Nyheter
Floridas apelsinproduktion minskar när USA återvänder till juice

Det ser inte ut som ett bra år för Amerikansk apelsinjuice. Floridas berömda apelsinlundar minskar produktionen på grund av ogynnsamt väder och en dödlig sjukdom. Floridas apelsinodlingar beräknas bära en av de minsta skördarna på decennier, enligt nya statliga data. Allt detta i en tid då hemmalivet under pandemin har gjort att amerikaner väljer att dricka allt mer fruktjuice. Även om det är dåliga nyheter för citrusälskare, kan det hotande utbudsunderskottet locka fler investerare och lyfta terminspriserna för apelsinjuice.

Floridas apelsinproduktion kommer bara att vara 54 miljoner lådor 2020-21. Det är en minskning från 56 miljoner från förra månadens prognos och en minskning med 20 % från ett år tidigare, sade USDA på tisdagen. Det kommer att vara den minsta skörden sedan 2017 och den näst minsta sedan 1947.
Planteringar har också minskat kraftigt. Den totala citrusarealen förra året sjönk till rekordlåga siffra enligt en statliga data som började 1966. Priset på frusen koncentrerad apelsinjuice har stigit cirka 30 procent under det senaste året.
Citrus green
Myndighet har sagt att stora volymer av frukten släppte från träden på grund av en sjukdom som plågat industrin i flera år, kallad citrus greening.
Vädret har inte heller kommit överens med Floridas apelsinträd. Vissa lundar skadades av brist på regn förra året, medan andra återhämtar sig från rotskador orsakade av stormfloder de senaste åren.
Grödans elände i Florida förvärrar en global försörjningskris, då både Mexiko och världsproducenten Brasilien producerar mindre citrusfrukter. Under tiden har apelsinjuice sett en renässans i USA delvis tack vare Covid-19-pandemin från Kina. Försäljningen av fruktjuicen har minskat i flera år, undviken av konsumenter som vill ta bort socker från sina dieter. Coronaviruset och det hemmaliv som många amerikaner har tvingats anta har förändrat det.
Med hälsa och komfort högst upp i åtanke är C-vitamin åter tilltalande och juicen köps huvudsakligen i livsmedelsbutiker.
Under säsongen som började den 1 oktober steg den amerikanska detaljhandelsförsäljningen av drycken med 10 procent från ett år tidigare till 95,2 miljoner gallons, enligt Nielsen-data. Även efter att ha ökat förra året för första gången sedan 2013 är landets årliga sammanlagda konsumtion ungefär hälften av vad det var för två decennier sedan.
Nyheter
Två samtal om det aktuella läget på råvarumarknaden

Det är stormiga tider på råvarumarknaden där oljepriset leder nedgången. Guld klarar sig däremot hyggligt väl, berättar Lars Henriksson på råvarufonden Centaur. Han tar vidare upp aluminium och koppar. Han säger även att den värld med en global råvarumarknad nu kanske kommer att förändras där vi i stället kan få se en mer segmenterad marknad där det handlas utanför och inom USA. Prisutvecklingen för olika råvaror skiljer sig kraftigt åt, jordbruksråvaror som vete klarar sig ganska bra, priserna var redan låga.
Nästa gäst är Maria Sunér från Svemin som diskuterar marknaden ur andra perspektiv, så som satsningar på försvar och grön energi samt hur de påverkar efterfrågan på råvaror.

