Följ oss

Nyheter

Fallande världsmarknadspriser drabbar mjölkbönderna

Publicerat

den

Produktion av mjölk hos bonde

Ekologisk mjölk populär hos böndernaRysslands krig i Ukraina har lett till sanktioner från västvärlden som i sin tur bemöttes av Ryssland med importförbud på olika former av livsmedel. Effekten av detta har blivit att utbudet på ett stort antal livsmedel, däribland mjölk, har kommit att bli större än efterfrågan. Detta i sin tur leder till fallande världsmarknadspriser, vilket drabbar mjölkbönderna negativt. De ryska importförbuden har lett till ett ras på mjölkmarknaden.

Nyligen meddelade Arla att det nya priset, som gäller från den 1 september, kommer att hamna på 316,6 öre per kilogram, en sänkning med 13 öre per kilogram. Arla säger också att fler sänkningar av a contopriset förväntas de kommande månaderna. En av anledningarna är att Arla tappar en betydande andel av sin export. Ínnan det ryska importstoppet exporterade Arla produkter för motsvarande en miljard kronor till Ryssland.

Redan på det tidigare priset var det många mjölkbönder som hade svårt att få ekonomin att gå ihop. Flera röster höjs om att bönderna skall kräva kompensation då de oförskyllt drabbas av lägre intäkter som en följd av EU:s sanktioner mot Ryssland.

Den nya prislistan

  • Fettvärdet är 36,67 kronor per kilo, och proteinvärdet är 47,67 kronor per kilo.
  • Förväntat belopp till årsdisponering är 23,8 öre, vilket motsvarar 3 procent av den väntade omsättningen 2014.
  • Ekotillägget är 74,8 öre.
  • Arlanoteringen är 352,0 öre per kilo konventionell mjölk och 424,2 öre per kilo ekologisk mjölk.
  • Den danska Arlanoteringen är 296,9 danska öre per kilo för konventionell mjölk och 351,9 danska öre per kilo för ekomjölk.
  • Avräkningskursen för aktuellt kvartal: 1 DKK = 116,6 SEK öre (1 SEK = 85,8 DKK öre). Avräkningskursen beräknas utifrån den faktiska kursen åtta kvartal tillbaka.

Nyheter

En 25 år lång megatrend för järnmalm är över – konsekvenserna kommer bli många och kraftiga

Publicerat

den

Graf över Världens stålproduktion sedan år 1950.

Priset på järnmalm har fallit kraftigt och har den senaste tiden handlats kring 100 USD per ton och var idag till och med nere under 90 USD. Felix Lindberg, VD på familjeföretaget Lindberg & Son som handlar med skrot ger en fantastiskt intressant och tydlig genomgång. Vi får både veta vad som hänt med järnmalm och stål, samt vad det får för konsekvenser framåt i tiden.

Kinas utveckling de senaste 25 åren är helt central. Landet har inte haft något något skrot att använda och har därför behövt använda järnmalm för att skapa stål för att bygga infrastruktur och hus för ett land på 1,4 miljarder personer. Nu taktar Kinas utveckling av och dessutom kan landet börja använda skrot för att göra nytt stål. Det här kommer att få stora följdeffekter på flera sätt i hela världen.

Felix Lindberg, VD på familjeföretaget Lindberg & Son förklarar marknaden för järnmalm och stål.
Fortsätt läsa

Nyheter

Italien satsar på ny kärnkraft

Publicerat

den

Italien

Italien tog 1987 i en folkomröstning beslut om att lägga ner kärnkraften och landets sista två reaktorer stängdes ner år 1990. År 2011 hölls en ny folkomröstning då man bekräftade ett nej till kärnkraft.

Precis som i många länder som inte bygger kärnkraft så har Italien gjort sig beroende av naturgas. Koldioxidutsläppen har tidigare inte uppfattats som något problem och är fortfarande inte något huvudnummer. Men kombinationen av att vara beroende av storskalig energiimport i en geopolitiskt orolig värld och ett något större fokus på att koldioxidutsläpp har fått Italien att försöka tänka om.

Italien satsar nu åter på kärnkraft och ska skapa ett nytt företag i partnerskap med en utländsk investerare. Landets industriminister säger att landet ska sätta upp ett nytt företag med en utländsk teknikpartner för att bygga avancerad, tredje generationens kärnkraftverk. Regeringen ska se över lagstiftningen för att möjliggöra satsningen.

Fortsätt läsa

Nyheter

Christian Kopfer kommenterar vad som händer med oljepriset

Publicerat

den

Råolja

Oljepriset har är på sin lägsta nivå för hela året då flera faktorer sammanfaller som tynger priset på råvaran. Christian Kopfer kommenterar vad som händer.

Christian Kopfer kommenterar vad som händer med oljepriset.
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära