. Det skall emellertid ställas mot den amerikanska dollarn som under året har stigit med 12 procent vilket gör att svenska placerare som köpt denna råvara dragit fördel av valutaförändringen.

Guldet är fortfarande en intressant råvara, och i den senaste rapporten som vi kunde ta del av från JP Morgans guldteam går att utläsa att den amerikanska investmentbanken har en positiv syn på den gula ädelmetallen, men att de är försiktigare när det gäller metaller och gruvsektorn, dels på grund av rapportperioden men också på grund av att en minskad inflationstakt indikerar att det inte kommer att behövas lika kraftfulla penningpolitiska åtgärder som tidigare trotts.

JP Morgan skriver att guldaktierna befinner sig i en besvärlig situation där deras förespråkare ser fram mot att guldpriset skall komma att stiga över 2.000 USD per troy ounce, medan den sjunkande inflationen gör att detta mål inte kommer att kunna uppfyllas på kort sikt.

De skriver emellertid också att ”Vi fortsätter tro att guld är en viktig tillgångsklass, i en värld där det blivit viktigare att få tillbaka sitt kapital än att få avkastning på sitt kapital. Guld har varit den ultimata bevararen av rikedom i årtusenden, medan valutorna har tenderat att ha en kortare livslängd. Guldaktier är mer komplexa…”

“Guld har handlats ganska stabilt även, även vid en tid på året då de säsongsmässiga köpen i Indien brukar börja ge guldet ett lyft. Trots detta har guldet utvecklats väl med tanke på den 12-procentiga värdeförändringen av den amerikanska dollarn under de senaste tolv månaderna.”

Nyheter

Nya rekord i global användning av kol

Publicerat

den

Berg av kol

Den globala användning av kol sätter ett nytt rekord och förväntas nå ännu högre höjder under de kommande åren enligt en färsk rapport från IEA. Utmärkande är att IEA återkommande måste revidera upp sina prognoser. Under 2024 förväntas den globala konsumtionen nu bli 8,77 miljarder ton och för att krypa vidare uppåt och nå en platå vid 2027.

Elproduktionen i Kina är särskilt viktig för de globala kolmarknaderna, eftersom ett av tre ton kol som förbrukas i världen eldas i ett kraftverk i landet.

Kinas utbyggnad av kärnkraft, solceller och vindkraft kan begränsa användningen av kol under de kommande åren, men IEA lyfter fram att det finns ett flertal osäkerheter i analysen.

Samtidigt ökar efterfrågan på kol fortfarande i flera väldigt stora tillväxtekonomier där efterfrågan på el ökar kraftigt i takt med den ekonomiska tillväxten och befolkningstillväxten, till exempel i Indien, Indonesien och Vietnam. I tillväxtekonomierna drivs tillväxten främst av efterfrågan på kol från kraftsektorn, även om den industriella användningen också ökar.

Global konsution av kol, faktisk och prognoser.
Global konsumtion av kol.
Fortsätt läsa

Nyheter

Kärnkraft och litet inslag av solenergi ger den billigaste elektriciteten i Japan

Publicerat

den

Energiproduktion i Japan

Japan är ett land med väldig begränsad tillgång på egna naturresurser, varför även frågan om energi är väldigt central för landet. Nu har man gjort en stor genomgång för att komma fram till vilka energiformer som ger den lägsta totalkostnaden för energi vid 2040 under olika scenarier.

Slutsatsen är att kärnkraft har den lägsta totalkostnaden. Solenergi kan både ha den högsta och lägsta kostnaden. Om en liten mängd solceller installeras så har solenergi den lägsta kostnaden, men om en större mängd installeras så blir det den avsevärt dyraste formen av energi. Kärnkraft plus ett litet inslag av solceller är således optimalt för Japan.

Det är Stephen Stapczynski på Bloomberg som uppmärksammar rapporten och kan man japanska så finns den att läsa här.

Kostnad för energi i Japan
Uppskattningar för den totala systemkostnaden för olika energislag i Japan vid 2040.

Fortsätt läsa

Nyheter

Kinas produktion av kol slår nytt rekord

Publicerat

den

Javier Blas uppmärksammar att Kina under november slog ett nytt rekord i produktion av kol och passerade där med det tidigare rekordet från i början av 2023. Kolkraft är ryggraden i Kinas produktion av elektricitet.

Vi skrev nyligen om att Kina satsar stort på att bygga ut billig kolproduktion i Xinjiang, vilken växer fram som landets fjärde stora hubb för kolproduktion.

Kina satsar även stort på att bygga kärnkraftverk, men eftersom landet hela tiden behöver mer elektricitet så kommer inte kärnkraften att ersätta kolkraften på ett bra tag, landet behöver båda. Där emot kan utbyggnaden av kolkraft hållas på en lägre nivå för varje kärnkraftverk som tillkommer. Kina godkänner tio kärnkraftsreaktorer per år vilket på ett årtionde ger ett hundratal nya kärnkraftsreaktorer om samma tempo fortsätter att hållas. Utbyggnaden kommer rimligtvis även att öka när de nya reaktormodeller som Kina själva har utvecklat har byggts i ett antal.

Graf över kolproduktion i Kina
Kolproduktion i Kina
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära