Följ oss

Nyheter

Europas centralbanker börjar köpa guld igen

Publicerat

den

Guld- och silvermynt hos Tavex
Guld- och silvermynt hos Tavex

The Central Bank of Ireland, den irländska centralbanken, har enligt uppgift börjat köpa guld igen. Enligt uppgift skall centralbanken på den gröna ön ha köpt in cirka två ton guld under september och oktober 2021. Inköpen är relativt små, i alla fall mätt i centralbankstermer. Det totala värdet uppges ligga på cirka 100 miljoner euro.

Det så kallade signalvärdet är emellertid betydligt större. Genom att The Central Bank of Ireland nu köper guld, indikerar det en en potentiell förändring av penningpolitiken för euroområdet. Det är värt att notera att guld är känt som ett sätt att skydda sitt kapital mot inflation, och att den inflation som just nu plågar världen av centralbankerna sägs vara ”övergående”. Trots detta köper alltså den irländska centralbanken guld.

2010 bytte centralbankerna fot, och gick från att vara nettosäljare till att vara nettoköpare av den gula metallen. Detta beror på att tidigare, under Mario Draghis mandatperiod, varnades euroområdets centralbanker för att inte köpa guld – av Draghi själv. Även om det inte medgavs offentligt fick detta euroområdet att se starkt ut och gav styrka åt euron efter finanskrisen 2008 och eurokrisen 2012. Mario Draghi är Italiens premiärminister sedan den 13 februari 2021. Han var tidigare ordförande för Europeiska centralbanken 2011–2019 och centralbankschef för Banca d’Italia 2006–2011.

Centralbankerna kontrollerar penningflödet

Att centralbankerna som kontrollerar mängden pengar i omlopp i ekonomin, väljer att köpa guld med nytryckt valuta inger inte något större förtroende för uttalandena om att inflationen är övergående. Genom att öka mängden valuta genom så stora kvantitativa lättnader, och sedan använda dessa för att köpa realtillgångar som guld ger istället den motsatta signalen.

Detta är en del av anledningen till att länder som har köpt guld samtidigt som de förringat sina valutor har sett sina nationella valutor depreciera under de senaste 10 åren. Enkelt uttryckt: Om en centralbank skapar pengar ur tomma intet och köper tillgångar med dessa pengar, tappar centralbankens egna valuta i värde. Detta är vad som har hänt med köpkraften hos valutor över hela världen i förhållande till guld.

Hittills har euroområdet inte sett några köp av guld i den skala Irland nyligen genomfört. Även om köpet fortfarande är relativt litet, antingen så kan köpet bero på

1) den irländska centralbanken inte följer de regler som fastställts av ECB angående guldköp,

2) den irländska centralbanken har fått rätten att köpa guld till sina reserver, vilket skulle tyda på en mjukare policy gentemot guld från ECB eller

3) köpet gjordes av någon annan anledning.

Hittills har den irländska centralbanken vägrat att kommentera köpet, så vi har ingen officiell förklaring till köpet. Om inte köpet förblir en engångshändelse, eller om det finns en annan anledning till köpet än att stärka Irlands valutareserver, indikerar denna nyhet en betydelsefull förändring för euron.

Den irländska centralbankens innehav av guld

Irländska centralbankens innehav av guld
Källa: IMF, Internationella valutafonden, The Central Bank of Ireland

Så, om centralbankerna säger att inflationen är ”övergående” och samtidigt väljer att köpa guld, en tillgång som är känd för att vara ett inflationsskydd, hur skall du tänka? Nyligen presenterade SCB, Statiska Centralbyrån, uppgifter om inflationen för november 2021.

Inflationen enligt KPIF uppgick till 3,6 procent i november, vilket var en ökning sedan oktober 2021 då inflationen var 3,1 procent. Det var framförallt högre priser på el och drivmedel som bidrog till den ökande inflationen. El och bensin har således påverkat inflationen under hela hösten. Går vi vidare in i december så ser vi att elpriserna under början av december nådde sina högsta nivåer någonsin. Detta kommer att få en betydande påverkan på inflationen för december månad, och det låter inte som inflationen är övergående.

Faktum är att inflationen nu är den högsta på 28 år. Den nuvarande inflationen är den högsta inflationsnivån sedan december 1993 då inflationen drevs av kronkollapsen året innan. Inte ens de så kallade experterna hade väntat sig att vi skulle få se en inflation som var så pass hög. Nyhetsbyrån Infront gjorde en undersökning i finansbranschen, och de trodde att inflationen under november skulle hamna på en ökning på 0,3 procent. Även med den nivån skulle inflationen varit den högsta på tretton år.

Källa: Ekonomifakta

Även i USA är inflationen hög. Amerikanska konsumentpriser i november bekräftar att detta ämne är ganska explosivt. Med 6,8 procent på årsbasis ligger den amerikanska inflationen kvar på sin högsta nivå sedan början av 1980-talet.

Det som är värt att notera är att priset på guld inte har följt med inflationen denna gång.  Att guld – trots allt det traditionella skyddet mot stigande priser – ännu inte gynnats så tydligt av denna utveckling som man kunnat förvänta sig. Rädslan är stor att Fed kommer att sätta på bromsen och höja räntorna tidigare än väntat. Det återstår att se om de fortsatt negativa realräntorna, det vill säga nominella räntor justerade med hög inflation kommer att stödja guldpriset det kommande året.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Av den anledningen kan det vara en bra idé att titta närmare på de egna innehaven av guld. Att centralbankerna anser att det är dags att köpa guld, samtidigt som de säger åt allmänheten att inflationen är övergående sänder dubbla signaler. Om inflationen, trots vad de guldköpande centralbankerna säger, inte är övergående, så betyder det att värdet på pengar på banken kommer att minska i värde. Samtidigt visar historien att guld fungerat som en bra försäkring över tiden mot just inflation.

Det finns en annan fördel med att titta på guld just nu. Under hela coronapandemin har den svenska kronan varit stabil. Under 2020 föll den svenska inflationen ned till nästan noll. Det gjorde att många utländska investerare valde att köpa svenska kronor.

Vad har då detta med guldpriset att göra? Jo, den svenska kronan börjar nu att försvagas, och många marknadsbedömmare tror att det kommer att fortsätta. Guld prissätts i dollar, vilket betyder att när du går in i någon av Tavex butiker och handlar en tacka så betalar du visserligen i svenska kronor, men baserat på ett guldpris som sätts i dollar. Att en dollar nu kostar 9,14 kronor, att jämföra med 8,16 i början av året gör att den som ägde guld i januari har tjänat på dollarkursens uppgång.

Så, en hög inflation, centralbanker som säger till allmänheten att inflationen är övergående samtidigt som de själva köper den bästa försäkringen som finns mot ett minskat penningvärde. Samtidigt ser vi hur en krona som blir allt mindre värd. Vad anser du att är det bästa sättet att skydda ditt kapital på? Du kan köpa fysiskt guld som ett skydd mot inflation hos Tavex AB.


Tavex AB är en del av Tavexgruppen som grundades 1991 med verksamhet i Sverige sedan 2005. Tavex är en ledande återförsäljare av ädelmetaller och valuta i norra Europa med högsta kreditbetyget AAA från Bisnode. Tavex köper och säljer guld, silver och platina. Besök tavex.se

Nyheter

Bixias vinterprognos – Låga elpriser, men inte hela tiden

Publicerat

den

En förväntat mild vinter väntas hålla elkonsumtionen och därmed elpriserna nere. Dock kan enstaka kalla veckor pressa upp priserna, i synnerhet om kylan kombineras med låg vindkraftsproduktion. Det visar elbolaget Bixias prognos för vintern 2024-2025.

Efter en mild september följde även oktober samma mönster, vilket ledde till ett fortsatt lågt genomsnittligt systempris på 27 öre/kWh. Även vintern förväntas bli mild vilket siar om låga elpriser. Dock finns risk för tillfälliga prishöjningar eftersom omställningen till förnybar energi gjort Europa mer beroende av vädret för sin elproduktion.

– Vi har en kontrollerad marknad med ett generellt överskott i energibalansen så vi förväntar oss överlag låga elpriser i vinter. Men den snabba omställningen till förnybar energi, där bland annat Tyskland stängt flera kärnkrafts- och kolkraftverk de senaste åren, gör att en vecka med sträng kyla och svag vindkraftsproduktion kan leda till tillfälliga men kraftiga prishöjningar, precis som vi såg exempel på för ett par veckor sedan säger Johan Sigvardsson, elmarknadsanalytiker på Bixia

I Sverige kommer fortfarande en stor del av elproduktionen från kärnkraft, men när det blåser lite och blir kallt i Europa påverkas även vi eftersom vi är tätt sammankopplade med den europeiska marknaden.

– Om elpriset i Europa stiger och vi har ett överskott kommer vi per automatik exportera vår billiga el vilket gör att våra elpriser ökar. Och om motsatsen sker, att vi inte har tillräckligt med el för att täcka våra behov vid en köldknäpp och behöver importera får vi automatiskt i princip samma pris som övriga länder förklarar Johan Sigvardsson.

Så väntas elpriset bli i december 2024 och januari och februari 2025 (föregående års utfall inom parentes).

DecemberJanuariFebruari
Systempris65 öre/kWh (81 öre, förra årets pris)67 öre/kWh (76 öre, förra årets pris)71 öre/kWh (57 öre, förra årets pris)
SE140 öre/kWh (73 öre)39 öre/kWh (61 öre)43 öre/kWh (45 öre)
SE240 öre/kWh (73 öre)39 öre/kWh (61 öre)43 öre/kWh (45 öre)
SE377 öre/kWh (79 öre)78 öre/kWh (80 öre)76 öre/kWh (50 öre)
SE482 öre/kWh (80 öre)79 öre/kWh (84 öre)83 öre/kWh (55 öre)
Fortsätt läsa

Nyheter

Kina ska införa exportkontroller på flera kritiska mineraler

Publicerat

den

Kinesisk flagga

Kina ska införa exportkontroller på kritiska mineraler som volfram, grafit, magnesium och aluminiumlegeringar vilket analytiker ser som en manöver inför att Donald Trump tillträder som president i USA och då förväntas införa nya begränsningar för vad som kan exporteras till Kina.

Kina kontrollerar mer än 80 procent av världens volfram-utbud och 90 procent av magnesium-produktionen enligt en uppskattning, råvaror som är avgörande för att producera saker inom bland annat försvarsteknik, vapen, flygplansutrustning och rymdfarkoster.

USA, och för den delen västvärlden i största allmänhet, har arbetat för att koppla fort Kina från försörningskedjorna, både vad gäller produktion av själva råvarorna och processandet till mer förädlade produkter. Men det har hittills inte skett någon stor förändring. Det är inte helt oväntat, det tar tid att bygga upp både ny produktion och förädling.

En viss förändring har ändå skett i världen, även inom EU och Sverige. Här i Sverige har alltid inställning varit att vi ska använda alla mineraler, men de ska inte produceras i Sverige. Där har man nu kunnat se förändring vad gäller synen på gruvor i Sverige. Det finns också en stor satsning inom EU i stort att unionen ska bli mer självförsörjande.

Det kan även vara värt att påminna om att Kina sedan flera år tillbaka har ett exportförbud gällande grafit till Sverige.

Fortsätt läsa

Nyheter

Guldpriset kommer stå i 3000 USD i slutet av 2025

Publicerat

den

Goldman Sachs upprepar sin prognos för guldpriset, uppgången kommer att fortsätta och priset vara 3000 USD per uns i december 2025.

”Go for gold” skriver banken i en uppdatering. Den strukturella drivkraften för guld är högre efterfrågan från centralbanker, samtidigt som ett cykliskt lyft kan komma från flöden inom ETF-fonder när den amerikanska centralbanken sänker räntorna. På toppen av det kommer spänningar inom handelsrelationer vilket kan leda till spekulativa köp av guld, liksom det eviga ämnet om hållbarheten för den amerikanska statsbudgeten vilket kan göra att ägare av amerikanska statspapper kan gå över till guld.

Guldpriset har haft en mycket stark utveckling de senaste fem åren. Pris i USD per uns.
Guldpriset det senaste året har utvecklats starkt, men har kommit ner något från sin topp de senaste veckorna. Pris i USD per uns.
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära