Nyheter
Elpriset i januari har störtdykt
Årets första månad inleds med ett snittpris på cirka 1 krona per kWh på den nordiska elbörsen, vilket är betydligt lägre än i december då snittpriset låg på cirka 2,50 kronor per kWh. Det innebär att januari månads elräkningar ser ut att bli runt en tredjedel av decembers. Ovanligt milt och blåsigt väder ligger bakom prisfallet och de mer dämpade priserna ser ut att hålla i sig vintern ut. Det visar elbolaget Bixias elprisrapport.
December var en prövningens tid för många elkonsumenter. Den torra och kalla väderleken samt minskande vind, såväl i Norden som Europa, bidrog till de skyhöga priserna. I slutet av året syntes dock en rejäl vändning och under januari föll elpriset dramatiskt.
Elpriset styrs i hög grad av hur mycket det blåser och hur kallt det är. Att januarivädret var ovanligt milt för årstiden ledde till en minskad elförbrukning och fallande priser. Priset påverkades även av det över lag blåsiga vädret, som bidrog till en riklig vindkraftsproduktion.
–Priserna på el har störtdykt under januari, efter de panikartat höga priserna i december. Orsaken är det milda och stundtals blåsiga vädret i Europa, som fått gaspriset att falla. Priserna har varierat från 39 öre per kWh upp till 1,51 kronor per kWh på dygnsbasis, säger Johan Sigvardsson.
Snittpriset för januari landade på runt 1 krona per kWh, vilket kan jämföras med knappt 2,50 kronor i december. Skillnaderna mellan de fyra elprisområdena från norr till söder var inte heller lika stora som i december. Men trots den kraftiga nedgången ligger priset på ungefär samma nivå som i januari för ett år sedan.
Ringhals 4 ur drift tre veckor till
Det milda vädret i januari ser ut att vara här för att stanna. Under februari väntas såväl milda temperaturer som mer vind.
–Vi kommer att få några lite kyligare dygn i mitten av den här veckan men ett överlag lågtrycksbetonat väder borgar för en riklig vindproduktion i Norden. Vi ser samma tendens i Tyskland, som ser ut att få det blåsigare över lag, vilket kommer att dämpa priserna. Exporten lär tidvis gå på maximal kapacitet och flertalet dagar får vi se tvåsiffriga priser. Vi bedömer innevarande veckas medelpris i system till omkring 85 öre per KWh.
Reaktor 4 i Ringhals kärnkraftverk har snart varit ur drift ett halvår efter en incident i augusti i fjol. Nu har återstarten av reaktorn försenats tre veckor och beräknas tas i bruk igen 19 mars.
–Att en reaktor i Ringhals ska stå stilla tre extra veckor kommer troligtvis knappt att märkas på elpriset utifrån förändringarna i de fundamentala faktorerna. Men väder är svårt att förutspå och skulle det bli kyla och vindstilla kan effekten av stoppet bli större, säger Johan Sigvardsson.
Lägre priser väntas
Att väderprognoserna för hela vintern har reviderats kraftigt åt det mildare hållet, bidrar till att marknadens förväntningar på elpriserna sjunkit drastiskt för de närmaste kvartalen. Fortsatt blött och milt väder har även pressat ner kol- och gasmarknadspriserna och bidragit till mycket goda lagernivåer, vilket gör att fyllnadsnivåerna efter vintern kommer vara goda.
– Vi ser ett riktigt skifte i förväntningarna under januari. För det andra kvartalet har förväntansbilden (elterminen) till exempel gått ner från i snitt 3 kronor per kilowattimme, som marknaden trodde 6 december, till dagens 65 öre, säger Johan Sigvardsson.
Nyheter
Saudi Aramco går från stor nettokassa till nettoskuld
Saudi Aramco har släppt sin kvartalsrapport och energianalytikern Javier Blas uppmärksammar att företaget under årets första nio månader har gått från en nettokassa på 27,4 miljarder USD till en nettoskuld på 8,9 miljarder USD. Det är en avsevärd förändring på så kort tid. 130 miljoner USD per dag.
Företaget betalar utdelning, vilket således även innebär att man har lånat pengar som sedan delvis har delats ut till ägarna. Företaget ägs till största del av Saudiarabien som är i stort behov av kapital för att finansiera sina investeringar varför denna indirekta upplåning är logisk. Det är inte heller vidare unikt att företag lånar upp pengar för att dela ut dem till ägarna och att låna pengar för att göra investeringar är rimligt. Men det är ändå värt att notera, Saudi Aramco har alltid varit den stabila oändliga kassan.
Nyheter
Så förväntar sig marknaden att guldpriset utvecklas om Donald Trump eller Kamala Harris vinner valet
Bloombergs Markets Live Pulse Survey som publicerades förra veckan visade att marknaden förväntar sig att guld ska fortsätta sin kraftiga prisuppgång om Donald Trump blir vald till president, medan priset förväntas falla tillbaka om Kamala Harris tar över.
Marknaden ser guld som ett skydd mot inflation från de handelstariffer som Donald Trump har sagt att han vill bygga sin ekonomiska politik på.
Även i en tidigare undersökning ansågs guld vara det bästa skyddet mot den förväntade inflationen om Trump blir vald. Harris politik förväntas leda till betydligt lägre inflation enlig flera undersökning.
Tänk dock på att för investerare som har sin ekonomi i en annan valuta än USD så spelar även Donald Trumps förkärlek för en svag dollar en stor roll. Om guldpriset i USD går upp samtidigt som USD går ner så måste man exempelvis som svensk fundera över nettoeffekten. Eller så köper man guld som en försäkring och är nöjd, det har visat sig fungera relativt bra över tid.
Nyheter
Uppköpsbud på Salzgitter, ett av Europas största stålbolag
Salzgitter är ett av de största stålbolagen i Europa som förutom stål även producerar närliggande produkter. Företaget har en historia på över 150 år och har idag över 25 000 anställda.
Nu har aktieägaren GP Günter Papenburg meddelat att man tillsammans med TSR Recycling tänker lägga ett bud på Salzgitter. Fullföljande av budet är villkorat av att man uppnår ett ägande på över 45 procent, vilket inkluderar de 25 procent av aktierna som GP Günter Papenburg äger sedan tidigare. Vad man tänker erbjuda för pris har ännu inte kommunicerats.
Här på Råvarumarknaden.se måste vi erkänna att vi inte har någon närmare bra koll på bolaget. Men med tanke på hur välkänt namnet är och hur stort företaget är så blev vi ändå något överraskade över det faktum att bolaget har ett börsvärde på bara 832 miljoner euro.
Tittar man på aktiekursen verkar bolaget ha ridit väldigt högt på byggboomen ett fåtal år innan finanskrisen 2007-2008 slog till med full kraft.
-
Nyheter3 veckor sedan
Råvaror är rekordbilliga i relation till aktier
-
Nyheter4 veckor sedan
Equinor köper 10 procent av Ørsted för omkring 26 miljarder kronor
-
Analys4 veckor sedan
Crude oil comment: cautious watching
-
Analys4 veckor sedan
Crude oil comment: Brace for impact!
-
Nyheter3 veckor sedan
LKAB kan producera mer än de kan transportera
-
Nyheter4 veckor sedan
Terrorattack och krig i mellanöstern, oljepriset har inte reagerat vidare kraftigt
-
Nyheter3 veckor sedan
Guldpriset passerar 2700 USD till sin högsta nivå någonsin
-
Nyheter2 veckor sedan
District Metals prospekterar uran i Sverige, nu noteras även aktierna här