Följ oss

Nyheter

Går silver bättre än guld 2023?

Publicerat

den

Silvermynt

Silver rustar sig för att överträffa guld 2023. Efter ett blandat år säger nu allt fler analytiker, som pekar på en mer positiv makromiljö, stark fysisk efterfrågan och en bra teknisk uppställning.

2023 ser lovande ut för både guld och silve, men många analytiker förväntar sig att silver kommer att öka mer än den gula metallen på grund av dess volatilitetsprofil och bristen på uppmärksamhet som det fått under de två föregående åren.

Silver såg stora kursuppgångar under det första kvartalet 2022 och nådde 27 dollar per ounce, vilket liknar guldets handelsmönster. Sedan såg denna ädelmetall nedgångar i sex månader, och nådde sin lägsta nivå på två år, 17,50 USD i september. Under det fjärde kvartalet började priset ta fart när investerare började förutse en pivot från Federal Reserve.

En viktig drivkraft som hållit tillbaka silver och andra ädelmetaller var Federal Reserves aggressiva åtstramningscykel med totalt 425 punkter för 2022.

Den amerikanska dollarn ökade till 20-åriga toppar, och inflationen fortsatte att stiga. Allt detta skapade en perfekt storm, och förvaltade pengar har flyttat bort från icke-avkastande tillgångar, som har varit ett hinder för deras portföljer i denna högräntemiljö.

Utbudet av silverinvesteringsprodukter är ganska snävt. Mängden silver som finns lagrat i valv, som kan användas för ädelmetallprodukter och investeringsprodukter, har samtidigt minskat.

Makroförutsättningarna har skiftat, och det är bra för silverpriset

Den största makrodrivkraften som stödjer högre priser är en Fed-pivot. Även om en faktisk paus, en avmattning eller till och med nedskärningar kan vara månader bort, förutser ädla metaller redan det och börjar röra på sig.

Silver borde gynnas av slutet av Feds räntehöjningar och spekulationerna om räntesänkningar som kommer att börja därefter. Återhämtningen efter slutet av lågkonjunkturen bör dessutom gynna silver som en ädelmetall med hög industriell användning. Med lättnaden av coronarestriktionerna i Kina, bör efterfrågan på silver få ytterligare ett lyft, eftersom Kina är världens största konsument av silver.

Titta på fundamenta

Enligt Metals Focus har den globala efterfrågan på silver ökat med 16 procent till 1,2 miljarder ounce i mitten av november 2022. Silver Institute och Metals Focus säger att den fysiska silvermarknaden, som exkluderar ETFer, förväntas visa det mest betydande utbudsunderskottet på årtionden i år.

Detta förväntas uppgå till 194 miljoner ounces (sextusen ton), vilket innebär att efterfrågan kommer att överträffa utbudet med nästan 20 procent. Den drivande faktorn bakom detta är en ökning med 16 procent i efterfrågan på silver till en rekordnivå.

Den industriell efterfrågan på silver var rekordartad 2022 och nådde 539 miljoner ounce enligt Metals Focus. Med så många länder fokuserade på energisäkerhet såg silver ny efterfrågan komma från solpanelsinstallationer som nådde nya höjder förra året. Fordonssektorn bidrog också till ytterligare efterfrågan, särskilt elektrifieringen av fordon eftersom den genomsnittliga silverhalten per fordon ökar.

Den fysiska efterfrågan på silver från privata investerare har också varit stark. Efterfrågan på smycken och silver är på rekordhöga nivåer. Efterfrågan på smycken har ökat med 29 procent till 235 miljoner uns och silver med 72 procent till 73 miljoner ounce enligt Metals Focus. Det är framförallt den indiska efterfrågan som har bidragit till denna ökning.

Utsikterna för i år tyder på att alla dessa faktorer kvarstår. Den industriella efterfrågan bör fortsätta att dra nytta av elektrifiering av fordonsflottan, 5G-teknik och den regeringsdrivna utbyggnaden av grön infrastruktur som solceller. Efterfrågan på fysiska investeringar bör stärkas oförminskad av rädsla för hög inflation.

Analytiker varnade för att det finns flera motvindar att övervaka för 2023, inklusive en lågkonjunktur som påverkar den industriella sidan av silver.

Det finns en ökad risk att 2023 blir ett lågkonjunkturår för Europa. Det kommer också att påverka vissa industrisektorer.

Den saknade pusselbiten: investeringsefterfrågan

I motsats till robust fysisk efterfrågan står bristen på intresse från institutionella investerare.

Det var starka utflöden från silver-ETFer som uppgick till mer än 4 000 ton hittills i mitten av november. Året som går mot sitt slut kommer sannolikt att visa de överlägset starkaste ETF-utflödena sedan lanseringen av denna investeringsprodukt för 16 år sedan.

Globala börslager föll med cirka 400 miljoner uns hittills i år och nådde 1,3 miljarder uns, inklusive London- och COMEX-marknaderna enligt data Metals Focus. 

Ointresse från den professionella sidan är en av anledningarna till att silver inte har utvecklats bättre.

Priset på silver svarar inte alltid på högre fysisk efterfrågan. När det blir större efterfrågan går de lokala premierna upp istället. Dessa höga premier för den fysiska metallen över hela världen ledde också till en förändring i hur den ädla metallen levereras.

2022 levererades 60 % med flyg, vilket saknade motstycke. Silver färdas vanligtvis med sjöfrakt. Frakt med flyg är nu möjligt på grund av den höga premien. Efterfrågan är så omättlig att de inte vill vänta två eller tre månader på att en sjöcontainer ska komma fram.

I Indien betalar folk 25 cent per uns för att få silver som flygs in från Londons lager, vilket vanligtvis tar två dagar. I jämförelse skulle silver levererat till sjöss kosta 5 cent per uns och ta ungefär fyra veckor eller mer.

Prisprognoser

Många analytiker utesluter inte att silver når nya rekordnivåer under denna råvarusupercykel eller under detta decennium. För i år varierar emellertid förutsägelserna, och handelsutbudet förblir ganska brett.

Silver kan mycket väl nå rekord i den här supercykeln. Genomsnittliga cykler varar cirka 15-16 år. De blir kortare. De nya topparna i silver kan fortfarande vara fem år bort. Vi är i år tre av supercykeln. Nya toppar är vanligt i alla supercyklar. Men det händer inte direkt.

Bank of America förutspår silver som toppar på 25 dollar per uns i år. Även om uppsidan kan vara begränsad på kort sikt, är utbudet av gruvor begränsad, så en återhämtning av kommersiella inköp kommer i slutändan att pressa priserna högre. Utbudet bör också stödjas av ökande efterfrågan från solpanels- och elfordonstillverkare, eftersom det globala samhället fokuserar på att ta itu med klimatförändringarna.

Nyheter

LKAB redovisar hittills största ökningen av mineraltillgångar

Publicerat

den

Geolog Alexander Coope vid prospekteringsborrigg utanför Gällivare.

LKAB har efter prospektering under 2023 ökat den totala mängden mineralreserver och mineraltillgångar till 5,7 miljarder ton. Jämfört med 2022 har mineraltillgångarna ökat med 43 procent.

Per Geijer-fyndigheten i Kiruna närmar sig nu 1 miljard ton av de totala mineraltillgångarna, inklusive 1,7 miljoner ton in situ REE-oxider, vilket gör den till den största fyndigheten av sällsynta jordartsmetaller som har rapporterats i Europa.

I slutet av 2023 hade LKAB identifierat mineralreserver på mer än 1,1 miljarder ton och mineraltillgångar på cirka 4,6 miljarder ton i Svappavaara, Malmberget och Kiruna (inklusive Per Geijer). Sedan starten 1890 har LKAB brutit totalt cirka 2 miljarder ton. Utöver järnmalm innehåller alla LKAB:s malmer mineral från vilka de kritiska materialen fosfor och sällsynta jordartsmetaller kan utvinnas.

– Dessa betydande mineraltillgångar speglar LKAB:s starka prospekteringsarbete de senaste åren. Potentialen är stor för att garantera Sveriges järnmalmsförsörjning, liksom fosfor och sällsynta jordartsmetaller, under många decennier framöver, säger Ian Cope, områdeschef för prospektering på LKAB.

– Tillgången till kritiska råvaror kommer att vara avgörande för den gröna omställningen. Europa saknar idag brytning av sällsynta jordartsmetaller samtidigt som efterfrågan ökar i takt med elektrifieringen av våra samhällen. Här kan LKAB på allvar vara med och bidra samtidigt som det ökar självförsörjningen av kritiska mineral inom EU. Det är dock beroende av effektiva tillståndsprocesser och även att järnvägens kapacitet utökas för att säkra våra intäkter för de investeringar som behövs, och för att kunna leverera produkterna till våra kunder, säger Jan Moström, vd och koncernchef på LKAB.

Mineralreserverna av järnmalm i Kiruna har minskat i takt med gruvproduktionen, medan mineralreserverna vid Malmbergetsgruvan totalt sett har ökat med 11 procent på grund av en uppgradering av befintliga resurser. Mineralreserverna i Leveäniemigruvan i Svappavaara har minskat med cirka 6 procent till 91 miljoner ton. Mineraltillgångarna i Kiruna har ökat marginellt till 815 miljoner ton, medan Malmbergets gruva rapporterar en betydande ökning med 49 procent till nästan 1,8 miljarder ton. I Svappavaara har mineraltillgångarna vid Gruvberget mer än fördubblats till 836 miljoner ton.

