Följ oss

Nyheter

Guld som investering – Boktips

Publicerat

den

Guld som investering - En bok av Torbjörn IwarsonBoken ‘Guld som investering’ av Torbjörn Iwarson handlar som titeln säger om guld som en investering, vilket är exakt vad som efterfrågas av allt fler av våra läsare eftersom vi under det första halvåret 2011 sett hur både intresset men framförallt priset på guld stigit kraftigt.

Vi gillar denna bok, Guld som investering är just vad den säger sig vara, en introduktion till guldmarknaden, men i viss mån också till råvarumarknaden i stort. För en gångs skull är det inte en tung amerikansk bok där författaren får betalt per sida och skriver ur ett akademiskt perspektiv. Denna gång är det Torbjörn Iwarson, en av Sveriges mest erfarna råvaruhandlare som skriver på ett ibland akademiskt sätt, men i huvudsak på enkelt sätt vilket gör att läsaren inte behöver fyra års utbildning vid ett universitet för att förstå det som författaren vill ha fram.

I sin bok beskriver Iwarson guldets roll i en portfölj, hur en mindre del av den ädla metallen kan användas för att minska risken i en portfölj, något som faktiskt är svårare att förklara än vad det låter. Alla säger att de älskar risk – då priset på den underliggande tillgången ständigt stiger, men vad händer då kursen går kräftgång eller till och med faller kraftigt? Det är en av de saker som vi faktiskt tycker allra bäst om med denna bok, den är inte skriven av någon som är en fanatisk ”gold bug”, utan av en professionell aktör som faktiskt själv har ägnat en stor del av sitt liv åt råvaruhandel, som på ett nyktert sätt beskriver marknaden, råvaran, de möjligheter och risker som finns förknippade med denna. Vidare får läsaren en bra beskrivning av utbud och efterfrågan vilket i våra ögon är en essentiell fråga för den som vill förstå värdet av någonting, vare sig det är fråga om aktier, råvaror eller specifikt guld.

I Guld som Investering har Iwarson lyckats med att ge läsaren en bra introduktion och sammanfattning till gTorbjörn Iwarson - En av sveriges främsta råvaruexperteruld och råvarumarknaden, och det är också den största kritiken vi har mot denna bok. Det är just en introduktion, och ja vi är medvetna om att det är svårt att få med allt om guldet, denna ädla metall som frestat, retat och hjälpt människan att bevara sin rikedom i mer än 6.000 år. Vi anser emellertid att läsaren kanske lämnas litet åt sitt öde, boken ger mersmak och vi hade gärna sett att författaren bidragit med att hjälpa läsaren med att fortsätta förkovra sig i frågor som rör guld. Enligt uppgift ägnar Iwarson sommaren 2011 åt att skriva en bok om olja, vilket är än mer komplext än guld. Vi ser fram emot att få ta del av denna och kommer att skriva om boken så fort den finns tillgänglig.

Även om Guld som Investering har några år på nacken så går det fortfarande att köpa den hos de olika internetbokhandlarna vilket är något vi rekommenderar alla med intresse för guld, råvaror eller kapitalmarknaderna att göra. Du hittar den till exempel på AdLibris.

Nyheter

Guld kostar över 3100 USD per uns och 1 miljoner kronor per kilo

Publicerat

den

Guldtacka i popart-stil

För några veckor sedan passerade guldpriset den jämna och fina nivån av 1 miljon kronor per kilo. Något senare passerade priset den fantastiska nivån av 3000 USD per uns. Men när det senare hände så hade den svenska kronan förstärkts så priset var tillbaka under 1 miljon kronor.

Nu är dock guldpriset över båda dessa nivåer samtidigt. I skrivande stund är guldpriset 3 123 USD per uns och några få kronor över 1 miljon kronor per kilo. Detta trots att den svenska kronan ligger kvar kring 10 kronor per USD, en nivå som det var länge sedan vi hade.

Trump-administrationen har kastat både ekonomi och världsordning in i ett kaos, och det är till guld som många vänder sig för att i alla fall skydda sina egna ekonomiska tillgångar.

