Följ oss

Nyheter

Går silver bättre än guld 2023?

Publicerat

den

Silvermynt

Silver rustar sig för att överträffa guld 2023. Efter ett blandat år säger nu allt fler analytiker, som pekar på en mer positiv makromiljö, stark fysisk efterfrågan och en bra teknisk uppställning.

2023 ser lovande ut för både guld och silve, men många analytiker förväntar sig att silver kommer att öka mer än den gula metallen på grund av dess volatilitetsprofil och bristen på uppmärksamhet som det fått under de två föregående åren.

Silver såg stora kursuppgångar under det första kvartalet 2022 och nådde 27 dollar per ounce, vilket liknar guldets handelsmönster. Sedan såg denna ädelmetall nedgångar i sex månader, och nådde sin lägsta nivå på två år, 17,50 USD i september. Under det fjärde kvartalet började priset ta fart när investerare började förutse en pivot från Federal Reserve.

En viktig drivkraft som hållit tillbaka silver och andra ädelmetaller var Federal Reserves aggressiva åtstramningscykel med totalt 425 punkter för 2022.

Den amerikanska dollarn ökade till 20-åriga toppar, och inflationen fortsatte att stiga. Allt detta skapade en perfekt storm, och förvaltade pengar har flyttat bort från icke-avkastande tillgångar, som har varit ett hinder för deras portföljer i denna högräntemiljö.

Utbudet av silverinvesteringsprodukter är ganska snävt. Mängden silver som finns lagrat i valv, som kan användas för ädelmetallprodukter och investeringsprodukter, har samtidigt minskat.

Makroförutsättningarna har skiftat, och det är bra för silverpriset

Den största makrodrivkraften som stödjer högre priser är en Fed-pivot. Även om en faktisk paus, en avmattning eller till och med nedskärningar kan vara månader bort, förutser ädla metaller redan det och börjar röra på sig.

Silver borde gynnas av slutet av Feds räntehöjningar och spekulationerna om räntesänkningar som kommer att börja därefter. Återhämtningen efter slutet av lågkonjunkturen bör dessutom gynna silver som en ädelmetall med hög industriell användning. Med lättnaden av coronarestriktionerna i Kina, bör efterfrågan på silver få ytterligare ett lyft, eftersom Kina är världens största konsument av silver.

Titta på fundamenta

Enligt Metals Focus har den globala efterfrågan på silver ökat med 16 procent till 1,2 miljarder ounce i mitten av november 2022. Silver Institute och Metals Focus säger att den fysiska silvermarknaden, som exkluderar ETFer, förväntas visa det mest betydande utbudsunderskottet på årtionden i år.

Detta förväntas uppgå till 194 miljoner ounces (sextusen ton), vilket innebär att efterfrågan kommer att överträffa utbudet med nästan 20 procent. Den drivande faktorn bakom detta är en ökning med 16 procent i efterfrågan på silver till en rekordnivå.

Den industriell efterfrågan på silver var rekordartad 2022 och nådde 539 miljoner ounce enligt Metals Focus. Med så många länder fokuserade på energisäkerhet såg silver ny efterfrågan komma från solpanelsinstallationer som nådde nya höjder förra året. Fordonssektorn bidrog också till ytterligare efterfrågan, särskilt elektrifieringen av fordon eftersom den genomsnittliga silverhalten per fordon ökar.

Den fysiska efterfrågan på silver från privata investerare har också varit stark. Efterfrågan på smycken och silver är på rekordhöga nivåer. Efterfrågan på smycken har ökat med 29 procent till 235 miljoner uns och silver med 72 procent till 73 miljoner ounce enligt Metals Focus. Det är framförallt den indiska efterfrågan som har bidragit till denna ökning.

Utsikterna för i år tyder på att alla dessa faktorer kvarstår. Den industriella efterfrågan bör fortsätta att dra nytta av elektrifiering av fordonsflottan, 5G-teknik och den regeringsdrivna utbyggnaden av grön infrastruktur som solceller. Efterfrågan på fysiska investeringar bör stärkas oförminskad av rädsla för hög inflation.

Analytiker varnade för att det finns flera motvindar att övervaka för 2023, inklusive en lågkonjunktur som påverkar den industriella sidan av silver.

Det finns en ökad risk att 2023 blir ett lågkonjunkturår för Europa. Det kommer också att påverka vissa industrisektorer.

Den saknade pusselbiten: investeringsefterfrågan

I motsats till robust fysisk efterfrågan står bristen på intresse från institutionella investerare.

Det var starka utflöden från silver-ETFer som uppgick till mer än 4 000 ton hittills i mitten av november. Året som går mot sitt slut kommer sannolikt att visa de överlägset starkaste ETF-utflödena sedan lanseringen av denna investeringsprodukt för 16 år sedan.

Globala börslager föll med cirka 400 miljoner uns hittills i år och nådde 1,3 miljarder uns, inklusive London- och COMEX-marknaderna enligt data Metals Focus. 

Ointresse från den professionella sidan är en av anledningarna till att silver inte har utvecklats bättre.

Priset på silver svarar inte alltid på högre fysisk efterfrågan. När det blir större efterfrågan går de lokala premierna upp istället. Dessa höga premier för den fysiska metallen över hela världen ledde också till en förändring i hur den ädla metallen levereras.

2022 levererades 60 % med flyg, vilket saknade motstycke. Silver färdas vanligtvis med sjöfrakt. Frakt med flyg är nu möjligt på grund av den höga premien. Efterfrågan är så omättlig att de inte vill vänta två eller tre månader på att en sjöcontainer ska komma fram.

I Indien betalar folk 25 cent per uns för att få silver som flygs in från Londons lager, vilket vanligtvis tar två dagar. I jämförelse skulle silver levererat till sjöss kosta 5 cent per uns och ta ungefär fyra veckor eller mer.

Prisprognoser

Många analytiker utesluter inte att silver når nya rekordnivåer under denna råvarusupercykel eller under detta decennium. För i år varierar emellertid förutsägelserna, och handelsutbudet förblir ganska brett.

Silver kan mycket väl nå rekord i den här supercykeln. Genomsnittliga cykler varar cirka 15-16 år. De blir kortare. De nya topparna i silver kan fortfarande vara fem år bort. Vi är i år tre av supercykeln. Nya toppar är vanligt i alla supercyklar. Men det händer inte direkt.

Bank of America förutspår silver som toppar på 25 dollar per uns i år. Även om uppsidan kan vara begränsad på kort sikt, är utbudet av gruvor begränsad, så en återhämtning av kommersiella inköp kommer i slutändan att pressa priserna högre. Utbudet bör också stödjas av ökande efterfrågan från solpanels- och elfordonstillverkare, eftersom det globala samhället fokuserar på att ta itu med klimatförändringarna.

Nyheter

Kaffepriset faller när Costa Ricas kaffeexport stiger

Publicerat

den

Kaffepriserna sjönk i fredags på tecken av större leveranser från Centralamerika. Costa Rica Coffee Institute rapporterade att kaffeexporten från Costa Rica ökade med 39 procent på årsbasis till 140 142 säckar. En starkare dollar bidrog också till svagare kaffepriser.

Kaffepriserna steg på fredagen initialt efter att den brasilianska realen (USDBRL) klättrade till sin högsta nivå mot dollarn på en vecka. En starkare real avhåller Brasiliens kaffeproducenter att exportera sitt kaffe.

En överdriven lång position med fonder av robusta-terminer kan ge bränsle för alla långa likvidationstryck. Fredagens veckovisa Commitment of Trader’s (COT) rapport visade att per den 30 maj hade antalet fonder med nettolånga robusta-kaffepositioner stigit till 854, den högsta siffran på 16-månader.

Torrare väder ökar takten i kaffeskörden

Skördetrycket i Brasilien fick priserna på arabica-kaffe att falla eftersom torra förhållanden tillåter takten i kaffeskörden att accelerera. Somar Meteorologia rapporterade på tisdagen att Brasiliens Minas Gerais-region inte fick något regn under veckan som slutade den 28 maj. Minas Gerais står för cirka 30 procent av Brasiliens arabicaskörd.

Den globala kaffetillgången har stramats åt efter att International Coffee Organization (ICO) rapporterade den 4 maj att den globala kaffeexporten för 2022/23 under oktober-mars sjönk -6,4 procent till 62,295 miljoner säckar. Colombia Coffee Growers Federation rapporterade den 4 maj att den colombianska kaffeexporten i april sjönk -15 procent till 719 000 säckar. Dessutom rapporterade Cecafe den 11 maj att Brasiliens export av grönt kaffe i april sjönk 14 procent till 2,39 miljoner säckar. Däremot steg Honduras kaffeexport i maj med 79 procent på årsbasis till 1,2 miljoner säckar. Honduras är Centralamerikas största exportör av arabicabönor.

Kaffepriserna har också stöd eftersom oddsen för en El Niño-väderhändelse ökade, vilket skulle kunna få den globala kaffeproduktionen att minska. Den 11 maj höjde U.S. Climate Prediction Center sannolikheten för ett El Niño-vädermönster mellan augusti och oktober till 94 procent från 74 procent för en månad sedan. Om det inträffar kan det ge kraftiga regn i Brasilien och torka i Indien, vilket negativt påverkar produktionen av kaffe.

Förstsätt läsa

Nyheter

Exxon Mobil ska dubbla utvinningen av olja från skifferfälten med teknisk utveckling

Publicerat

den

Exxon Mobil producerar olja på Permian-fältet

Det var starka entreprenörer och frifräsare som gjorde utvinning av olja från skifferfält möjlig. Det var två tekniska landvinningar som gjorde det möjligt, dels möjligheten att borra horisontellt och dels möjligheten med hydraulisk spräckning av berg vilket gjorde att oljan kunde rinna ut. Det ledde till att USA gick från att vara en ökande importör av olja till att bli en exportör. De traditionella oljejättarna vaknade så småningom upp och såg potential vilket lett till att de har köpt stora skiffertillgångar.

Ny teknisk utveckling ska dubbla utvinningen från en oljekälla

Exxon Mobil är en av oljejättarna som satsat stort på skifferolja. Det mest intressanta är att bolaget också inlett en satsning på teknisk utveckling. Företagets VD Darren Woods berättade i torsdags att arbetet går bra. Företaget har som mål att under 2027 vara uppe i en produktion på 1 miljon fat olja per dag i Permian-området i USA.

Även om skifferkällorna levererar stora mängder olja så utvinns bara 10 procent av en källas olja. Exxon Mobil tror sig kunna öka det till 20 procent, dvs en ökning med 100 procent.

Det är två specifika områden som Exxon Mobils tekniska utveckling fokuserar på. Man vill kunna borra och spräcka berget mer precist så att man kommer närmare där det är optimalt. Sedan vill man hålla spräckningen öppen längre så att det kan rinna ut olja under en längre tidsperiod.

Det går inte att säga annat än att det är intressant. Den allmänna uppfattningen är annars att USAs oljeproduktion kommer att börja falla om några år i takt med att skifferfälten tar slut. Men om det går att få ut dubbelt så mycket av oljan i fälten så skulle prognoserna omkullkastas, precis som den skifferoljan redan gjort en gång.

Förstsätt läsa

Nyheter

Zimbabwe förväntas dra nytta av stigande priser på platina

Publicerat

den

Inyanga-bergen i Zimbabwe

Zimbabwes platinagruvindustri kommer att dra nytta av den förväntade prisökningen på råvaran, på grund av ett förväntat produktionsunderskott över hela världen.

World Platinum Investment Council har avslöjat att det kommer att bli ett globalt underskott i platinaproduktion på över 980 000 troy ounce i år.

Underskottet innebär en möjlighet för Zimbabwes lokala platinagruvindustri att öka produktionen och upprätthålla den globala efterfrågan. Zimbabwe är bland de fem största platinaproducerande länderna över hela världen.

I år förväntas underskottet att öka, något som kommer att översättas till en ökning av priset på platina, men det kommer också att öka lönsamheten för platinaproducenterna.

Detta är en positiv för Zimbabwe eftersom landet är en primär producent av platina och detta kommer att fungera som ett incitament till att öka produktionen vid redan etablerade gruvor. Det skapar också utrymme för andra greenfield-projekt eftersom efterfrågan fortsätter att öka över hela världen.

För Zimbabwe kommer detta att vara bra eftersom det kommer att generera utländsk valuta till ekonomin och skapa arbetstillfällen.  Landets platinaproducenter, Zimplats, Mimosa och Unki redan rullar ut expansionsprojekt som kommer att få dem att öka produktionen.

Förstsätt läsa

Populära