Nyheter
Frankrikes gyllene äventyr
1973 – den franska staten gav ut en obligation på 6,5 miljarder franc som betalade sju procents ränta. Denna obligation beskrivs av Tom Wolfe i boken Fåfängans fyrverkeri (Bonfire of Vanity) och både obligationen och räntan var indexerade mot priset på guld, vilket betyder att den som ägde detta papper hade en enorm möjlighet att dra fördel av guldprisets uppgång samtidigt som dessa kunde se sina pengar skyddade av den franska staten, det var i alla fall så som dessa marknadsfördes.
1977 – Den franska staten lät den franska valutan flyta vilket gjorde att det konstgjorda värdet som denna valuta hade rasade kraftigt vilket fick värdet på guldet att stiga kraftigt i Frankrike.
1978 – Internationella valutafonden släppte kopplingen mellan guld och den valutakorg som fanns.
1980 – Den franska staten betalade 393 franc per 1.000 francs obligationer i ränta, alltså 39 procent i stället för de 7 procent som det ursprungligen var tänkt. Orsaken är så klart att såväl dollarn som guldet stigit i förhållande till den franska valutan.
1988 – I januari detta år förföll de franska obligationerna, de så kallade Giscardlånet äntligen, vilket kostade den franska staten dyra pengar. Varje lånade 1.000 franc betalades tillbaka med ett belopp om 8.910 franc.
Nyheter
CopperCorp – prospektering av koppar och RRE i Tasmanien
CopperCorp, vars aktier är noterade på TSX Venture, äger två storskaliga områden i västra Tasmanien med stor potential för IOCG-mineralisering (järnoxid-koppar-guld), som är källan till några av världens största och mest framgångsrika gruvor. Företaget fokuserar på koppar, ett oumbärligt material vars efterfrågan växer i takt med den teknologiska och infrastrukturella utvecklingen.
Med en erfaren ledningsgrupp och en ansvarstagande prospekteringsstrategi är CopperCorp ett intressant företag, som backas av namnkunniga investerare. Australien är en av världens mest stabila och ansvarsfulla regioner för gruvdrift. Tasmanien är dessutom helt drivet av förnybar energi och saknar problem med vattenbrist.
Intervju med vd Stephen Swatton.
Nyheter
Europa är den dominerande köparen av olja från USA
Flödet av olja från USA tar nya vägar. Kinas import av olja från USA har halverats i år. Landet köper mer från Iran, Ryssland och Venezuela, samtidigt som efterfrågeökningen dämpast, både på grund av lägre ekonomisk aktivitet och på grund av att tunga lastbilstransporter rör sig från diesel till naturgas. Europa har samtidigt kraftigt minskat sina oljeköp från Ryssland och WTI-olja har sedan mitten av 2023 inkluderats i riktpriset för Brent-olja (dated brent). Slutresultatet är att Nederländerna, UK och Spanien alla är större köpare av olja från USA än Kina
Nederländerna | 194,4 |
Sydkorea | 165,5 |
UK | 111,8 |
Kanada | 102,3 |
Spanien | 87,3 |
Kina | 81,9 |
Frankrike | 81,3 |
Taiwan | 80,4 |
Nyheter
Kina har förbjudit exporten av gallium till USA, Neo Performance Materials är den enda producenten i Nordamerika
Kina stoppade nyligen exporten av gallium till USA. Förutom att stoppa direkt export till USA så förbjöd man även andra köpare från att sälja förädlade produkter vidare till USA. Marknaden för gallium är inte stor, men metallen är kritisk för olika typer av elektroniska produkter samt för produkter inom försvarsindustrin. Eftersom Kina står för 90 procent av produktionen av gallium så är det något av ett akut problem. Kina har under lång tid exporterat gallium till låga priser vilket har gjort att produktionen i andra delar av världen lagts ner. Västvärlden måste nu bygga upp nya försörjningskedjor för metallen.
Ett företag som kommit i fokus är Neo Performance Materials, vars aktie är noterad på Torontobörsen. Det är det enda företaget i Nordamerika som producerar gallium och man gör det genom återvinning. I en liten anläggning med 35 anställda strax utanför Toronto produceras gallium som sedan säljs till företag i USA.
”Tillväxten och framgången för industrier som den amerikanska halvledarindustrin kommer att vara beroende av att det finns tillgång till gallium”, säger VD Rahim Suleman till Bloomberg. ”Det finns inte många företag som gör det här utanför Kina.”
-
Nyheter3 veckor sedan
Vad den stora uppgången i guldpriset säger om Kina
-
Nyheter4 veckor sedan
Meta vill vara med och bygga 1-4 GW kärnkraft, begär in förslag från kärnkraftsutvecklare
-
Nyheter4 veckor sedan
Kina gör stor satsning på billig kol i Xinjiang
-
Analys4 veckor sedan
OPEC takes center stage, but China’s recovery remains key
-
Nyheter2 veckor sedan
De tre bästa aktierna inom olja, gas och råvaror enligt Rick Rule
-
Analys3 veckor sedan
Brent crude rises 0.8% on Syria but with no immediate risk to supply
-
Nyheter2 veckor sedan
Christian Kopfer ger sin syn på den stora affären mellan Boliden och Lundin Mining
-
Analys3 veckor sedan
Brent nears USD 74: Tight inventories and cautious optimism