Fortsätt läsa

Nyheter

Danska Seaborg Technologies siktar på serieproduktion av smältsaltsreaktorer till mitten av 2030-talet

Publicerat

den

Kärnkraftverk från Seaborg Technologies

Seaborg Technologies är ett danskt företag som utvecklar ett speciellt koncept inom kärnkraft. Reaktorn är en smältsaltsreaktor, vilken ger en hög säkerhetsprofil. Om bränslet mot förmodan skulle komma i kontakt med atmosfären så svalnar det och blir till sten.

Kärnkraftsreaktorn är på 200-800 MW och byggs på en pråm. Pråmen ankras upp där den ska användas och ansluts till elnätet (eller fjärrvärmenät, industriell användning, avsaltning av vatten). Bolagets huvudfokus är Asien där det bor miljarder med människor i närheten av havet och samtidigt har en väldigt hög koldioxidprofil på sin energianvändning.

Att kärnkraftsreaktorerna byggs på pråmar innebär också att de kommer att serieproduceras på skeppsvarv. I stället för platsbyggda kärnkraftverk så serieproduceras de och körs dit de ska användas. Man skulle kunna säga att de på det sättet blir ännu mer modulära än SMR-reaktorer.

200 miljoner danska kronor i ny finansiering

I torsdags fick Seaborg Technologies 200 miljoner danska kronor i ny finansiering, dvs närmare 300 miljoner svenska kronor. Allt kapital tillfördes från existerande investerare. Kapitalet ska användas till att accelerera utvecklingen och expandera utvecklingsteamet i Danmark och Korea, liksom att lansera flera utvecklingsprojekt med partners i Europa, USA och Korea.

Under 2024 gjordes stora framsteg i utvecklingen av Seaborg-tekniken, bland annat genom utvecklingsprojekt med Idaho National Laboratory i USA och EU:s Joint Research Centre i Karlsruhe, Tyskland. I Korea går förstudien om produktion av bränslesalt med Kepco Nuclear Fuel och GS E&C framåt och samarbetet med Korea Atomic Energy Research Institute har stärkts ytterligare.

Andreas Schofield, medgrundare och CTO på Seaborg, säger: ”Tack vare vårt teams hängivna arbete har designen och forskningsbasen för vår reaktorteknik nu nått en mognadsgrad som gör att vi är redo att inleda licensaktiviteter med kärnkraftsmyndigheterna i Sydkorea. Nästa designfas kommer att fokusera på att skala upp testning och validering i våra nyligen utbyggda anläggningar och med externa partners i Korea och globalt.”

”Tillsammans med våra två starka konsortiepartners, Samsung Heavy Industries och Korea Hydro and Nuclear Power, planerar vi för att vår första reaktor ska vara klar under första halvan av 2030-talet, följt av serieproduktion från mitten av 2030-talet”, säger Klaus Nyengaard, VD för Seaborg Technologies.

Seaborg TEchnologies kärnkraftsreaktor på 1 minut.
Fortsätt läsa

Nyheter

Ett samtal om läget på uranmarknaden

Publicerat

den

Bram Vanderelst, uranhandlare och delägare i Curzon Uranium

I den här intervjun med Bram Vanderelst, uranhandlare och delägare i Curzon Uranium, diskuteras läget på uranmarknaden. Samtalet utforskar dynamiken på spotmarknaden, skillnaderna mellan kortsiktig och långsiktig prissättning och de faktorer som påverkar utbud och efterfrågan. Bram ger insikter om den senaste tidens prisfluktuationer, potentialen för en marknadsbotten och framtidsutsikterna för uranpriserna, och betonar vikten av långsiktiga kontrakt och de utmaningar som branschen står inför. Vidare tar man upp de strukturella underskotten, potentialen för små modulära reaktorer (SMR) och investeringsstrategier. Behovet av högre incitamentspriser för att stimulera produktionen betonas och att ta itu med de utmaningar som branschen står inför. Diskussionen berör också framtida prisprognoser och vikten av en balanserad investeringsportfölj i uran.

intervju med Bram Vanderelst om uranmarknaden.
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära