Följ oss

Nyheter

Flaskhalsar för Argentinas spannmålstransporter

Publicerat

den

Odling av spannmål i Argentina

Under mars månad kunde vi ta del av rapporter om flaskhalsar för Argentinas spannmålstransporter, vilket drabbade livsmedelskedjorna hårt, både i landet och globalt. Transporterna av spannmål från de argentinska jordbrukarna kom helt enkelt inte fram. Detta trots att lokala borgmästare utfärdat direktiv om att godstransporter och annan handelsverksamhet undantagits från Argentinas landsomfattande lockdown för att bromsa coronaviruset.

Odling av spannmål i Argentina

Pandemin har drabbats vid en fruktansvärd tid för argentinska jordbrukare, som just startade det södra halvklotets höstskörd av sojabönor och majs, landets två huvudsakliga grödor. Det är därför glädjande att ta del av uppgifter att flaskhalsar nu börjar lätta.

Nästan 4 000 lastbilar kom fram

Nästan 4 000 lastbilar levererade spannmål till hamnarna under fredagen, enligt uppgifter från konsultföretaget AgroEntrega, vilket markerade en enorm förbättring jämfört slutet av förra månaden när pandemin bromsade marktransporten kraftigt.

Endast 1 500 lastbilar anlände till hamnarna vid floden Parana, Argentinas viktigaste transportled för spannmål, vid lågpunkten förra månaden. Detta skall jämföras med att än 6 000 lastbilar spannmål till samma hamnar ett år tidigare.

En avmattning av varutransporter från Argentina, världens största exportör av sojabönor och majs och en stor leverantör av foder för kreatur, hotar att snedvrida det globala handelsflödet när köpare vänder sig till konkurrerande länder som Brasilien och USA för att fylla utbudet.

Undantaget från lock down

Argentinas president Alberto Fernandez har undantagit exportrelaterat arbete från ett dekret som förordnar argentinare att stanna hemma till mitten av april. Men myndigheterna i vissa hamnstäder har protesterat mot undantaget och hävdat att godstransporter, deras förare och gods kan sprida coronaviruspandemin.

Hamnstaden Arroyo Seco, i Santa Fe-provinsen, fördubblade tillfälligt den avgift som debiteras lastbilar som transporterar spannmål genom dess jurisdiktion. ”Vi anser att denna åtgärd är helt oberättigad”, säger CIARA-CEC-chef Gustavo Idigoras. Övriga städer som vidtagit liknande åtgärder har börjat dra tillbaka dessa.

”Flödet av råvaror till hamnarna är tillräckligt för att fylla våra nationella och exporterande behov” sade en Buenos Aires-baserad chef direktör vid ett internationellt spannmålsexporterande företag. Han var emellertid orolig för att en av deras chaufförer eller anställda skulle smittas eftersom det skulle kunna leda till att inte bara den smittade personen skulle hamna i karantän, tillsammans med anställda, förare och jordbrukare som hade kontakt med patienten. Effekten skulle kunna bli mycket allvarlig för leveranskedjorna av livsmedel.

Argentinska spannmålsinspektörer och hamnarbetare är även de oroliga och har hotat att strejka om inte ett tillfälligt stopp för exporten införs. Regeringen, som är mycket medveten om att mat är landets främsta källa för exportdollar, kämpar för att undvika att tiotals miljarder dollar i statliga skulder denominerade i dollar inte kan betalas, har beordrat arbetarna att stanna på jobbet tillsvidare.

Nyheter

Christian Kopfer ger sin syn på den stora affären mellan Boliden och Lundin Mining

Publicerat

den

Christian Kopfer

Christian Kopfer, analytiker på Handelsbanken kommenterar den stora affären som blev klar i veckan, den där Boliden köper två gruvor av Lundin Mining, nämligen Neves-Corvo-gruvan i Portugal och Zinkgruvan i Sverige. Fokus ligger på vad affären innebär för Boliden, där Kopfer tycker att Boliden borde låta bli att finansiera affären med en nyemission som är planen, då företaget klarar att ha högre lån. Avslutningsvis kommenteras affären ur Lundin Minings perspektiv.

Christian Kopfer kommenterar affären mellan Boliden och LUndin Mining.
Fortsätt läsa

Nyheter

Hur marknaden för nötter fungerar – skiljer sig åt mellan olika sorter

Publicerat

den

Olika sorters nötter

Medan råvaror som kaffe och kakao handlas på börsen med väldigt transparenta förutsättningar så fungerar det annorlunda för nötter. Henrik Strinning, VD för Premium Snacks Nordic och stor inköpare av bland annat cashew och valnöt, ger svar på hur marknaden fungerar. Han berättar bland annat att man kan dela upp nötterna i två grupper, där den ena gruppen nästan har en lika transparent marknad som börsen, medan den andra kräver personliga relationer.

Och om du har funderat på varför jordnötter nästan inte behöver kosta någonting alls medan exempelvis cashew kan gräva djupa hål i plånboken så ligger förklaringen i hur de odlas. Trädnötter odlas på träd. Jordnötter däremot är egentligen inte nötter utan baljväxter, och de växer på marken på stora fält och kan skördas med stora effektiva maskiner.

Henrik Strinning, VD för Premium Snacks Nordic, i samtal med Gabriel Mellqvist om marknaden för nötter.
Fortsätt läsa

Nyheter

Ett besök i världens mest högkvalitativa urangruva

Publicerat

den

Pippa Stevens besöker urangruva

Journalisten Pippa Stevens på CNBC har besökt världens mest högkvalitativa uran-gruva, Cigar Lake, i norra Saskatchewan, Kanada. Reportaget ger en inblick i hur en modern urangruva ser ut och fungerar.

Cigar Lake använder ett specialutvecklat jet-borrsystem som drivs av högtrycksvatten för att bryta uranet från svåråtkomliga områden. Metoden är unik för platsen på grund av svaga sandstenslager ovanför uranfyndigheterna, vilket gör att brytning sker underifrån snarare än ovanifrån eller från sidan.

Cigar Lake producerar cirka 18 miljoner pund uran årligen och har tillstånd att fortsätta till 2031, med möjlig förlängning till 2036. Närliggande MacArthur River-gruvan, världens största, har potential att öka sin produktion från 18,8 till 25 miljoner pund per år, beroende på marknadens prissignaler.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära