Följ oss

Nyheter

Elpristopp på ingång – priser upp mot 5 kr/kWh

Publicerat

den

Idag och två dagar framåt förväntas tillfälliga men kraftiga timprisökningar på el i SE3 och SE4 rapporterar Bixia. Anledningen är ett vindstilla Tyskland kombinerat med hög efterfrågan. SE1 och SE2 påverkas inte.

Södra och mellersta Sverige kan med start idag förvänta sig timpriser på el upp mot 5 kr/kWh under dygnets höglasttimmar, det vill säga de timmar då efterfrågan på el är som högst. Orsaken till de förväntat höga priserna är precis som vid pristoppen i början av november ett vindstilla väderläge i Tyskland.

– Dagens dygnsmedelpris på el i södra Sverige är det högsta sedan veckan innan jul 2022, mitt under energikrisen. Anledningen är att Europas snabba omställning till förnybar energi har gjort elproduktionen mer väderberoende. Låg vindkraftsproduktion kombinerat med kyla leder därför till tillfälliga pristoppar som även påverkar oss i Sverige då vi är tätt sammankopplade med den europeiska elmarknaden säger Johan Sigvardsson, elmarknadsanalytiker på Bixia.

I norra Sverige, elområde SE1 och SE2, väntas priserna däremot att förbli låga. Vindkraftsproduktionen är just nu mycket hög tack vare starka vindar, vilket håller nere elpriserna.

– Till skillnad från våra vindstilla förhållanden söderut blåser det storm i norra Sverige så där går vindkraften på högvarv och skapar inlåst kraft som inte går att överföra, säger Johan SIgvardsson.

De tillfälligt höga elpriserna i SE3 och SE4 förväntas bli ännu högre under torsdagen och fortsätta till och med fredag för att sedan sjunka under helgen då förbrukningen minskar, temperaturen blir mildare och vindkraftsproduktionen ökar.

Nyheter

Fortum undersöker möjligheten för ytterligare pumpkraft på tre platser i Sverige

Publicerat

den

Visualisering av pumpkraft,

Idag presenterar Fortum en förstudie för ny pumpkraft i Sverige. Målsättningen är att klargöra om förutsättningar finns för att i ett senare skede kunna ta ett investeringsbeslut. Utgångspunkten för Fortum är att ny pumpkraft kan bidra till både ett leveranssäkert elsystem och vara ekonomiskt lönsam.

Förstudiearbetet kommer att pågå under ca två år och under den tiden ska ekonomiska, miljömässiga och regulatoriska utmaningar och möjligheter för ny pumpkraft grundligt gås igenom. Tre geografiska områden kommer att undersökas: Lekstjärnen i Älvdalens kommun i Dalarna, samt Bastvålen och Höljessjön i Torsby kommun i Värmland.

Redan idag driver Fortum tre pumpkraftverk; Kymmen, Letten och Eggsjön, samtliga i Värmland. Den installerade kapaciteten i dessa pumpkraftverk är 89,5 megawatt. Vad den potentiella effektökningen från eventuella framtida pumpkraftverk kan bli kommer att analyseras i förstudien.

I takt med att andelen väderberoende kraftslag som sol- och vindkraft fortsätter att öka, kommer vikten av flexibilitet i elsystemet att bli än större. Flexibla lösningar, som pumpkraft, möjliggör en mer stabil elförsörjning när och där den behövs. Det ger mer förutsägbarhet för hushåll och industrier och därmed även för Fortums kunder.

“Pumpkraftverk ger viktig flexibilitet i elsystemet och har unika egenskaper. Den har en förmåga att både producera och konsumera elektricitet, och därtill lagra energi under långa perioder och i mycket stora mängder. Fortum driver sedan länge tre pumpkraftverk i Värmland och har gedigen kunskap om, och erfarenhet av tekniken.” säger Mikael Lemström, chef för Fortums Vattenkraft.

Inom förstudien kommer detaljerad planering och tekniska och miljömässiga bedömningar att ske, liksom samråd och dialog. Målet är en transparent och kontinuerlig dialog med berörda intressenter.

Fortum undersöker även pumpkraftverk i Finland genom Fortums delägda bolag Kemijoki Oy.

Fortsätt läsa

Nyheter

Guldpriset stiger till över 2900 USD

Publicerat

den

Guld har under en längre tid haft en hög efterfrågan, inte minst från centralbanker i en värld av geopolitiska spänningar. Men även från olika typer av privatinvesterare.

Nu har guldpriset precis passerat 2 900 USD per uns. Donald Trumps handelskrig, och hot om flera faktiska krig, har skapat en enorm osäkerhet i världen. Igår meddelade Trump att USA inför tullar på 25 procent för stål och aluminium. Detta tillsammans fick guldpriset att lyfta. Först passerade terminen 2 900 USD och en stund senare följde spotpriset efter.

Graf över guldpriset per i USD per uns.
Guldpriset per i USD per uns.
Fortsätt läsa

Nyheter

BP-aktien stiger 7 procent på uppgiften att aktivistfonden Elliott har tagit en position

Publicerat

den

BP levererar flygbränslse

BP är det stora oljebolaget som har haft en väldigt dålig utveckling. Företaget har under senare år dragit ner på satsningar i olja och gas för att i stället satsa på förnybar energi. Det visade sig vara ett stort misslyckande. På senare tid har företaget börjat fokusera mer på olja och gas igen, samtidigt som man ser över satsningarna på förnybart.

Att aktien i huvudtaget handlas på den nivå den gör har vissa hävdat enbart beror på att marknaden förväntar sig att någon aktivist ska komma in och göra något med företaget. Nu verkar det besannas och aktien är denna morgon upp 7 procent. Financial Times skriver att aktivistinvesteraren Elliott Management med Paul Singer i spetsen har köpt in sig i BP.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära