Följ oss

Nyheter

Fallande naturgaspriser i USA hjälper till att sänka inflationen

Publicerat

den

Benchmarkpriset på naturgas i USA har fallit kraftigt, vilket minskar en del av inflationstrycket i USA eftersom naturgas utgör cirka 25 procent av de amerikanska hushållens energibehov, noterar nyhetsbyrån AP.

Det amerikanska benchmarkpriset på naturgas har sjunkit till den lägsta nivån på flera år under de senaste veckorna på grund av en mild start på januari och ett genomgående högt utbud. Samtidigt har det varit ett avbrott i Freeport LNG-exportanläggningen, vilket har ökat volymen gas tillgänglig för inhemsk konsumtion till den högsta nivån sedan branden vid denna anläggning i juni förra året.

Henry Hub-gaspriserna har sjunkit till cirka 2,50 USD per miljon brittiska termiska enheter (MMBtu), ned från 6 USD per MMBtu i mitten av december och mer än 9 USD per MMBtu i augusti 2022.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Det nuvarande priset är det lägsta på två år i nominella termer. Men justerat för inflation är de amerikanska naturgaspriserna på sin lägsta nivå på 30 år.

I sin Short-Term Energy Outlook (STEO) för februari, sänkte Energy Information Administration sin Henry Hub spotprisprognos med 30 procent till 3,40 USD per MMBtu för 2023, ned från 4,90 USD per MMBtu i januariprognosen. Henry Hub naturgaspris var i genomsnitt 6,42 USD per MMBtu förra året.

De reviderade utsikterna för Henry Hub-priserna är ett resultat av betydligt varmare väder än normalt i januari som ledde till mindre än normal förbrukning av naturgas för uppvärmning och drev lager över femårsgenomsnittet, sa EIA.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

USA:s naturgaslager kommer att avsluta uttagssäsongen i slutet av mars 16 procent över femårsgenomsnittet, noterade EIA.

Inflationen i USA lättade i januari för sjunde månaden i rad, men nedgångstakten verkar ha börjat plana ut, visade de senaste officiella uppgifterna tidigare i veckan. Den fortfarande ihållande inflationen kan behöva ytterligare räntehöjningar från Fed för att se prispress på en varaktig nedåtgående bana.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Nyheter

Vetepriset kommer att gå upp – hur man än vrider och vänder på det

Publicerat

den

Vete i närbild

Priset på vete har halverats på två, samtidigt sjunker vetelagren. Torbjörn Iwarson på Centaur Commodity Fund säger i DiTV att priset måste upp för att motivera bönder att odla mer. Han konstaterar att hur man än vrider och vänder på det så måste priset gå upp för världen kan inte vara utan vete.

Torbjörn Iwarson kommenterar vete och apelsinjuice.
Fortsätt läsa

Nyheter

Bra start för Centaur Commodity Fund

Publicerat

den

Tre olika råvaror

Centaur Commodity Fund är den nya råvarufonden i Sverige som förvaltas av den erfarna råvaruprofilen Torbjörn Iwarson. Fonden har en bred exponering mot råvarumarknaden och mäter sig mot det etablerade indexet Bloomberg Commodity Ex Energy Total Return Index.

Fonden har fått en bra start och presterade bäst jämfört med sina närmaste konkurrenter. Förvaltaren skriver på LinkedIn med glimten i ögat ”Nybörjartur med råvarufonden.” En fond ska självklart utvärderas över längre tid, inte en enskild månad, men det måste ändå vara trevligt att börja med att vara bäst.

Fortsätt läsa

Nyheter

Vinregionen Champagne drabbad av hagelstorm

Publicerat

den

Hagelskadad vinodling i Champagne

Den 12 maj bröt våldsamma hagelstormar ut i vid Champagnes vingårdar i Frankrike. Särskilt drabbat är området Vitry-le François där odlare har fått mellan 50-100 procent av sina odlingar förstörda.

Vingårdarna i södra Aisne hade 70-100 mm regn och stora översvämningar.  Svåra hagelskador drabbade regionerna Courcelles, Barzy-sur-Marne, Passy-sur-Marne och Trélou-sur-Marne som hade hagelstormar som varade i hela 45 minuter.

– Det är väldigt ovanligt att en enda storm drabbar ett sådant stort område. Detta är givetvis en stor katastrof för odlarnas ekonomi, deras familjer och anställda.  För odlare som säljer sin skörd är detta ofta den enda inkomstkällan. Medan odlare och producenter som skapar sin egen champagne oftast kan fylla ut med reserv-vin som man sparar tillbaka från bättre skördeår, säger Fredrik Schelin, vinexpert i Sverige.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

– Vi har inget hagel just nu men vi har det besvärligt med vädret just nu. Massor av regn, och möglet har redan satt sina spår. Det är svårt för oss att arbeta med jorden, men förhoppningsvis blir det bättre till sommaren, säger Jean-Paul Hébrart, Champagne Marc Hébrart – Mareuil sur AŸ.

Det är svårt att bedöma de övergripande skadorna av stormen. Mellan 450-500 hektar vinstockar, det vill säga ca 1,4 procent av hela Champagnes vinodlingar har drabbats i varierande grad, från 50 till 100%. Fram till skörden är Champagne-regionen fortsatt utsatt för risk för hagel och storm.

Isabelle Diebolt från Champagne Diebolt-Vallois – Cramant rapporterar:
– Vi har inget hagel, men oändligt mycket regn, så det är svårt att odla och jobba med vin just nu.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära