Följ oss

Nyheter

Geopolitik och centralbanker kan hålla guldefterfrågan hög 2024 säger World Gold Council

Publicerat

den

Guld i kassaskåp

Guldpriset slog ytterligare ett rekord den här månaden. En kombination av geopolitiska spänningar och fortsatta centralbanksköp kan hålla guldefterfrågan hög nästa år, enligt World Gold Council.

I sin Gold Outlook 2024-rapport som publicerades i början av december, noterade World Gold Council att många ekonomer nu förutser en mjuklandning i USA. Detta efter att Federal Reserve lyckats minska inflationen till det tidigare målet utan att utlösa en recession något som ses som positivt för den globala ekonomin.

World Gold Council noterade att historiskt sett har mjuklandningsmiljöer ”inte varit särskilt attraktiva för guld, vilket resulterat i platt till något negativ genomsnittlig avkastning.”

”Som sagt, varje cykel är annorlunda. Den här gången kan ökade geopolitiska spänningar i ett viktigt valår för många stora ekonomier, i kombination med fortsatta centralbanksköp, ge ytterligare stöd för guld”, tillade World Gold Council.

World Gold Councils strateger noterade också att sannolikheten för en mjuklandning är ”på intet sätt säker”, medan en global lågkonjunktur fortfarande inte är utesluten.

”Detta borde uppmuntra många investerare att hålla effektiva hedgar, som guld, i sina portföljer”, tillade WGC.

De två viktigaste händelserna för guldefterfrågan 2023 var kollapsen av Silicon Valley Bank och Hamas-attacken på Israel, sade World Gold Council, som uppskattade att geopolitiska händelser ökade guldpriset med mellan tre och sex procent under året.

”Och under ett år med stora val som äger rum ibland annat USA, EU, Indien och Taiwan, kommer investerares behov av portföljsäkringar sannolikt att vara högre än normalt”, heter det i rapporten.

Alla blickar på Fed

World Gold Councils marknadsstrateg, John Reade, sade i början av december att han trodde att guldpriserna sannolikt skulle förbli intervallbundna men hackiga nästa år. Han förväntar sig att de ska reagera på individuella ekonomiska datapunkter som informerar om den troliga banan för Fed-politiken tills den första räntesänkningen har gjorts. Baserat på CME Groups FedWatch-verktyg kommer denna sänkning att ske i mars 2024.

Normalt sett ses räntesänkningar som goda nyheter för guld. Detta eftersom kontantavkastningen sjunker och spararna letar någon annanstans efter högavkastande investeringar. Reade framhöll emellertid att två faktorer kan betyda att ”förväntade räntesänkningar kan vara mindre bra för guld än det dyker upp på ytan.”

För det första, om inflationen faller snabbare än räntorna, vilket den i stort sett förväntas göra, så förblir realräntorna höga. För det andra kan lägre tillväxt än väntat drabba guldkonsumenternas efterfrågan.

”Jag säger inte att räntorna måste gå tillbaka till noll för att återuppta efterfrågan, men den kombinationen jag tänker på den första sänkningen i staterna och sänkningar på andra håll i andra viktiga ekonomier, kommer jag tror att ändra lite på känslan mot guld” sa Reade.

Centralbanksköpen fortsätter

En annan stödjande faktor för guld framöver är ytterligare centralbanksköp, enligt World Gold Council. Världens centralbanker har varit en stor källa till efterfrågan på den globala guldmarknaden under de senaste åren och 2023 kommer sannolikt att bli ett rekordår. WGC förväntar sig att detta kommer att fortsätta under 2024.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Reade sa att organisationen var förvånad över den betydande ökningen av centralbanksköp 2022 och att köptakten fortsatte i år.

I sin rapport uppskattade WGC att centralbankernas efterfrågan tillförde tio procent eller mer till guldets utveckling 2023, och noterade att även om 2024 inte når samma höjder, bör köp över trenden fortfarande erbjuda ett extra lyft till guldpriserna.

”Våra förväntningar är att centralbankernas köp kommer att fortsätta nästa år på nettobasis, och det är i stort sett fallet sedan den globala finanskrisen” sa Reade.

Nyheter

Uranbrytning ska bli tillåtet i Sverige

Publicerat

den

Romina Pourmokhtari

Regeringen går vidare med planerna att ta bort förbudet mot uranbrytning i Sverige. Kommuner ska kunna stoppa utvecklingen av urangruvor om de klassas som kärnteknisk verksamhet. Är uran en biprodukt till annan brytning räknas det dock inte som kärnteknisk verksamhet. Den exakta definitionen är ännu inte bestämd. Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari säger till Sveriges Radio att det är hyckleri att förbjuda uranbrytning i Sverige samtidigt som vi har kärnkraftverk som är beroende av uran.

Fortsätt läsa

Nyheter

Tuffa tider för stål i Europa

Publicerat

den

Felix Lindberg

Stålmarknaden befinner sig i en svår situation där Kinas enorma kapacitet i kombination med att den inhemska efterfrågan har gått ner skapar press på branschen i hela världen. Skrothandlaren och stålexperten Felix Lindberg berättar om Europas svåra situation, med en bilindustri som går på knäna med minskad efterfrågan på stål som följd. Under 2025 kan hårdare tongångar och handelsfrågor komma i fokus. Inte minst spelar en ny administration i USA och ett val i Tyskland roll.

