Följ oss

Nyheter

Guld som investering – Boktips

Publicerat

den

Guld som investering - En bok av Torbjörn IwarsonBoken ‘Guld som investering’ av Torbjörn Iwarson handlar som titeln säger om guld som en investering, vilket är exakt vad som efterfrågas av allt fler av våra läsare eftersom vi under det första halvåret 2011 sett hur både intresset men framförallt priset på guld stigit kraftigt.

Vi gillar denna bok, Guld som investering är just vad den säger sig vara, en introduktion till guldmarknaden, men i viss mån också till råvarumarknaden i stort. För en gångs skull är det inte en tung amerikansk bok där författaren får betalt per sida och skriver ur ett akademiskt perspektiv. Denna gång är det Torbjörn Iwarson, en av Sveriges mest erfarna råvaruhandlare som skriver på ett ibland akademiskt sätt, men i huvudsak på enkelt sätt vilket gör att läsaren inte behöver fyra års utbildning vid ett universitet för att förstå det som författaren vill ha fram.

I sin bok beskriver Iwarson guldets roll i en portfölj, hur en mindre del av den ädla metallen kan användas för att minska risken i en portfölj, något som faktiskt är svårare att förklara än vad det låter. Alla säger att de älskar risk – då priset på den underliggande tillgången ständigt stiger, men vad händer då kursen går kräftgång eller till och med faller kraftigt? Det är en av de saker som vi faktiskt tycker allra bäst om med denna bok, den är inte skriven av någon som är en fanatisk ”gold bug”, utan av en professionell aktör som faktiskt själv har ägnat en stor del av sitt liv åt råvaruhandel, som på ett nyktert sätt beskriver marknaden, råvaran, de möjligheter och risker som finns förknippade med denna. Vidare får läsaren en bra beskrivning av utbud och efterfrågan vilket i våra ögon är en essentiell fråga för den som vill förstå värdet av någonting, vare sig det är fråga om aktier, råvaror eller specifikt guld.

I Guld som Investering har Iwarson lyckats med att ge läsaren en bra introduktion och sammanfattning till gTorbjörn Iwarson - En av sveriges främsta råvaruexperteruld och råvarumarknaden, och det är också den största kritiken vi har mot denna bok. Det är just en introduktion, och ja vi är medvetna om att det är svårt att få med allt om guldet, denna ädla metall som frestat, retat och hjälpt människan att bevara sin rikedom i mer än 6.000 år. Vi anser emellertid att läsaren kanske lämnas litet åt sitt öde, boken ger mersmak och vi hade gärna sett att författaren bidragit med att hjälpa läsaren med att fortsätta förkovra sig i frågor som rör guld. Enligt uppgift ägnar Iwarson sommaren 2011 åt att skriva en bok om olja, vilket är än mer komplext än guld. Vi ser fram emot att få ta del av denna och kommer att skriva om boken så fort den finns tillgänglig.

Även om Guld som Investering har några år på nacken så går det fortfarande att köpa den hos de olika internetbokhandlarna vilket är något vi rekommenderar alla med intresse för guld, råvaror eller kapitalmarknaderna att göra. Du hittar den till exempel på AdLibris.

Nyheter

Kommande 25 år behöver vi lika mycket koppar som vi producerat sedan stenåldern

Publicerat

den

Borrkärnor med koppar

Den nya Dagens industri-podden ”Den nya ekonomin” har i sitt första avsnitt grävt sig ner i ämnet koppar. Världen kommer att behöva helt ofantliga mängder koppar för det mesta vi vill göra, samtidigt går det långsamt att öppna nya gruvor. I de största kopparregionerna i världen tar det 20 år från beslut till produktion och i USA tar det 29 år.

”Det ska möjliggöra AI-revolutionen, tillväxten av den globala medelklassen och den gröna omställningen. De kommande 25 åren kommer vi behöva mer koppar än vi producerat sedan stenåldern. Men var ska vi få den ifrån? Varje gruva är också en konflikt, och vi har åkt till en av dem.”

Journalisten Gunnar Harrius pratar flera personer och besöker även Viscariagruvan, den koppargruva som Viscaria öppnar i Sverige.

Fortsätt läsa

Nyheter

Silverpriset kan bara gå upp

Publicerat

den

Silvertacka i popart-stil

Jochen Staiger går igenom det aktuella läget för ädelmetallen silver och allting talar för att silverpriset bara kan gå upp, frågan är mer i vilken omfattning priset går upp. Vi är inne på det sjätte året med ett underskott på silver och allt från förnybar energi till centralbanksreserver talar för en ökad efterfrågan. Silver är en volatil tillgång så på kort sikt kan priset studsa runt, men det strukturella underskottet gör att priset bara kan ha en riktning.

Jochen Staiger går igenom läget för ädelmetallen silver.
Fortsätt läsa

Nyheter

Michel Rufli förklarar vad som händer på guldmarknaden

Publicerat

den

Michel Rufli på Nordic Gold Trade pratar om guld

Michel Rufli från Nordic Gold Trade svarar på Gabriel Mellqvists frågor om vad som händer med guld. Det är ett intressant samtal om både vilka faktorer som driver guldpriset rent generellt, men även hur olika saker har påverkat priset det senaste året och inte minst den senaste tiden.

Man kommer bland annat in på att det finns olika typer av osäkerhet, så som geopolitisk, finansiell (långa räntor börjar falla vilket är bra för guld) och politisk. Det fanns exempelvis en positionering i guld inför det amerikanska presidentvalet där man förväntade sig politisk osäkerhet om valet blev mycket jämt, men när valresultatet var tydligt så försvann just den typen av osäkerhet.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära