Nyheter
Fonderna som dominerar handeln med olja

De börshandlade fonderna har kommit att bli en betydande kraft att räkna med på råvarumarknaderna där deras handel svarar för mer än en tredjedel av omsättningen i de mest aktiva terminskontrakten.
Sedan oljepriset vände ned under sommaren 2014 har både privata investerare och institutioner köpt andelar i de börshandlade fonderna som replikerar priset på olja. Dessa fonder, som också kallas för ETFer, replikerar ofta utvecklingen på oljepriset genom att köpa terminskontrakt i frontmånaden. Ett par av dessa börshandlade fonderna använder sig av andra placeringsstrategier.
United States Oil Fund (NYSEArca: USO), den största av de listade ETF-fonderna som replikerar utvecklingen av oljepriset, har mer än tredubblats i storlek under 2015 efter nettoinflöden på mer än 2 miljarder dollar. Den förvaltade volymen i denna börshandlade fond uppgår nu till mer än tre miljarder USD. Det kraftiga inflödet av kapital innebär också att ett stort antal placerare har bränt sig eftersom USO har backat med nästan 15 procent sedan årsskiftet 2014/2015. Det finns emellertid de som har valt att låna andelar i denna börshandlade fond och blankat dem. Ungefär en femtedel av alla andelar i denna börshandlade fond är utlånade, och en stor del av dessa utlånade andelar har blankats av aktörer som tror på ett fortsatt fallande oljepris. ETF Securities har gjort bedömningen att USO nu äger terminskontrakt som motsvarar 175 till 180 miljoner fat WTI för leverans i maj 2015. Detta motsvarar 30 procent av alla utestående kontrakt, det som vanligtvis benämns som open interest.
Detta är emellertid inte ett rekord. Under 2009 ägde USO som mest 96 523 terminskontrakt på WTI, att jämföra med dagens 61 793 kontrakt. Siffran är emellertid nio (9) gånger högre än det antal terminskontrakt som USO ägde under mars 2014. Detta gör att denna börshandlade fond tilldrar sig allt större intresse från de professionella oljehandlarna. Den amerikanska investmentbanken Goldman Sachs har till och med sagt att nyckeln till ett högre oljepris på råvarumarknaderna är att privata placerare har köpt andelar i börshandlade fonder som replikerar utvecklingen av oljepriset.
Det är emellertid inte alla som köper andelar i oljefonder som förstår riskerna med handeln i terminsuppbackade fonder. De flesta av dessa fonder köper frontmånadskontrakten som de sedan rullar till nästkommande månad. Då oljemarknaden för närvarande befinner sig i contango innebär det att oljefonderna, allt annat lika, inte kan köpa lika många terminskontrakt eftersom priset på frontmånadskontrakten ligger lägre än de terminskontrakt som ger innehavaren rätt till leverans längre fram i tiden. Följaktligen kommer USO och de som äger andelar i denna börshandlade fond, att få en negativ avkastning när terminskontrakten rullas.
Nyheter
Förenade Arabemiraten siktar på att bygga ett datacenter på 5 GW, motsvarande fem stora kärnkraftsreaktorer

Förenade Arabemiraten uppges enligt Bloomberg sikta på att bygga ett datacenter på massiva 5 GW. En stor kärnkraftsreaktor är på omkring 1 GW, detta datacenter skulle således motsvara fem stycken stora kärnkraftsreaktorer. Storleken på själva datacentret skulle vara större än hela Monaco.
Datacentrets fokus ska vara AI och ska utvecklas av OpenAI i samarbete med det Abu Dhabi-baserade techkonglomeratet G42.
Ett datacenter kan delvis skruva upp och ner hur mycket elektricitet det använder, men i grund och botten handlar det ändå om att det som önskas är stabil tillgång på elektricitet 24/7. Att bara driva ett datacenter när solen lyser skulle bli makalöst dyrt eftersom de massiva kapitalinvesteringarna då skulle stå oanvända större delen av tiden. Det återstår att se i vilken takt datacentret byggs, men det måste göras i samklang med utbyggnaden av elproduktion.
Nyheter
Stark affär för Pan American – men MAG Silvers aktieägare kan bli förlorare

