Fyndköpare på jakt efter översålt vete

Vete växerVete-terminer och råvarubaserade ETF:er var bland de få instrument på de finansiella marknaderna som stärktes på fredagen. Detta beror på fyndköpare som är på jakt efter översålt vete. När en råvara eller aktie blir översåld dyker dessa fyndköpare upp, de tror att de skall kunna köpa denna råvara eller aktie för att snabbt kunna sälja den till ett högre pris. Prisförändringen sker när andra aktörer och investerare inser att priset på råvaran fallit för mycket.

Terminskontrakten på vete handlades under 5 USD per bushel under förra veckan, för första gången på drygt sex veckor. Det är bland annat tekniska försäljningar och oro över fallande amerikanska exportbehov som har fått vetepriset att falla enligt en rapport från Successful Farming.

Det amerikanska jordbruksdepartementet, USDA, rapporterade att lagren för skörden 2018-2019, som startade den 1 juni, kommer att bli de nästa högsta någonsin. The International Grains Council höjde samtidigt sina prognoser för den globala veteproduktionen. Den starkare amerikanska dollarn pressade också utländsk efterfrågan på USD-denominerade råvaror.

Ryssland höjer sina prognoser

Under tiden höjde Rysslands jordbruksministerium prognoserna för landets 2018-grödor med tre miljoner ton till 109 miljoner ton. Rysslands jordbruksminister Dmitry Patrushev och ryska spannmålshandlare kommer att prata om en potentiell rysk veteexport vid ett rutinmöte, vilket ytterligare minskade utsikterna för USD-vete på de internationella marknaderna.

Medan negativen har höjt sig, tror vissa fyndjägare att den senaste försäljningen kunde bli överdriven. Det senaste fallet i vetepriset är obefogat eftersom utbudet sannolikt kommer att stramas åt under nästa år. Den totala produktionen i Ryssland och Australien är lägre och den globala efterfrågan på vete är fortsatt stark, säger Ole Houe, chef för rådgivningstjänster vid mäklaren IKON Commodities, till Reuters.

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras.

    scroll to top