Fallande världsmarknadspriser drabbar mjölkbönderna

Ekologisk mjölk populär hos böndernaRysslands krig i Ukraina har lett till sanktioner från västvärlden som i sin tur bemöttes av Ryssland med importförbud på olika former av livsmedel. Effekten av detta har blivit att utbudet på ett stort antal livsmedel, däribland mjölk, har kommit att bli större än efterfrågan. Detta i sin tur leder till fallande världsmarknadspriser, vilket drabbar mjölkbönderna negativt. De ryska importförbuden har lett till ett ras på mjölkmarknaden.

Nyligen meddelade Arla att det nya priset, som gäller från den 1 september, kommer att hamna på 316,6 öre per kilogram, en sänkning med 13 öre per kilogram. Arla säger också att fler sänkningar av a contopriset förväntas de kommande månaderna. En av anledningarna är att Arla tappar en betydande andel av sin export. Ínnan det ryska importstoppet exporterade Arla produkter för motsvarande en miljard kronor till Ryssland.

Redan på det tidigare priset var det många mjölkbönder som hade svårt att få ekonomin att gå ihop. Flera röster höjs om att bönderna skall kräva kompensation då de oförskyllt drabbas av lägre intäkter som en följd av EU:s sanktioner mot Ryssland.

Den nya prislistan

 • Fettvärdet är 36,67 kronor per kilo, och proteinvärdet är 47,67 kronor per kilo.
 • Förväntat belopp till årsdisponering är 23,8 öre, vilket motsvarar 3 procent av den väntade omsättningen 2014.
 • Ekotillägget är 74,8 öre.
 • Arlanoteringen är 352,0 öre per kilo konventionell mjölk och 424,2 öre per kilo ekologisk mjölk.
 • Den danska Arlanoteringen är 296,9 danska öre per kilo för konventionell mjölk och 351,9 danska öre per kilo för ekomjölk.
 • Avräkningskursen för aktuellt kvartal: 1 DKK = 116,6 SEK öre (1 SEK = 85,8 DKK öre). Avräkningskursen beräknas utifrån den faktiska kursen åtta kvartal tillbaka.

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras.

  scroll to top