Prospektering vid Per Geijer har fortsatt att öka mineraltillgångarna, nu till 956 miljoner ton järnmalm och fosfor. Samma ökade tonnage innehåller också en antagen mineraltillgång av sällsynta jordartsmetalloxider, i kvaliteter som är mycket rikare än de som finns i LKAB:s andra fyndigheter.

Fakta om mineraltillgångar och mineralreserver

Som mineraltillgångar klassas fyndigheter där prospektering bevisat förekomst och halt, men där det ännu inte gjorts en djupare teknisk och ekonomisk analys. När en sådan gjorts kan en fyndighet klassas upp till mineralreserv, om den bedöms som brytvärd.

Mineraltillgångar och mineralreserver utgör grunden för ett gruvbolags verksamhet och kräver lyckosam och kontinuerlig prospektering. LKAB rapporterar sina mineraltillgångar och mineralreserver i enlighet med rapporteringsstandarden PERC 2021.

Fakta om LKAB:s planerade utvinning av kritiska mineral

LKAB har som mål att öka resurseffektivitet och värdeskapande genom att producera kritiska råmaterial från det som idag är gruvavfall. EU klassificerar råmaterial som kritiska på grund av högt importberoende och stor betydelse för vår ekonomi och den gröna transformationen; här ingår fosfor och sällsynta jordartselement som finns i LKAB:s malmer. Fosfor används primärt för produktion av mineralgödsel vilket idag möjliggör hälften av världens matproduktion, men har även andra användningsområden som livsmedel, foder och batterier. Europa är importberoende till 90 procent, Kina, Marocko och Ryssland är stora producenter. Sällsynta jordartsmetaller används framförallt i permanentmagneter i motorer för elbilar och generatorer för vindkraftverk. Kina dominerar värdekedjan för sällsynta jordartsmetaller, Europa har ingen utvinning alls och blygsam förädling.

Pan-European Reserves & Resources Reporting Committee (PERC) Reporting Standard

LKAB sammanställer årligen sina mineraltillgångar och mineralreserver. LKAB:s redovisningsmetod följer PERC Reporting Standard 2021 som syftar till en balanserad bedömning av värdet av LKAB:s gruvor och fyndigheter. 2021 års upplaga av PERC Reporting Standard är anpassad till november 2019-versionen av CRIRSCO International Reporting Template (Committee for Mineral Reserves International Reporting Standards). Denna rapport omfattar rapporteringsperioden från 1 januari 2023 till 31 december 2023.

Mineralresursuppskattningarna gjordes under överinseende av Howard Baker FAusIMM(CP), verkställande direktör och resursgeolog, Baker Geological Services Ltd (BGS) som är en ”Competent Person” enligt definitionen i PERC Reporting Standard 2021. Howard Baker har granskat och godkände den vetenskapliga och tekniska informationen i denna rapport och har bekräftat att: ”Vid den offentliga rapportens ikraftträdandedatum innehåller den offentliga rapporten all vetenskaplig och teknisk information som krävs för att publiceras för att göra den offentliga rapporten icke vilseledande”.

Uppskattningarna av mineralreserverna gjordes under överinseende av Tim McGurk CEng FIMMM (QMR), Corporate Consultant (Mining Engineering) med SRK Consulting (UK) Ltd som är en ”Competent Person” enligt definitionen i PERC Reporting Standard 2021. Tim McGurk har granskat och godkänt den vetenskapliga och tekniska informationen i detta pressmeddelande och har bekräftat att: ”Vid den offentliga rapportens ikraftträdandedatum innehåller den offentliga rapporten all vetenskaplig och teknisk information som krävs för att publiceras för att göra den offentliga rapporten icke vilseledande”.

Fortsätt läsa

Nyheter

LKAB vill pausa persontrafiken för att tömma lagret med järnmalm

Publicerat

den

LKABs tåg på malmbanan

Det senaste halvårets två urspårningar på malmbanan har lämnat LKAB med stora lager järnmalm. Företaget vill bland annat se att persontrafiken på malmbanan kan pausas för att lagret med järnmalm, motsvarande 600 fullastade tåg, kan tömmas. LKAB:s presschef Anders Lindberg förstår att det kan påverka besöksnäringen och vill att en sträckan på sikt blir tvåspårig.

Fortsätt läsa

Nyheter

Lundin Mining får köprekommendation av BMO

Publicerat

den

Lundin Mining får en höjd rekommendation av BMO, som höjer till outperform från tidigare market perform. Riktkursen för aktien är 16 kanadensiska dollar, motsvarande 125 kronor, vilket kan jämföras med att aktien stängde på 103,40 kronor igår.

Lundin Mining-aktien är upp 74,6 procent på ett års sikt och 17,0 % på tre års sikt. Men det har varit en resa, hösten 2022 var aktien nere på riktigt låga nivåer.

Graf över Lundin Minings aktiekurs under de tre senaste åren.
Fortsätt läsa

Populära