Pan American Silver tar ett stort steg mot silvertronen genom uppköpet av MAG Silver – men inte alla jublar. Enligt David McAlvany, VD och portföljförvaltare vid McAlvany Financial Companies, är det här en affär med tydliga vinnare och potentiella förlorare.
I en intervju på BNN Bloomberg om det uppmärksammade förvärvet av MAG Silver, uttrycker McAlvany en tydlig syn: Pan American stärker sin position dramatiskt, medan MAG:s aktieägare kan få det svårare att motivera sin investering framåt.
Ett klipp för Pan American
Pan American får i och med affären tillgång till en högkvalitativ silvergruva i Mexico – Juanicipro-projektet – där bolaget redan äger en andel. Projektet omfattar nästan 8 000 hektar, där stora delar ännu inte har utforskats.
– ”Det här är ett område med fantastisk potential och höggradig malm. Det är ett tydligt lyft för Pan American, särskilt med tanke på att man också siktar på att öka produktionen med nästan 70 % i år,” säger McAlvany.
Pan American har redan planer på att relansera projektet Basket Lake, som kan tillföra 20 miljoner uns silver i produktion. Lägg till de 8 miljoner uns från MAG – och Pan American kan bli en av världens två största silverproducenter.
MAG Silvers utdelning – en unik fördel som går förlorad
För MAG Silvers aktieägare ser bilden annorlunda ut. Enligt McAlvany har bolaget varit en sällsynt pärla inom sektorn genom att använda 30 % av sitt fria kassaflöde till att betala en direktavkastning på över 4 % – något som få gruvbolag erbjuder i dag.
– ”Det var en unik egenskap – en hårdtillgång med kassaflöde som påminde om en räntebärande investering. Den försvinner nu för MAG:s aktieägare,” menar han.
Även om uppköpet kan ses som ett logiskt steg strategiskt, är förlusten av utdelningen något som många investerare sannolikt inte kommer att uppskatta.
En trend inom gruvbranschen
McAlvany noterar också en bredare trend: allt fler gruvbolag prioriterar aktieåterköp framför utdelningar. Det kan vara skattemässigt fördelaktigt, men innebär också att stabilt kassaflöde till aktieägarna blir ovanligare.
– ”Jag är inte emot återköp – så länge man inte gör det vid toppnivåer. Men MAG:s utdelningsstrategi var verkligen något särskilt, och det är inget man lätt ersätter i en portfölj.”
Stöd från Fresnillo – men inga garantier
Ett frågetecken i affären är hur Fresnillo, majoritetsägaren i gruvan och ägare till cirka 9 % av MAG Silver, kommer att agera. Enligt McAlvany uttrycker de stöd för affären – men vill inte uttala sig om hur de kommer att rösta.
Eftersom minst två tredjedelar av MAG:s aktieägare måste godkänna uppköpet, är det inte omöjligt att affären möter visst motstånd.
Affären gynnar långsiktighet – men inte alla
McAlvany är tydlig: För Pan American är detta ett strategiskt kap som stärker bolaget på flera fronter. De får tillgång till en högklassig tillgång med låg produktionskostnad och stora utvecklingsmöjligheter.
Men för MAG:s aktieägare innebär affären att en mycket attraktiv utdelningsmodell går upp i rök, och det återstår att se om förvärvet ger samma värde i deras portföljer framöver.
– ”På lång sikt är det här en affär som gör stor skillnad för Pan American. Men jag förstår om MAG:s aktieägare känner en viss besvikelse,” avslutar han.
Nyheter
Anton Löf kommenterar industrimetaller, tillståndsprocesser och svenska gruvor

Anton Löf, mineralanytiker på RMG Consulting, kommenterar de största prisrörelserna bland industrimetaller, kortade tillståndsprocesser och utsikterna för svenska gruvor.
-
Analys4 veckor sedan
Crude oil comment: The forward curve is pricing tightness today and surplus tomorrow
-
Nyheter4 veckor sedan
Ingenting stoppar guldets uppgång, nu 3400 USD per uns
-
Nyheter3 veckor sedan
Samtal om läget för guld, kobolt och sällsynta jordartsmetaller
-
Nyheter3 veckor sedan
Agnico Eagle siktar på toppen – två av världens största guldgruvor i sikte
-
Nyheter3 veckor sedan
Lägre elpriser och många minustimmar fram till midsommar
-
Analys2 veckor sedan
June OPEC+ quota: Another triple increase or sticking to plan with +137 kb/d increase?
-
Nyheter2 veckor sedan
Utbudsunderskott och stigande industriell efterfrågan av silver på marknaden
-
Nyheter3 veckor sedan
Saudiarabien informerar att man är ok med ett lägre oljepris