Nyheter
Geopolitik och centralbanker kan hålla guldefterfrågan hög 2024 säger World Gold Council

Guldpriset slog ytterligare ett rekord den här månaden. En kombination av geopolitiska spänningar och fortsatta centralbanksköp kan hålla guldefterfrågan hög nästa år, enligt World Gold Council.
I sin Gold Outlook 2024-rapport som publicerades i början av december, noterade World Gold Council att många ekonomer nu förutser en mjuklandning i USA. Detta efter att Federal Reserve lyckats minska inflationen till det tidigare målet utan att utlösa en recession något som ses som positivt för den globala ekonomin.
World Gold Council noterade att historiskt sett har mjuklandningsmiljöer ”inte varit särskilt attraktiva för guld, vilket resulterat i platt till något negativ genomsnittlig avkastning.”
”Som sagt, varje cykel är annorlunda. Den här gången kan ökade geopolitiska spänningar i ett viktigt valår för många stora ekonomier, i kombination med fortsatta centralbanksköp, ge ytterligare stöd för guld”, tillade World Gold Council.
World Gold Councils strateger noterade också att sannolikheten för en mjuklandning är ”på intet sätt säker”, medan en global lågkonjunktur fortfarande inte är utesluten.
”Detta borde uppmuntra många investerare att hålla effektiva hedgar, som guld, i sina portföljer”, tillade WGC.
De två viktigaste händelserna för guldefterfrågan 2023 var kollapsen av Silicon Valley Bank och Hamas-attacken på Israel, sade World Gold Council, som uppskattade att geopolitiska händelser ökade guldpriset med mellan tre och sex procent under året.
”Och under ett år med stora val som äger rum ibland annat USA, EU, Indien och Taiwan, kommer investerares behov av portföljsäkringar sannolikt att vara högre än normalt”, heter det i rapporten.
Alla blickar på Fed
World Gold Councils marknadsstrateg, John Reade, sade i början av december att han trodde att guldpriserna sannolikt skulle förbli intervallbundna men hackiga nästa år. Han förväntar sig att de ska reagera på individuella ekonomiska datapunkter som informerar om den troliga banan för Fed-politiken tills den första räntesänkningen har gjorts. Baserat på CME Groups FedWatch-verktyg kommer denna sänkning att ske i mars 2024.
Normalt sett ses räntesänkningar som goda nyheter för guld. Detta eftersom kontantavkastningen sjunker och spararna letar någon annanstans efter högavkastande investeringar. Reade framhöll emellertid att två faktorer kan betyda att ”förväntade räntesänkningar kan vara mindre bra för guld än det dyker upp på ytan.”
För det första, om inflationen faller snabbare än räntorna, vilket den i stort sett förväntas göra, så förblir realräntorna höga. För det andra kan lägre tillväxt än väntat drabba guldkonsumenternas efterfrågan.
”Jag säger inte att räntorna måste gå tillbaka till noll för att återuppta efterfrågan, men den kombinationen jag tänker på den första sänkningen i staterna och sänkningar på andra håll i andra viktiga ekonomier, kommer jag tror att ändra lite på känslan mot guld” sa Reade.
Centralbanksköpen fortsätter
En annan stödjande faktor för guld framöver är ytterligare centralbanksköp, enligt World Gold Council. Världens centralbanker har varit en stor källa till efterfrågan på den globala guldmarknaden under de senaste åren och 2023 kommer sannolikt att bli ett rekordår. WGC förväntar sig att detta kommer att fortsätta under 2024.
Reade sa att organisationen var förvånad över den betydande ökningen av centralbanksköp 2022 och att köptakten fortsatte i år.
I sin rapport uppskattade WGC att centralbankernas efterfrågan tillförde tio procent eller mer till guldets utveckling 2023, och noterade att även om 2024 inte når samma höjder, bör köp över trenden fortfarande erbjuda ett extra lyft till guldpriserna.
”Våra förväntningar är att centralbankernas köp kommer att fortsätta nästa år på nettobasis, och det är i stort sett fallet sedan den globala finanskrisen” sa Reade.
Nyheter
Vattenkraft och milt väder sänker elpriserna

Under april har det varit rekordnivåer i vattenmagasinen och den pågående vårfloden bidrar till fortsatt hög fyllnadsgrad. Dessutom är det fortsatt högre temperaturer än vanligt för årstiden. Våren har präglats av återkommande minuspriser och allt sammantaget har lett till de lägsta elpriserna på fyra år. I norra Sverige är elpriserna dock på samma nivå som 2020.

