Följ oss

Nyheter

Fortum och Studsvik i nytt samarbete – undersöker möjligheterna för ny kärnkraft utanför Nyköping

Publicerat

den

Studsvik i Nyköping

Studsvik, som levererar tekniska lösningar för säkerhet och effektivitet till den globala kärnkraftsindustrin, har ingått ett samarbetsavtal med energibolaget Fortum för att utforska förutsättningarna för ny kärnkraft på Studsviks område utanför Nyköping. I den första fasen av samarbetet handlar det om att iden​​​​​​tifiera möjliga affärsmodeller och tekniska lösningar.

-Det kommer behövas mycket ny elproduktion i Norden för att kunna möta samhällets och industrins behov av fossilfri el. Det samarbete vi nu inleder med Studsvik visar på vår ambition att stötta Sveriges omställning över tid, säger Laurent Leveugle, ansvarig för ny kärnkraft på Fortum. 

Samarbetet är en del Fortums pågående förstudie rörande ny kärnkraft i Sverige och Finland. Eventuella investeringsbeslut i ny kärnkraft fattas först i ett senare skede. 

– Studsvik är positiva till ny kärnkraft som en del av omställningen eftersom den bidrar med fossilfri, effektiv och planerbar kraftproduktion. Vi välkomnar Fortum som partner för att undersöka möjligheterna att bygga ny kärnkraft på Studsviks site, en plats som har en särskild plats i den svenska kärnkraftens historia och som redan är anpassad för just kärnkraft, säger Camilla Hoflund, vd på Studsvik.  

Fortum inledde en två år lång förstudie om ny kärnkraft i oktober 2022. I studien utforskar Fortum de kommersiella, teknologiska, samhälleliga och regulatoriska förutsättningarna för ny kärnkraft i såväl Sverige som Finland. Studien omfattar både små modulära reaktorer (SMR) och konventionella större reaktorer för driftssättning efter 2030. Studien omfattar även möjliga samarbeten och partnerskap. Utöver samarbetsavtalet med Studsvik har Fortum även tecknat samarbetsavtal med amerikanska Westinghouse, koreanska KHNP, brittiska Rolls-Royce SMR, franska EDF, svenska Kärnfull Next, svenska Blykalla, samt finska Outokumpu och Helen. 

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Nyheter

Eric Strand kommenterar ädelmetallen silver som går starkt

Publicerat

den

Eric Strand kommenterar ädelmetallen silver som har en stark utveckling. När det gäller aktier inom silver så säger han att värderingarna inte har följt med upp silverpriset. Tråkigt för aktieinvesterare, men samtidigt en möjlighet att komma in till fördelaktiga värderingar.

Eric Strand kommenterar ädelmetallen silver.
Fortsätt läsa

Nyheter

2000 ton koppar som Kina köpt av Ryssland har försvunnit

Publicerat

den

Det statliga kinesiska företaget Wuchan Zhongda Group köpte i slutet av förra året 2000 ton raffinerad koppar av det ryska företaget Regional Metallurgical, till ett värde av 110 miljoner yuan (motsvarande 159 miljoner kronor).

Kopparleveransen skulle ha varit framme i Kina förra månaden men så har inte skett och ingen tycks veta var allt tagit vägen. Bloomberg rapporterar att leveransen har angetts vara granit, en mycket billigare tillgång, och den har hamnat i Turkiet.

Det får ändå anses vara något spektakulärt, 2000 ton metall är trots allt ingenting man råkar tappa eller ställa i ett hörn av en lokal.

Fortsätt läsa

Nyheter

Montage Gold ser stor uppsida i sin värdering

Publicerat

den

Koné-projektet i Elfenbenskusten

Montage Gold är det nya guldbolaget där Lundin-familjen nyligen investerat. Företaget ska bli ett företag med flera tillgångar med fokus på Afrika. Bolagets stora projekt idag är Koné-projektet i Elfenbenskusten. VD Martino de Ciccio tar upp att han ser en spännande framtid för bolagets aktie. Bolaget har idag ett börsvärde på drygt 330 miljoner CAD och när Koné-gruvan kommer i produktion så förväntar sig bolaget att den kommer att skapa lika mycket i kassaflöde per år. Planen är att gruvan ska vara färdigbyggd under första halvåret 2027.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära