Följ oss

Nyheter

Gånger 4 på dina råvaruinvesteringar

Publicerat

den

SEB lanserade under våren 2012 råvarucertifikat av typen Bull & Bear som gör det möjligt för privatpersoner att ta del av råvarumarknaden, med en bestämd marknadstro. Certifikaten är så kallade hävstångsprodukter, vilket gör att den som exempelvis tror på en uppgång på priset på guld eller olja kan köpa dessa och erhålla en avkastning som är större än vad råvarornas prisförändringar genererar. SEBs råvarucertifikat ger med den inbyggda hävstången en avkastning på fyra gånger (x4) jämfört med prisförändringen på den underliggande råvaran. De är dessutom börshandlade vilket gör att de är enkla att handla.

I dagsläget erbjuder SEB dessa certifikat på de två största råvarorna, guld och olja, med ett Bull- respektive Bear-certifikat på vardera, sammanlagt fyra stycken. Det är emellertid högst sannolikt att det kommer att ges ut ytterligare certifikat i framtiden.

I dag finns

  • BULL GULD X4 S
  • BEAR GULD X4 S
  • BULL OLJA X4 S
  • BEAR OLJA X4 S

Bull & Bear handlas precis som aktier. Du behöver alltså en depå eller ett servicekonto/vp-konto. Samtliga certifikat går att handla med genom bank, fondkomissionär eller Internetmäklare. Ingen speciell depå eller några speciella kontrakt behövs. Certifikaten handlas styckvis.

SEB är emittent av certifikaten och fungerar som marknadsgarant, vilket innebär kontinuerlig och garanterad likviditet med kontinuerliga köp- och säljpriser under börsens öppettider.

Avkastningsexempel

Bull & Bear-certifikaten ger en viss hävstång på den dagliga prisförändringen i referenstillgången. Mätt över en längre tidsperiod än en dag kan den totala värdeutvecklingen i certifikaten bli såväl större som mindre än vad hävstången anger. Detta illustreras i nedanstående räkneexempel för ett Bull-certifikat med en daglig hävstång på fyra (x4) kopplat till guldpriset, där guldpriset stiger med totalt 2,0 % under perioden.

SEB Bull Guld x4 certifikat

Bull-certifikatet har under perioden utvecklats med 6,9 %, vilket är mindre än 4 x 2,0 % = 8,0 %. Förhållandet hade dock även kunnat vara det omvända, det vill säga att certifikatet hade stigit mer än guldprisets totala procentuella prisförändring sedan start multiplicerat med hävstången.

Nedanstående tabell visar hur ett motsvarande Bear-certifikat på guld skulle ha utvecklats under samma period. Alltså, ett certifikat med en daglig hävstång på fyra som stiger i värde när referenstillgångens pris faller.

SEB Bear Guld x4 S certifikat

I exemplet har Bear-certifikatet fallit med 9,2 %, vilket är mer än den procentuella prisförändringen sedan start i guldpriset multiplicerad med hävstången. Även här hade förhållandet kunnat vara det omvända.

SEB:s råvarucertifikat

Råvarucertifikatet är ett värdepapper som ger placeraren rätt till den avkastning som terminskontrakten genererar, med olika villkor beroende på typ av certifikat, men utan att denne har äganderätt till själva terminskontrakten.

[quote]Terminshandeln, hanteringen av säkerheter och terminsrullningar sköts i praktiken av SEB och berör därför inte dig som innehavare av ett råvarucertifikat.[/quote]

När en investerare köper ett råvarucertifikat kommer SEB att ingå en motsvarande lång eller kort position i terminsmarknaden för den valda råvaran beroende på vilken typ av certifikat placeraren har köpt. Certifikat av typen Bull ökar i värde om terminspriset stiger medan certifikat av typen Bear ökar i värde om terminspriset sjunker. Bull & Bear-certifikaten ger olika typer av hävstång på utvecklingen, i detta exempel 4 gånger utvecklingen.

Terminshandeln, hanteringen av säkerheter och terminsrullningar sköts i praktiken av SEB och berör därför inte innehavaren av ett råvarucertifikat. Däremot är det viktigt att du förstår hur dessa faktorer påverkar värdet på certifikatet. Det är av högsta vikt att förstå begrepp som contango och backwardation och den inverkan som det fysiska priset har på certifikatets värdeutveckling.