Elpriset på den nordiska elbörsen Nord Pool (utan påslag och exklusive moms) blev för april 37,61 öre/kWh i elområde 3 (Södra Mellansverige), vilket är ungefär samma pris som 2021 då det var 33,68 öre/kWh. Vårfloden, som oftast börjar vid månadsskiftet april – maj har i år pågått under hela våren på grund av kontinuerlig snösmältning.
– Den goda tillgången på vind- och vattenkraft är de främsta faktorerna till de lägre elpriserna just nu. Det är dock svårare än någonsin att förutspå vädret som är starkt kopplat även till hur elpriset utvecklas. Under större delen av våren har temperaturerna varit flera grader över det normala, vilket har lett till att vårflodens tillrinning startade tidigare, säger Jonas Stenbeck, privatkundschef på Vattenfall Försäljning.
När förhållandena för väderberoende elproduktion är extra gynnsamma kan det bli överskott på el, vilket kan resultera i negativa elpriser eller minuspriser enskilda timmar. Det har varit en ökning av minustimmar i alla elområden där elområde 2, norra Sverige, utmärker sig med en ökning på 237 procent jämfört med i fjol samma period, från 86 minustimmar till 290.
– Minuspriserna har blivit vanligare de två senaste åren. För att verkligen kunna dra nytta av detta behöver du ett rörligt avtal med timpris och kan styra över din elanvändning till dessa timmar. Om du har ett rörligt avtal där elpriset sätts månadsvis får du sänkt genomsnittspris för månaden, säger Jonas Stenbeck.

Den nordiska kärnkraften ligger kring 60 procent av installerad kapacitet. Den hydrologiska balansen, måttet för att uppskatta hur mycket energi som finns lagrat i form av snö, vattenmagasin och grundvatten, ligger högt över normal nivå.
Efterfrågan på gas har sjunkit och därmed även priset. Men det finns en oro för lågkonjunktur och för konsekvenserna av handelstullarna vilket kan påverka priserna snabbt.
Medelspotpris | April 2024 | April 2025 |
Elområde 1, Norra Sverige | 50,47 öre/kWh | 14,39 öre/kWh |
Elområde 2, Norra Mellansverige | 50,79 öre/kWh | 14,21 öre/kWh |
Elområde 3, Södra Mellansverige | 56,31 öre/kWh | 37,61 öre/kWh |
Elområde 4, Södra Sverige | 62,45 öre/kWh | 58,35 öre/kWh |
Nyheter
Kuwait slår till mot illegal kryptomining som knäcker landets elnät

Konsumtionen av elektricitet i det energirika landet Kuwait har kommit upp på sådana nivåer att det orsaker strömavbrott. Sannolikt kopplar nätbolaget bort stadsdelar och regioner för att rädda landets elnät från att krascha helt.
Inför att den extrema sommarvärmen gör entré som kommer att öka elkonsumtionen ännu mer har myndigheter nu slagit till mot bostäder där det sker illegal mining av kryptovalutor. Reuters rapporterar att det har gett resultat, elkonsumtionen i exempelvis regionen Al-Wafrah minskade med 55 procent efter tillslaget.
Grundproblemet är att elektricitet sedan 1966 har varit subventionerad av staten. Priset är ett av de lägsta i världen. Vi ser lite olika prisuppgifter, men oavsett vilket pris vi tar så ligger vi flera gånger högre i Sverige. Dessutom verkar faktureringen vara ineffektiv varför all konsumtion inte blir betald. Kostnaden för elektricitet uppges vara subventionerad av staten med 95 procent. Förändring närmar sig dock, tidigare i år togs beslut som gör det möjligt att ta bort subventioner.
Nyheter
Saudiarabien informerar att man är ok med ett lägre oljepris

Företrädare för Saudiarabien informerar allierade och branschexperter att landet är ovilligt att göra någonting för att understödja oljepriset. Landet säger sig vara ok med en längre period med låga oljepriser.
Förutom att Saudiarabien inte tänker skära ner produktionen för att understödja priset så spekuleras det kring att landet dessutom kommer att producera mer olja för att öka sina marknadsandelar.
För den globala ekonomin som just nu drabbas av både handelskrig och militära krig så är ett lägre pris välkommet. Men för enskilda bolag och länder kan det också bli mindre roligt.
Oljepriserna har idag gått ner omkring 3,5 procent och WTI-oljan handlas kring 58,3 USD och Brentoljan 61,1 USD.
-
Nyheter4 veckor sedan
Oljepriserna slaktas på samtidiga negativa faktorer
-
Analys4 veckor sedan
Tariffs deepen economic concerns – significantly weighing on crude oil prices
-
Nyheter4 veckor sedan
Två samtal om det aktuella läget på råvarumarknaden
-
Analys4 veckor sedan
Quadruple whammy! Brent crude down $13 in four days
-
Analys4 veckor sedan
Lowest since Dec 2021. Kazakhstan likely reason for OPEC+ surprise hike in May
-
Nyheter2 veckor sedan
Ingenting stoppar guldets uppgång, nu 3400 USD per uns
-
Analys2 veckor sedan
Crude oil comment: The forward curve is pricing tightness today and surplus tomorrow
-
Nyheter2 veckor sedan
Kina slår nytt rekord i produktion av kol