Nyheter
Oljepriserna slaktas på samtidiga negativa faktorer

Både WTI- och Brent-oljan har idag fallit med omkring 7 procent, där WTI handlas kring 66,50 USD och Brent kring 69,89 USD. De kan dessutom tilläggas att USAs valuta idag faller mot i princip alla andra valutor, vilket gör oljepriset för alla utanför USA har fallit ännu mer.
USA:s handelskrig mot alla världens länder, förutom Ryssland, har skadeskjutit hela världsekonomin vilket förväntas minska efterfrågan på olja. Samtidigt fortsätter OPEC+ att enligt plan trappa ner sin begränsning av oljeproduktionen, dvs man kommer att producera mer olja.
Tullsmärta för amerikansk oljeproduktion
Fallande oljepriser är ingenting amerikanska oljeproducenter gillar. De drabbas dock även på kostnadssidan. Stålrör och andra saker som oljeproducenter använder har belagts med tullar, vilket gör att produktionskostnaderna stiger. Amerikanska oljebolag är det dock svårt att gråta över, de har trots allt finansierat och marknadsfört denna utveckling.
Någonting som USA dock inte införde tullar på är olja. Hade Trump fullföljt de planerna då hade det kunnat bli ett ännu större kaos.
Nyheter
Våren präglas av svängigt elpris och ankkurva

Den senaste tidens starka vindar, tyska solkraft och de välfyllda nordiska vattenmagasinen har bidragit till en god elförsörjning. I kombination med temperaturer ett par grader över det normala och minskad elkonsumtion har elpriset pressats nedåt sedan mars

Elpriset på den nordiska elbörsen Nord Pool (utan påslag och exklusive moms) blev för mars 50,81 öre/kWh i elområde 3 (Södra Mellansverige) och 15,80 öre/kWh i elområde 1 (Norra Sverige). Det är fortsatt stora elprisskillnader mellan elområdena och timpriserna har skiftat kraftigt under dygnet timmar.
– Den goda tillgången på vind- och vattenkraft bidrar till de lägre elpriserna i norr. I södra Sverige var ankkurvefenomenet tydligt i slutet av mars då det kom in mycket solkraft från Tyskland. Detta påverkade elpriset nedåt mitt på dagen, vissa timmar till och med minuspriser, för att sedan stiga raskt mot kvällen, säger Jonas Stenbeck, privatkundschef på Vattenfall Försäljning.
Den nordiska kärnkraften ligger kring 75 procent av installerad kapacitet. I början av mars stod vindkraften vissa timmar för nästan hälften av den totala produktionen vilket bidrog till timmar med låga priser och tom negativa priser. Fyllnadsgraden i de norska och svenska vattenmagasinen är fortsatt hög och den hydrologiska balansen, måttet för att uppskatta hur mycket energi som finns lagrat i form av snö, vattenmagasin och grundvatten, ligger över normal nivå.
Det råder fortsatt geopolitiska osäkerheter vilket gör att elmarknaden är något osäker. På kontinenten har priset på gas sjunkit men priserna på olja och kol har stigit något.
Medelspotpris | Mars 2024 | Mars 2025 |
Elområde 1, Norra Sverige | 56,60 öre/kWh | 15,80 öre/kWh |
Elområde 2, Norra Mellansverige | 56,60 öre/kWh | 10,95 öre/kWh |
Elområde 3, Södra Mellansverige | 59,47 öre/kWh | 50,81 öre/kWh |
Elområde 4, Södra Sverige | 63,36 öre/kWh | 60,46 öre/kWh |
Ankkurva: Ankkurvan beskriver hur elproduktionen från förnybara energikällor, särskilt solenergi, påverkar elnätet över en dag. Kurvan har fått sitt namn eftersom grafen över elproduktion och efterfrågan under en dag liknar profilen på en anka.

-
Nyheter4 veckor sedan
USA är världens största importör av aluminium
-
Analys4 veckor sedan
Crude oil comment: Unable to rebound as the US SPX is signaling dark clouds on the horizon
-
Analys2 veckor sedan
Crude oil comment: Ticking higher as tariff-panic eases. Demand growth and OPEC+ will be key
-
Analys3 veckor sedan
Oil prices climb, but fundamentals will keep rallies in check
-
Analys2 veckor sedan
Crude prices hold gains amid fresh tariff threats
-
Nyheter2 veckor sedan
Ett samtal om råvarorna som behövs för batterier
-
Nyheter2 veckor sedan
Tysklands SEFE skriver avtal om att köpa 1,5 miljarder ton LNG per år från Delfin i USA
-
Nyheter2 veckor sedan
700 timmar med negativa elpriser och dyrare biobränsle gav lägre resultat för Jämtkraft