Nyheter
Gör ädelmetallpriserna dig förvirrad?

För dig som köpt guld eller silver i pappersform eller fysisk form under de senaste månaderna har de senaste två veckornas prisutveckling troligen gjort att du ifrågasätter dina beslut.
Guld har falltid med drygt 15 procent och silverpriset har krossats och backat med cirka 40 procent jämfört med toppnoteringarna innan sommaren, vilket kan göra att det känns som om du har förlorat allt. Även om ett prisfall på 15 % jämfört med många andra tillgångar inte är enormt.
Om du har köpt dessa metaller för att spekulera i att priset skulle bli högre inom kort så satsade du fel.
Om du köpte ädelmetallerna som en försäkring mot en global finansiell katastrof, beklagar. Din försäkring gick till försäljning.
Den som är gammal nog att betala sina egna räkningar har nog på något sätt räknat ut att fler och fler regeringar och banker har allt svårare att göra just det. Tror du att de sista månaderna av volatilitet har gjort deras arbete lättare?
Alla som är i ädelmetallsektorn på grund av dess unika förmåga att agera som värdeförsäkring kommer också, förr eller senare, att förstå att denna speciella form av finansiell försäkring innebär ett tydligt och närvarande hot mot dagens system med papperspengar och digitala pengar, men också mot de människor som kontrollerar detta.
Du har antagligen också märkt att dessa människor inte alltid har Ditt, Din familjs, Ditt samhälles eller Ditt lands bästa för ögonen.
De som vill hålla den papperbaserade och digitala ekonomin ”business as usual” och hindra dem från att rasa ihop totalt, till exempel centralbanker, IMF, Världsbanken etcetera får det allt svårare att klara av denna uppgift. Men det betyder inte att de inte kommer att fortsätta att försöka …
Det kan vara intressant att notera att marginalkrav på de flesta ädelmetallmarknaderna har höjts under de senaste veckorna och lustigt nog har det varje gång medfört att priset på dessa metaller skickats nedåt drastiskt. Dessa plötsliga rörelser triggar oundvikligen ytterligare försäljningar, kanske rent av Din. Om antalet köpordrar upphör samtidigt som utbudet ökar så ger det oundvikligen ett lägre pris. Detta kommer att fortgå fram till dess att samma människor som fick Dig, eller i alla fall påverkade Dig att sälja, att stänga sina korta positioner och köpa upp alla de ädelmetaller som säljs till fyndpriser. Sedan lutar de sig lugnt tillbaka och ser på medan priset åter börjar klättra som en följd av de köpordrar som kommer in från de som skrämdes till att sälja ut eller tvingades göra detta. Vad händer om detta är verkligheten i vårt finansiella system?
Under de senaste 5.000 åren har ett högre guldpris signalerat ett minskat förtroende för det nuvarande finansiella systemet. Ser du något som tyder på att det denna gång är annorlunda?
När du har möjlighet att låna och trycka obegränsade mängder pappersvaluta blir det nästan för lätt att hitta en plats och tid där du kan utnyttja dessa resurser för att tjäna enorma mängder pengar medan det ställer till maximal skada för de av oss som bara försöker överleva i den nuvarande turbulensen på marknaden. Att deras metoder och verktyg är omoraliska och bör anses som olagliga, till exempel när det är frågan om nakna blankningar, hindrar inte dessa aktörer från att agera på detta sätt, i alla fall inte ännu.
Så ja, från tid till annan så kommer priset på guld, och definitivt silverpriset, skoningslöst att hamras ned. Förvänta Dig detta. Men Du är samtidigt välkommen att förundras över ädelmetallernas motståndskraft och förmåga att börja klättra igen när den slutliga skadan är skedd.
Under tiden kan Du, som fortfarande tror på att försäkra din ekonomiska överlevnad under de kommande svåra tiderna, glädjas åt det faktum att Din valda livbåt bara gick på ett oväntat grund och att Du kommer att vara en fortsatt vinnare.
Skribent: Kurt Larsson
[box size=”medium”]Kurt Larsson, som är född i USA, kommer att fortsätta skriva ned sina tankar och publicera dem på Råvarumarknaden.se med viss regelbundenhet. Kurt har en lång erfarenhet av både finansmarknaderna, främst från bankdatabranschen och från ädelmetallbranschen, och har senast arbetat som marknads- och försäljningschef för Tavex AB, ett av Skandinaviens största guldhandelsföretag.[/box]
Nyheter
Stark affär för Pan American – men MAG Silvers aktieägare kan bli förlorare

Pan American Silver tar ett stort steg mot silvertronen genom uppköpet av MAG Silver – men inte alla jublar. Enligt David McAlvany, VD och portföljförvaltare vid McAlvany Financial Companies, är det här en affär med tydliga vinnare och potentiella förlorare.
I en intervju på BNN Bloomberg om det uppmärksammade förvärvet av MAG Silver, uttrycker McAlvany en tydlig syn: Pan American stärker sin position dramatiskt, medan MAG:s aktieägare kan få det svårare att motivera sin investering framåt.
Ett klipp för Pan American
Pan American får i och med affären tillgång till en högkvalitativ silvergruva i Mexico – Juanicipro-projektet – där bolaget redan äger en andel. Projektet omfattar nästan 8 000 hektar, där stora delar ännu inte har utforskats.
– ”Det här är ett område med fantastisk potential och höggradig malm. Det är ett tydligt lyft för Pan American, särskilt med tanke på att man också siktar på att öka produktionen med nästan 70 % i år,” säger McAlvany.
Pan American har redan planer på att relansera projektet Basket Lake, som kan tillföra 20 miljoner uns silver i produktion. Lägg till de 8 miljoner uns från MAG – och Pan American kan bli en av världens två största silverproducenter.
MAG Silvers utdelning – en unik fördel som går förlorad
För MAG Silvers aktieägare ser bilden annorlunda ut. Enligt McAlvany har bolaget varit en sällsynt pärla inom sektorn genom att använda 30 % av sitt fria kassaflöde till att betala en direktavkastning på över 4 % – något som få gruvbolag erbjuder i dag.
– ”Det var en unik egenskap – en hårdtillgång med kassaflöde som påminde om en räntebärande investering. Den försvinner nu för MAG:s aktieägare,” menar han.
Även om uppköpet kan ses som ett logiskt steg strategiskt, är förlusten av utdelningen något som många investerare sannolikt inte kommer att uppskatta.
En trend inom gruvbranschen
McAlvany noterar också en bredare trend: allt fler gruvbolag prioriterar aktieåterköp framför utdelningar. Det kan vara skattemässigt fördelaktigt, men innebär också att stabilt kassaflöde till aktieägarna blir ovanligare.
– ”Jag är inte emot återköp – så länge man inte gör det vid toppnivåer. Men MAG:s utdelningsstrategi var verkligen något särskilt, och det är inget man lätt ersätter i en portfölj.”
Stöd från Fresnillo – men inga garantier
Ett frågetecken i affären är hur Fresnillo, majoritetsägaren i gruvan och ägare till cirka 9 % av MAG Silver, kommer att agera. Enligt McAlvany uttrycker de stöd för affären – men vill inte uttala sig om hur de kommer att rösta.
Eftersom minst två tredjedelar av MAG:s aktieägare måste godkänna uppköpet, är det inte omöjligt att affären möter visst motstånd.
Affären gynnar långsiktighet – men inte alla
McAlvany är tydlig: För Pan American är detta ett strategiskt kap som stärker bolaget på flera fronter. De får tillgång till en högklassig tillgång med låg produktionskostnad och stora utvecklingsmöjligheter.
Men för MAG:s aktieägare innebär affären att en mycket attraktiv utdelningsmodell går upp i rök, och det återstår att se om förvärvet ger samma värde i deras portföljer framöver.
– ”På lång sikt är det här en affär som gör stor skillnad för Pan American. Men jag förstår om MAG:s aktieägare känner en viss besvikelse,” avslutar han.
Nyheter
Anton Löf kommenterar industrimetaller, tillståndsprocesser och svenska gruvor

Anton Löf, mineralanytiker på RMG Consulting, kommenterar de största prisrörelserna bland industrimetaller, kortade tillståndsprocesser och utsikterna för svenska gruvor.
Nyheter
Nystart för koppargruvan Viscaria i Kiruna – en av Europas största

Gruvbolaget Viscaria kommer allt närmare att starta Viscariagruvan i Kiruna, vilken kommer att bli en av Europas största koppargruvor. Brytning påbörjas under 2026 och anrikningsverket tas i bruk under 2027 som då produceras det första koncentratet.
Bolaget har hittills satsat 1,8 miljarder kronor men kommer att behöva ytterligare 6 miljarder, där fördelningen är tänkt att vara 60 procent lån och 40 procent eget kapital.
EFN intervjuar Viscarias vice vd Anna Tyni.
-
Nyheter4 veckor sedan
Ingenting stoppar guldets uppgång, nu 3400 USD per uns
-
Analys4 veckor sedan
Crude oil comment: The forward curve is pricing tightness today and surplus tomorrow
-
Nyheter3 veckor sedan
Samtal om läget för guld, kobolt och sällsynta jordartsmetaller
-
Nyheter3 veckor sedan
Agnico Eagle siktar på toppen – två av världens största guldgruvor i sikte
-
Nyheter3 veckor sedan
Lägre elpriser och många minustimmar fram till midsommar
-
Analys2 veckor sedan
June OPEC+ quota: Another triple increase or sticking to plan with +137 kb/d increase?
-
Nyheter2 veckor sedan
Saudiarabien informerar att man är ok med ett lägre oljepris
-
Nyheter2 veckor sedan
Utbudsunderskott och stigande industriell efterfrågan av silver på marknaden