Så här tyder du certifikatets namn

Alla Bull & Bear har ett kortnamn på börsen, till exempel ”BULL GULD X4 S”.

BULL:

Anger typ av certifikat. BULL innebär att certifikatet stiger i värde när referenstillgångens pris stiger. BEAR innebär att certifikatet stiger i värde när referenstillgångens pris faller.

GULD:

Anger certifikatets referenstillgång. GULD står alltså för råvarucertifikat på terminspriset för guld.

X4:

X anger att certifikatet har en hävstång på de dagliga procentuella förändringarna i referenstillgången. 4 anger att den dagliga hävstången är fyra.

S:

Den sista bokstaven är alltid ett S i SEB:s certifikat, och anger att SEB är emittent.

Du kan läsa mer om certifikaten på SEBs hemsida.

Fortsätt läsa
Annons
1 kommentar

1 kommentar

  1. Ragnar

    19 april, 2012 vid 15:39

    Intressant med nya produkter på råvaror.

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Oljan letar efter en högre botten

Publicerat

den

Teknisk analys på brent blend-olja av Ingemar Carlsson

Ingemar Carlsson har gjort en teknisk analys på oljepriset, närmare bestämt på brentolja. Just nu letar oljan fortfarande efter en ny lågpunkt, som dock ligger högre än den tidigare. Lågpunkten bör hittas innan kristi himmelsfärdshelgen i början av maj och till dess är det avvakta som gäller.

Fortsätt läsa

Nyheter

Börsveckan ger en köprekommendation till aktien i oljeservicebolaget Beerenberg

Publicerat

den

Börsveckan ger en köprekommendation till Beerenberg-aktien som noterades på Euronext Growth Oslo i slutet av förra året. Beerenberg är ett norskt servicebolag inom olje- och gassektorn med låg värdering och hög utdelning. Bolaget erbjuder olika tjänster för olje- och gasfält samt andra tekniska produkter och service för krävande miljöer.

Historiken är inte den bästa, där fjolårets omsättning på 2 343 miljoner NOK faktiskt är snäppet lägre än 2015. Sedan 2019, när en stor återhämtning skedde, har tillväxten inte varit högre än en dryg procentenhet årligen. Bolaget fokuserar på service och har stabila kundrelationer, vilket bidrar till en stadig kassaflödesgenerering.

Trots en nedgång i orderingången förväntas Beerenberg ha hygglig tillväxt de kommande åren med förbättringar i lönsamheten. Även om marknaden är osäker på lång sikt, kan bolaget använda sina kassaflöden för att diversifiera sig mot andra hållbara sektorer.

Beerenberg får anses vara ett stabilt bolag med goda framtidsutsikter, trots att det inte förväntas ha höga multiplar. Deras strategi att använda stabila kassaflöden för att diversifiera sig mot hållbara sektorer kan vara långsiktigt lovande. I bokslutsrapporten för 2023 ökade omsättningen med 5 procent till 2 343 miljoner NOK, och rörelsemarginalen förbättrades till 5,6 procent.

Fortsätt läsa

Nyheter

AI ökar det totala elbehovet i USA med 100 % kommande 15 år

Publicerat

den

Stad med elektricitet

De stora tech-företagen i USA har varit drivande i att utveckla marknaden för fossilfri energi. De vill ha fossilfri energi och har inte bara pratat utan skrivit många storskaliga avtal och lagt pengar på att det byggts mer produktion. Men nu står tech-bolagen och elproducenterna inför enorma utmaningar, för AI kräver stora mängder elektricitet.

Om vi går tillbaka till 2021 så var elbolagens prognoser att efterfrågan på elektricitet i USA under kommande 15 år skulle öka med några få procent. Inte per år, utan några få procent över hela perioden på 15 år.

Stora elbolag har planeringscykler på 10 år, de har ingen vana av att plötsligt i högt tempo dubblera produktionen.

Men vid 2023 förändrades prognosen helt och hållet, då blev prognosen att efterfrågan på elektricitet skulle öka med 100 procent på 15 år.

Bloomberg-podden Odd Lots har bjudit in Brian Janous för ett samtal om situationen. Han är medgrundare och chefsstrateg på Cloverleaf Infrastructure och var tidigare 12 år på Microsoft som företagets första anställd med fokus på energi och har därför på nära håll sett utvecklingen inom datacenter och deras elbehov.

Fortsätt läsa

Populära