Felix Lindberg kommenterar stålmarknaden.
Fortsätt läsa

Nyheter

LKAB och Luleå kan bli en betydande aktör för fosfor och sällsynta jordartsmetaller i Europa

Publicerat

den

Illustration LKABs industripark för kritiska mineral med fullt utbyggda anläggningar

LKAB lämnar idag in sin ansökan om miljötillstånd för förädling av fosfor och sällsynta jordartsmetaller i Luleå. Den planerade industriparken kan bli den första i sitt slag i Europa och en betydande byggsten i att öka självförsörjningen av kritiska mineral, med potential att täcka sju gånger behovet av fosfor till svenskt jordbruk.

– Denna ansökan är resultatet av ett gediget arbete under fyra års tid. Det handlar om en viktig milstolpe som är av stor betydelse för regionen, Sverige och för Europas beredskap. Genom att utvinna fosfor och sällsynta jordartsmetaller från det material som vi redan bryter kan vi stärka vår framtida konkurrenskraft när vi planerar att expandera våra gruvor, samtidigt som vi kan öka försörjningstryggheten och förse samhället med dessa kritiska mineral som behövs för omställningen, säger Darren Wilson, direktör affärsområde Specialprodukter, LKAB.

Utbudet av fosfor för mineralgödsel är avgörande för matförsörjningen i Sverige och EU, medan sällsynta jordartsmetaller används för elektrifieringen och digitaliseringen av samhället, till exempel tillverkning av permanentmagneter i elbilar och vindkraftverk. Fullt utbyggd beräknas produktionen från industriparken kunna täcka cirka sju gånger Sveriges behov och åtta procent av EU:s behov av fosfor. Idag finns ingen utvinning av sällsynta jordartsmetaller i Europa.

– Behovet av kritiska mineral är brådskande sett till det geopolitiska läget och Sveriges mål om att nå fossilfrihet år 2045. EU är idag helt importberoende av fosfor och sällsynta jordartsmetaller och har klassificerat dessa som kritiska råmaterial för samhället. Denna ansökan är avgörande för att möjliggöra ett framtida investeringsbeslut om fullskalig produktion i Luleå, säger Darren Wilson.

Ansökan till Mark- och miljödomstolen avser ett miljötillstånd att bedriva storskalig industriverksamhet samt hamnverksamhet på Svartön i Luleå. Verksamheten bygger på att nyttja avfallsströmmar från järnmalmsproduktionen i Gällivare, där apatitkoncentrat framställs för vidareförädling i Luleå. Här planerar LKAB att producera fosfor och sällsynta jordartsmetaller, samt gips som biprodukt. Genom en stegvis uppskalning kan verksamheten utökas med fler processanläggningar över tid, för att stå i full drift under 2030-talet.

– LKAB:s tillståndsansökan är ytterligare ett steg på vägen mot en utbyggd industripark i Luleå. Det är glädjande att de arbetar på enligt sin plan med etableringen, som är betydelsefull för kommunens och regionens fortsatta utveckling som nav i omställningen. Produktionen av dessa kritiska mineral för vindkraftverk, elbilar och matförsörjning är viktigt för hela vårt samhälle och ger oss möjligheten till att skapa nya arbetstillfällen inför framtiden, säger Carina Sammeli, kommunstyrelsens ordförande, Luleå kommun.

Den 24 oktober 2024 fattade LKAB beslut om att investera i en demonstrationsanläggning i Luleå, som kommer att verifiera de teknologier som krävs för utvinning av kritiska mineral. Resultaten från anläggningen, tillsammans med miljötillståndet för industriparken, kommer att ligga till grund för kommande beslut om storskalig produktion. Det är även avhängigt av miljötillståndet för LKAB:s verksamhet och apatitverk i Gällivare, där tillståndsprocessen pågår.

Fakta om LKAB och kritiska mineral

  • LKAB planerar att börja utvinna kritiska mineral från den befintliga järnmalmsgruvan i Gällivare genom att etablera ett nytt förädlingsverk för apatit. Detta genom att ta vara på flöden från järnmalmsproduktionen som idag inte tas till vara och blir till avfall.
  • Apatitkoncentratet från Gällivare transporteras sedan till den planerade industriparken i Luleå. Här planerar LKAB att producera sällsynta jordartsmetaller, fosfor för produktion av mineralgödsel till jordbruket, samt gips som biprodukt för byggindustrin.
  • Den 24 oktober 2024 fattade LKAB beslut om att investera 800 MSEK i en demonstrationsanläggning i Luleå, som kommer att verifiera och vidareutveckla de teknologier som krävs för utvinning av fosfor och sällsynta jordartsmetaller. Den planeras vara i drift i slutet av 2026 och är en viktig del i arbetet med att utveckla den fullskaliga anläggningen.
  • EU klassificerar råvaror som kritiska på grund av det stora importberoendet och den stora betydelsen de har för vår ekonomi och den gröna omställningen. Detta inkluderar fosfor och sällsynta jordartsmetaller. Gemensamt för dessa råmaterial är även att det finns en stor risk för försörjningsavbrott, till exempel relaterat till geopolitiska risker.
  • Fosfor används främst för produktion av mineralgödsel och ungefär hälften av världens livsmedelsproduktion är beroende av detta. Europa är till 90 procent beroende av import, där Ryssland har stått för en betydande del av produktionen.
  • Sällsynta jordartsmetaller (REE) används bland annat i permanentmagneter i elbilsmotorer och generatorer för vindkraftverk, där Kina dominerar värdekedjan. Europa har idag ingen egen utvinning av dessa sällsynta jordartsmetaller.
  • LKAB har ansökt om att göra järnmalmsgruvan i Gällivare, den planerade industriparken i Luleå och den nya järnmalmsfyndigheten Per Geijer med höga halter sällsynta jordartsmetaller och fosfor i Kiruna till strategiska projekt enligt EU:s Critical Raw Materials Act.
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära