Nyheter
Gånger 4 på dina råvaruinvesteringar
SEB lanserade under våren 2012 råvarucertifikat av typen Bull & Bear som gör det möjligt för privatpersoner att ta del av råvarumarknaden, med en bestämd marknadstro. Certifikaten är så kallade hävstångsprodukter, vilket gör att den som exempelvis tror på en uppgång på priset på guld eller olja kan köpa dessa och erhålla en avkastning som är större än vad råvarornas prisförändringar genererar. SEBs råvarucertifikat ger med den inbyggda hävstången en avkastning på fyra gånger (x4) jämfört med prisförändringen på den underliggande råvaran. De är dessutom börshandlade vilket gör att de är enkla att handla.
I dagsläget erbjuder SEB dessa certifikat på de två största råvarorna, guld och olja, med ett Bull- respektive Bear-certifikat på vardera, sammanlagt fyra stycken. Det är emellertid högst sannolikt att det kommer att ges ut ytterligare certifikat i framtiden.
I dag finns
- BULL GULD X4 S
- BEAR GULD X4 S
- BULL OLJA X4 S
- BEAR OLJA X4 S
Bull & Bear handlas precis som aktier. Du behöver alltså en depå eller ett servicekonto/vp-konto. Samtliga certifikat går att handla med genom bank, fondkomissionär eller Internetmäklare. Ingen speciell depå eller några speciella kontrakt behövs. Certifikaten handlas styckvis.
SEB är emittent av certifikaten och fungerar som marknadsgarant, vilket innebär kontinuerlig och garanterad likviditet med kontinuerliga köp- och säljpriser under börsens öppettider.
Avkastningsexempel
Bull & Bear-certifikaten ger en viss hävstång på den dagliga prisförändringen i referenstillgången. Mätt över en längre tidsperiod än en dag kan den totala värdeutvecklingen i certifikaten bli såväl större som mindre än vad hävstången anger. Detta illustreras i nedanstående räkneexempel för ett Bull-certifikat med en daglig hävstång på fyra (x4) kopplat till guldpriset, där guldpriset stiger med totalt 2,0 % under perioden.
Bull-certifikatet har under perioden utvecklats med 6,9 %, vilket är mindre än 4 x 2,0 % = 8,0 %. Förhållandet hade dock även kunnat vara det omvända, det vill säga att certifikatet hade stigit mer än guldprisets totala procentuella prisförändring sedan start multiplicerat med hävstången.
Nedanstående tabell visar hur ett motsvarande Bear-certifikat på guld skulle ha utvecklats under samma period. Alltså, ett certifikat med en daglig hävstång på fyra som stiger i värde när referenstillgångens pris faller.
I exemplet har Bear-certifikatet fallit med 9,2 %, vilket är mer än den procentuella prisförändringen sedan start i guldpriset multiplicerad med hävstången. Även här hade förhållandet kunnat vara det omvända.
SEB:s råvarucertifikat
Råvarucertifikatet är ett värdepapper som ger placeraren rätt till den avkastning som terminskontrakten genererar, med olika villkor beroende på typ av certifikat, men utan att denne har äganderätt till själva terminskontrakten.
[quote]Terminshandeln, hanteringen av säkerheter och terminsrullningar sköts i praktiken av SEB och berör därför inte dig som innehavare av ett råvarucertifikat.[/quote]
När en investerare köper ett råvarucertifikat kommer SEB att ingå en motsvarande lång eller kort position i terminsmarknaden för den valda råvaran beroende på vilken typ av certifikat placeraren har köpt. Certifikat av typen Bull ökar i värde om terminspriset stiger medan certifikat av typen Bear ökar i värde om terminspriset sjunker. Bull & Bear-certifikaten ger olika typer av hävstång på utvecklingen, i detta exempel 4 gånger utvecklingen.
Terminshandeln, hanteringen av säkerheter och terminsrullningar sköts i praktiken av SEB och berör därför inte innehavaren av ett råvarucertifikat. Däremot är det viktigt att du förstår hur dessa faktorer påverkar värdet på certifikatet. Det är av högsta vikt att förstå begrepp som contango och backwardation och den inverkan som det fysiska priset har på certifikatets värdeutveckling.
Så här tyder du certifikatets namn
Alla Bull & Bear har ett kortnamn på börsen, till exempel ”BULL GULD X4 S”.
BULL:
Anger typ av certifikat. BULL innebär att certifikatet stiger i värde när referenstillgångens pris stiger. BEAR innebär att certifikatet stiger i värde när referenstillgångens pris faller.
GULD:
Anger certifikatets referenstillgång. GULD står alltså för råvarucertifikat på terminspriset för guld.
X4:
X anger att certifikatet har en hävstång på de dagliga procentuella förändringarna i referenstillgången. 4 anger att den dagliga hävstången är fyra.
S:
Den sista bokstaven är alltid ett S i SEB:s certifikat, och anger att SEB är emittent.
Du kan läsa mer om certifikaten på SEBs hemsida.
Nyheter
Kommande 25 år behöver vi lika mycket koppar som vi producerat sedan stenåldern
Den nya Dagens industri-podden ”Den nya ekonomin” har i sitt första avsnitt grävt sig ner i ämnet koppar. Världen kommer att behöva helt ofantliga mängder koppar för det mesta vi vill göra, samtidigt går det långsamt att öppna nya gruvor. I de största kopparregionerna i världen tar det 20 år från beslut till produktion och i USA tar det 29 år.
”Det ska möjliggöra AI-revolutionen, tillväxten av den globala medelklassen och den gröna omställningen. De kommande 25 åren kommer vi behöva mer koppar än vi producerat sedan stenåldern. Men var ska vi få den ifrån? Varje gruva är också en konflikt, och vi har åkt till en av dem.”
Journalisten Gunnar Harrius pratar flera personer och besöker även Viscariagruvan, den koppargruva som Viscaria öppnar i Sverige.
Nyheter
Silverpriset kan bara gå upp
Jochen Staiger går igenom det aktuella läget för ädelmetallen silver och allting talar för att silverpriset bara kan gå upp, frågan är mer i vilken omfattning priset går upp. Vi är inne på det sjätte året med ett underskott på silver och allt från förnybar energi till centralbanksreserver talar för en ökad efterfrågan. Silver är en volatil tillgång så på kort sikt kan priset studsa runt, men det strukturella underskottet gör att priset bara kan ha en riktning.
Nyheter
Michel Rufli förklarar vad som händer på guldmarknaden
Michel Rufli från Nordic Gold Trade svarar på Gabriel Mellqvists frågor om vad som händer med guld. Det är ett intressant samtal om både vilka faktorer som driver guldpriset rent generellt, men även hur olika saker har påverkat priset det senaste året och inte minst den senaste tiden.
Man kommer bland annat in på att det finns olika typer av osäkerhet, så som geopolitisk, finansiell (långa räntor börjar falla vilket är bra för guld) och politisk. Det fanns exempelvis en positionering i guld inför det amerikanska presidentvalet där man förväntade sig politisk osäkerhet om valet blev mycket jämt, men när valresultatet var tydligt så försvann just den typen av osäkerhet.
-
Analys4 veckor sedan
Crude oil comment: Market battling between spike-risk versus 2025 surplus
-
Nyheter4 veckor sedan
Uniper har säkrat 175 MW elektricitet i Östersund för e-metanol
-
Analys4 veckor sedan
Crude oil comment: It takes guts to hold short positions
-
Nyheter4 veckor sedan
District Metals prospekterar uran i Sverige, nu noteras även aktierna här
-
Analys2 veckor sedan
Crude oil comment: A price rise driven by fundamentals
-
Nyheter3 veckor sedan
Guldpriset stiger hela tiden till nya rekord
-
Analys2 veckor sedan
Crude oil comment: Recent ’geopolitical relief’ seems premature
-
Nyheter2 veckor sedan
Oljepriset kommer gå upp till 500 USD per fat år 2030